Samsung uvodi novu funkciju za zaštitu telefona od malvera i špijuniranja

Mobilni telefoni, 20.02.2023, 09:30 AM

Samsung uvodi novu funkciju za zaštitu telefona od malvera i špijuniranja

Samsung je najavio novu funkciju pod nazivom Message Guard koja će korisnicima doneti zaštitu od malvera i špijunskog softvera u takozvanim napadima bez klika.

Samsung je rekao da rešenje „preventivno“ štiti uređaje korisnika „ograničavajući izloženost nevidljivim pretnjama maskiranim u priloge u vidu slika“.

Nova funkcija, dostupna za Samsung Messages i Google Messages, trenutno je ograničena na Samsung Galaxy S23 seriju, a planovi su da se kasnije ove godine proširi na druge Galaxy pametne telefone i tablete koji rade na One UI 5.1 ili novijoj verziji.

Napadi sa nultim klikom su visoko ciljani i sofisticirani napadi koji iskorištavaju ranije nepoznate ranjivosti (tzv. nulti dan) u softveru da bi pokrenuli izvršenje zlonamernog koda, bez potrebe za interakcijom korisnika. Za razliku od tradicionalnih metoda daljinskog napada na uređaje u kojima se hakeri oslanjaju na fišing kako bi prevarili korisnika da klikne na link ili otvori fajl, ovi napadi u potpunosti zaobilaze potrebu za društvenim inženjeringom i obezbeđuju napadačima ulaznu tačku.

Većina eksploatacija bez klika je projektovana da se iskoriste prednosti ranjivosti u aplikacijama kao što su aplikacije za slanje poruka, SMS ili email aplikacije koje primaju i obrađuju nepouzdane podatke.

Kao rezultat toga, ako postoji bezbednosna ranjivost u načinu na koji aplikacija tumači dolazne podatke, napadač bi mogao da upotrebi ovu ranjivost da napravi zlonamernu sliku koja, kada se pošalje na uređaj cilja, automatski izvršava kod ugrađen u nju.

Izostanak interakcije u napadima nultim klikom znači da postoji manje tragova bilo kakve zlonamerne aktivnosti, što ih čini veoma korisnim kada je u pitanju isporuka špijunskog softvera koji može da nadgleda žrtvu i prikupi mnoštvo osetljivih informacija.

Samsung Message Guard radi protiv brojnih formata slika, uključujući PNG, JPG/JPEG, GIF, ICO, WEBP, BMP i WBMP, i u suštini funkcioniše kao sandbox koji je dizajniran da stavi u karantin slike primljene putem aplikacije i izoluje ih od ostatka operativnog sistema.

„Message Guard proverava fajl malo po malo i obrađuje ga u kontrolisanom okruženju kako bi se osiguralo da ne može da zarazi ostatak vašeg uređaja“, objasnila je kompanija.

Ova funkcija je analogna funkciji u Appleovoj aplikaciji iMessage pod nazivom BlastDoor koja je ugrađena u iOS 14 kao sredstvo za sprečavanje napada nultim klikom preko aplikacije za slanje poruka.

Apple je prošle godine takođe predstavio „ekstremnu, opcionu zaštitu“ pod nazivom Lockdown Mode koja štiti iPhone i iPad od „izuzetno retkih i visoko sofisticiranih sajber napada“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje