Mozilla ponovo odlaže blokiranje third-party kolačića, ovog puta na neodređeno vreme

Ostale vesti, 21.06.2013, 08:36 AM

Mozilla ponovo odlaže blokiranje third-party kolačića, ovog puta na neodređeno vreme

Mozilla je još jednom i to na nekoliko meseci odložila primenu kontroverzne politike blokiranja third-party kolačića za svoj browser Firefox.

Kompanija je ove nedelje najavila saradnju sa novom inicijativom nazvanom „Cookies Clearinghouse“ (CCH), koju je pokrenuo Centar za internet i društvo Univerziteta Stanford.

Iz Mozilla-e su objavili da će raditi na listama koje browser-i mogu koristiti i koje će biti analogne belim i crnim listama koje sprečavaju posete korisnika potencijalno malicioznim web sajtovima. Liste će biti centralizovane i konstantno ažurirane kako bi se rešio problem lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata.

Kolačiće (cookies) koriste internet oglašivači da bi pratili aktivnosti korisnika na internetu kako bi im bile prikazivane relevantne reklame, shodno njihovim interesovanjima. Firefox dozvoljava kolačiće sa domena koje su korisnici zaista posetili i koji su označeni kao „first-party“ kolačići. Međutim, browser blokira takozvane third-party kolačiće sa drugih domena osim u slučaju kada je korisnik ranije posetio sajt sa kojeg potiču ti kolačići.

Primera radi, ako ste posetili neki sajt kao što je Facebook.com, first-party kolačići služe za vašu identifikaciju kako ne biste pri ponovnoj poseti morali opet da se prijavljujete. Međutim, third-party kolačići su često smešteni u oglasima na first-party sajtovima tako da oglašivači i oglasne mreže mogu da prate aktivnosti browser-a.

Implementacija politike blokiranja third-party kolačića najpre je bila najavljena za 25. jun, kada treba da bude objavljen Firefox 22. Međutim, nešto kasnije, to je odloženo za 6. avgust, kada treba da bude objavljena sledeća verzija browser-a. Međutim, sada je jasno da je implementacija blokiranja kolačića u Firefox-u odložena na neodređeno vreme, a iz kompanije kažu da je potrebno prikupiti i analizirati podatke o efektu blokiranja third-party kolačića.

Kada je Mozilla najavila blokiranje third-party kolačiće sa Firefox-om 22, oglašivači su se pobunili tvrdeći da će blokiranje koje će biti uključeno u podrazumevanim podešavanjima browser-a, obespraviti svakog internet korisnika i rezultirati time da će male firme i mali sajtovi imati finansijske probleme zbog te odluke. Šta više, ljuti oglašivači su obećali da će korisnici videti i više reklama, a ne manje, ako je ova opcija uključena.

Blokiranje kolačića nije ekskluziva Firefox-a, tu opciju Apple-ov Safari ima od 2003. godine kada je startovao, a isto važi i za iOS.

Prema procenama CCH-a, prva faza projekta trebalo bi da bude završena do jeseni. U ovoj fazi biće rešeni neki tehnički problemi, kao što su kriterijumi za dodavanje sajtova na crnu i belu listu, kao i pitanje formata fajla za te liste. Dodatno vreme je potrebno i da se liste obogate sajtovima, a potreban je i probni period za testiranje listi pre nego što browser-i koji će ih koristiti budu objavljeni.

Za sada, zakrpa koja blokira kolačiće na osnovu toga da li ste ili niste posetili neki sajt če biti zadržana u Firefox Aurora, ali je neće biti u Firefox Beta i finalnom izdanju browser-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje