Mozilla protiv online oglašivača: Blokiranje kolačića u Firefox 22 Aurora

Ostale vesti, 08.04.2013, 07:25 AM

Mozilla protiv online oglašivača: Blokiranje kolačića u Firefox  22 Aurora

Mozilla je dodala automatsko blokiranje kolačića (cookies) drugih web sajtova, dakle onih sajtova koje korisnik nije posetio, novoj verziji svog browser-a Firefox 22 koja će svim korisnicima biti dostupna krajem juna. Nema sumnje da ovaj potez kompanije neće obradovati online oglašivače koji su takvo blokiranje kolačića već ocenili kao „opasno i veoma uznemirujuće“.

Autor koda koji blokira kolačiće, Džonatan Mejer, istraživač sa Univerziteta Stanford, objavio je u petak na na Twitter-u da je nova politika Firefox-a u vezi kolačića sada na Aurora kanalu. Mejer je jedan od dvojice stručnjaka sa Stanforda koji je zaslužan za razvoj i implementaciju Do Not Track tehnologije.

Aurora je naziv za razvojni kanal pre-beta verzije Firefox-a, posle koje slede verzije Beta i Release verzija. Svako izdanje Firefox-a prolazi kroz Aurora-Beta-Release ciklus, a prve dve faze traju po šest nedelja.

Oglašivači koriste kolačiće da bi pratili aktivnosti korisnika na internetu. Cilj je ponuditi korisnicima što relevatnije reklame na osnovu ponašanja korisnika na internetu. Firefox 22, čija će finalna verzija biti dostupna korisnicima 25. juna, dozvoljavaće kolačiće samo sa domena koje je korisnik zaista posetio (tzv. first-party web sajtovi), ali će automatski blokirati one koji potiču sa third-party domena osim ako korisnik nije ranije posetio sajt sa koga dolaze ti kolačići.

To znači da podrazumevano podešavanje browser-a neće blokirati sve kolačiće i zaustaviti praćenje korisnika u celini, već je reč o delimičnom blokiranju koje ima za cilj da ograniči ekspanziju praćanja korisnika na web-u.

Oglašivači su očekivano nezadovoljni i tvrde da će ovaj potez kompanije zatvoriti na hiljade malih internet firmi, a udruženja oglašivača obećavaju da će korisnici Firefox-a ubuduće videti još više reklama, umesto manje, ukoliko Mozilla istraje u svojim namerama. Oni kažu da te reklame više neće biti „krojene prema meri“ korisnika, odnosno prilagođene njihovim interesovanjima, već će više ličiti na spam.

Korisnici koji žele da isključe blokiranje kolačića, moći će to da urade u odeljku „Privacy“ („Privacy“ “Use custom settings for history“ “Accept third-party cookies“ “Always“).

Ukoliko želite da isprobate kako to funkcioniše, možete preuzeti Firefox 22 Aurora sa Mozilla-inog web sajta. Browser je dostupan za Windows, OS X i Linux.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoftova odluka da za svoj pregledač Edge koristi Chromiumov endžin, kako sada stvari stoje, bila je dobitna karta. Pre samo godinu dana, Micros... Dalje

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje