Snouden: NSA umešana i u industrijsku špijunažu

Ostale vesti, 27.01.2014, 06:39 AM

Snouden: NSA umešana i u industrijsku špijunažu

Američka obaveštajna agencija NSA umešana je i u industrijsku špijunažu, tvrdi Edvard Snouden bivši službenik agencije. NSA će zgrabiti sve informacije koje joj dođu u ruke bez obzira na to kakav je njihov značaj za nacionalnu bezbednost, rekao je Snouden nemačkoj TV mreži ARD.

Snouden kaže da NSA nije ograničila svoje špijunske aktivnosti na probleme koji su u vezi nacionalne bezbednosti, navodeći primer Simensa koji je, prema njegovim tvrdnjama, jedna od meta špijuniranja NSA.

“Ako postoje informacije u Simensu koje su od koristi američkim nacionalnim interesima - čak i ako nemaju nikakve veze sa nacionalnom bezbednošću - oni (NSA) će ih ipak uzeti,” rekao je Snouden u razgovoru koji je ARD TV obavila sa njim u Moskvi gde se on trenutno nalazi.

Snouden je rekao i da više ne poseduje bilo kakva dokumenta ili infomacije o aktivnostima NSA te da je sve predao odabranim novinarima. On je dodao i da nema kontrolu nad objavljivanjem informacija.

Snouden je dospeo u žižu javnosti kada su u junu prošle godine, zahvaljujući njemu, mediji došli u posed tajnih dokumenata NSA koja su otkrila javnosti zastrašujući obim špijunaže američke obaveštajne službe. Nemačka je posebno bila šokirana zbog otkrića da je NSA prisluškivala mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, uprkos tome što je ova zemlja jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

Snoudenove tvrdnje o angažmanu NSA u industrijskoj špijunaži dolaze posle nedavnog otkrića da je NSA postavila softver u skoro 100000 računara širom sveta koji joj omogućava nadzor nad tim računarima i otvara digitalni put za sajber napade. Softver NSA je postavljan u većini slučajeva pošto je ostvaren pristup kompjuterskim mrežama, ali NSA koristi i tajnu tehnologiju koja joj omogućava ulaz i u računare koji nisu povezani sa internetom, što su Njujork Tajmsu koji je pisao o ovome pozivajući se na procurela dokumenta NSA, potvrdili i američki zvaničnici i kompjutesrki stručnjaci.

Prema pisanju Tajmsa, ova tehnologija se koristi od 2008. godine, a možda i ranije, i oslanja se na radio talase koji se prenose sa malih čipova i USB kartica tajno ubačenih u računare.

Iz NSA su tada odbili da komenatrišu obim programa koji nosi oznaku Quantum, ali je NSA insistirala na tome da su aktivnosti NSA usmerene isključivo na strane ciljeve i to kao odgovor na obaveštajne zahteve. Portparol NSA Vejni Vajns je tom prilikom rekla Tajmsu da NSA ne koristi obaveštajne kapacitete za krađu trgovinskih tajni stranih kompanija za račun američkih kompanija da bi se poboljšala njihova konkurentnost na međunarodnom tržištu i povećao njihov profit.

Snoden međutim sada demantuje nedavne tvrdnje NSA.

Snouden je u SAD optužen za krađu i odavanje poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti i samovoljno i neovlašćeno davanje poverljivih dokumenata trećim licima. Edvard Snouden se trenutno nalazi u Moskvi pošto mu je Rusija odobrila privremeni azil.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje