Novi talas napada na Android telefone: kopije popularnih aplikacija i SMS poruke vode do malvera

Mobilni telefoni, 14.06.2021, 10:00 AM

Novi talas napada na Android telefone: kopije popularnih aplikacija i SMS poruke vode do malvera

Istraživači Bitdefendera upozoravaju na novi talas napada koji inficiraju Android uređaje i kradu lične podatke.

Nekoliko popularnih aplikacija je iskopirano i u njih je ubačen malver Teabot (poznat i pod imenom Anatsa), upozorava Bitdefender Lab. Sajber kriminalci prevare korisnike da instaliraju ove aplikacije iz alternativnih prodavnica aplikacija. Ako na mobilnom uređaju na koji se preuzima aplikacija nije instalirano bezbednosno rešenje, malveru je otvoren put.

Teabot je otkriven u kopijama popularnih aplikacija kao što su "Uplift: Health and Wellness App", "Bookmate: Read Books & Listen to Audiobooks" (naziv lažne aplikacije je "BookReader"), "Pluto TV - It's Free TV" ("PlutoTV"), "Kaspersky Antivirus: Security, Virus Cleaner" ("Kaspersky: Free Antivirus"), "VLC for Android" ("VLC MediaPlayer"). Neke od aplikacija koje su iskopirali sajber kriminalci imaju više od 50 miliona preuzimanja, pa ne čudi što su baš njih iskoristili za širenje malvera.

Način rada TeaBota je poznat. On može da izvodi napade zloupotrebljavajući usluge pristupačnosti Androida (Accessibility Services), može da presreće poruke, krade Google kodove za autentifikaciju, pa čak i daljinski da upravlja Android uređajima.

Istraživači Bitdefendera takođe su primetili čudnu metodu distribucije, kod koje napadači koriste lažnu aplikaciju Ad Blocker koja funkcioniše kao dropper za malver. Lažni Ad Blocker nema nijednu funkcionalnost koju ima originalna aplikacija. Istraživači sumnjaju da se koristi i nekoliko drugih lažnih aplikacija, ali za sada je nepoznato koje su aplikacije u pitanju.

Najpouzdaniji način da se korisnici Androida zaštitite od ove pretnje je instaliranje bezbednosnog rešenja na Android uređaje.

Još jedna pretnja na koju upozorava Bitdefender je prevara sa SMS porukama koja se trenutno velikom brzinom širi po Nemačkoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji.

Poruka je navodno od kompanije za isporuku pošiljki, kao što je DHL, i sadrži link na koji ljudi treba da kliknu da bi navodno pratili kretanje pošiljke a koji ih zapravo vodi do malvera koji je nazvan Flubot.

FluBot nije tako kompleksan kao Teabot, koji omogućava napadačima da nadgledaju uređaj u realnom vremenu. FluBot je pre svega bankarski trojanac koji krade podatke sa inficiranog uređaja.

FluBot imitira, između ostalih, sledeće aplikacije: DHL Express Mobile, FedEx Mobile i Correos.

Kada se malver instalira, može da preuzme kontrolu nad uređajem i špijunira korisnika telefona prikupljajući osetljive podatke, uključujući detalje o bankovnom računu, kontakte, SMS poruke i druge privatne podatke. Takođe ima mogućnost slanja “zaraženih” poruka korisnikovim kontaktima.

Više o TeaBotu i Flubotu možete pročitati u izveštaju Bitdefender Laba.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje