Preinstalirani malver pronađen na 5 miliona Android uređaja

Mobilni telefoni, 16.03.2018, 10:30 AM

Preinstalirani malver pronađen na 5 miliona Android uređaja

Malver RottenSys izgradio je ogromnu bot mrežu od 5 miliona inficiranih Android smart telefona.

U svom trenutnom obliku, RottenSys se koristi za agresivno prikazivanje reklama na inficiranim uređajima, ali istraživači iz firme Check Point pronašli su dokaze da sajber kriminalci primenjuju novi modul koji služi da okupi sve zaražene telefone u džinovsku bot mrežu. Oni strahuju da bi oni koji stoje iza bot mreže mogli zloupotrebiti RottenSys za nešto mnogo opasnije i štetnije za korisnike od prikazivanja reklama na uređajima.

RottenSys nije uvek bio ovako opasan. Malver se prvi put pojavio u septembru 2016., i kriminalci su tada većinu vremena trošili na širenje malvera na nove uređaje.

Broj žrtava RottenSys porastao je prošlog meseca, a prema podacima Check Pointa, malver je sada na oko 4964460 uređaja.

Opasna komponenta koja daje napadačima kontrolu nad svim uređajima dodata je malveru tek prošlog meseca. Sve do sada, sajber kriminalci koji stoje iza RottenSysa su bili fokusirani na isporuku reklama.

Istraživači procenjuju da autori malvera trenutno zarade oko 115000 dolara svakih deset dana.

Ovaj malver je trenutno aktivan samo na kineskom tržištu, nalazi se samo u kineskim aplikacijama i inficira uglavnom telefone popularne na tom tržištu, kao što su Huawei (više od milion uređaja), Xiaomi (skoro pola miliona uređaja), OPPO, vivo, LeEco, Coolpad i GIONEE.

Malo Android malvera je uspelo da zarazi ovoliko uređaja. Zasluge za uspeh RottenSysa idu njegovom kodu.

Malver koristi dva open source projekta koji su na GitHub - Small i MarsDaemon.

RottenSys koristi Small za kreiranje virtuelizovanih kontejnera za svoje interne komponente, omogućavajući im istovremeno pokretanje - nešto što Android OS ne podržava. Drugo, RottenSis koristi MarsDaemon za održavanje procesa, čak i nakon što ih korisnici prekinu, kako se mehanizam za ubacivanje oglasa ne bi mogao isključiti.

Jedina slaba tačka u načinu rada malvera je njegova instalacija. Aplikacije inficirane RottenSysom često traže veliki broj dozvola. Pažljivi korisnici mogu lako prepoznati da aplikacije traže preveliki broj nepotrebnih dozvola i izbeći instaliranje takvih aplikacija. Ali, nažalost, nisu svi korisnici Androida svesni privatnosti, a većina današnjih korisnika će olako dati aplikacijama sve potrebne dozvole. To posebno važi za kineske korisnike jer Google Play prodavnice u Kini nema tako da Kinezi instaliraju aplikacije iz drugih prodavnica aplikacija.

Check Point je našao dokaze koji ukazuju na to da je skoro polovina zaraženih telefona kupljena preko kompanije Tian Pai, kineskog distributera telefona, što ukazuje na to da neko od zaposlenih ili grupa možda instalira neke od aplikacija zaraženih RottenSysom na uređaje pre kupovine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google je objavio nove podatke koji ilustruju napore kompanije da poveća bezbednost korisnika Androida, otkrivajući da sada mnogo više pažnje po... Dalje

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Još jedan dan, još jedan malver koji ugrožava korisnike Androida koji aplikacije preuzimaju iz Googleove Play prodavnice. Ovog puta istraživači k... Dalje

Opera za Android dobija VPN podršku

Opera za Android dobija VPN podršku

Najnovija beta verzija pregledača Opera za Android donosi ugrađenu VPN funkciju, nakon što je proizvođač ranije predstavio sličnu funkcionalnost... Dalje

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Budite oprezni kada na svom pametnom telefonu otvarate sliku koju ste preuzeli sa interneta ili primili preko poruke ili email aplikacije. Samo gledan... Dalje

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Najnovije ažuriranje WhatsAppa za iOS donosi novu funkciju koja korisnicima omogućava da zaključaju pristup aplikaciji koristeći Touch ID ili Fa... Dalje