Osam malicioznih aplikacija pronađeno u Play prodavnici

Mobilni telefoni, 17.11.2017, 09:00 AM

Osam malicioznih aplikacija pronađeno u Play prodavnici

Google je uklonio osam aplikacija iz Play prodavnice koje su služile kao downloaderi za Android bankarski malver.

Sporne aplikacije, uglavnom “čistači” i aplikacije za vesti, izgledale su legitimno: nisu tražile sumnjive dozvole, i naizgled su radile ono što su korisnici očekivali od njih.

Međutim, ono što korisnici nisu videli, je da su u pozadini ove aplikacije dešifrovale i pokretale malver prve faze, koji je zatim dešifrovao i pokretao malver druge faze, koji je zatim dešifrovao i pokretao malver treće faze sa hardkodovanog URL-a.

Zatim bi usledila pauza od pet minuta, da bi zatim maliciozna aplikacija “Adobe Update”, “Android Update” ili “Adobe Flash Player” tražila od žrtava da je instaliraju.

Njene dozvole je trebalo da probude sumnju kod žrtava. Kada bi ih žrtve odobrile, četvrti malver bi bio dešifrovan i pokrenut.

“U svim slučajevima koje smo istraživali, finalni payload je bio mobilni bankarski trojanac. Kada je instaliran, on se ponaša kao i tipična aplikacija ove vrste: on može da prikazuje korisniku lažne forme za prijavljivanje da bi ukrao lozinke ili podatke o kreditnoj kartici”, kaže Lukas Stefanko iz kompanije ESET.

“Jedna od malicioznih aplikacija preuzima svoj finalni payload koristeći bit.ly servis za skraćivanje linkova. Zahvaljujući tome, mogli smo da dođemo do statistike preuzimanja: do 14. novembra, link je korišćen skoro 3000 puta.”

Većina žrtava je iz Holandije.

Korisnici koji su preuzeli neku od ovih aplikacija najpre joj moraju ukinuti administratorska prava za payload koji je instaliran poslednji i tek onda moći će da ih deinstaliraju.

Da bi to uradili treba otići u Settings > (General) > Security > Device administrators i potražiti Adobe Flash Player, Adobe Update ili Android Update i deaktivirati prava, zatim u Settings > (General) > Application manager/Apps, potražiti ove lažne aplikacije i deinstalirati ih. Najzad, treba otići u Settings > (General) > Application manager/Apps, potražiti originalnu malicioznu aplikaciju (listu malicioznih aplikacija možete naći ovde).

Takođe, posle ovoga treba skenirati telefon nekim antivirusom i promeniti sve lozinke koje je malver možda kompromitovao.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje