Snouden: NSA umešana i u industrijsku špijunažu

Ostale vesti, 27.01.2014, 06:39 AM

Snouden: NSA umešana i u industrijsku špijunažu

Američka obaveštajna agencija NSA umešana je i u industrijsku špijunažu, tvrdi Edvard Snouden bivši službenik agencije. NSA će zgrabiti sve informacije koje joj dođu u ruke bez obzira na to kakav je njihov značaj za nacionalnu bezbednost, rekao je Snouden nemačkoj TV mreži ARD.

Snouden kaže da NSA nije ograničila svoje špijunske aktivnosti na probleme koji su u vezi nacionalne bezbednosti, navodeći primer Simensa koji je, prema njegovim tvrdnjama, jedna od meta špijuniranja NSA.

“Ako postoje informacije u Simensu koje su od koristi američkim nacionalnim interesima - čak i ako nemaju nikakve veze sa nacionalnom bezbednošću - oni (NSA) će ih ipak uzeti,” rekao je Snouden u razgovoru koji je ARD TV obavila sa njim u Moskvi gde se on trenutno nalazi.

Snouden je rekao i da više ne poseduje bilo kakva dokumenta ili infomacije o aktivnostima NSA te da je sve predao odabranim novinarima. On je dodao i da nema kontrolu nad objavljivanjem informacija.

Snouden je dospeo u žižu javnosti kada su u junu prošle godine, zahvaljujući njemu, mediji došli u posed tajnih dokumenata NSA koja su otkrila javnosti zastrašujući obim špijunaže američke obaveštajne službe. Nemačka je posebno bila šokirana zbog otkrića da je NSA prisluškivala mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, uprkos tome što je ova zemlja jedan od najbližih saveznika Sjedinjenih Američkih Država.

Snoudenove tvrdnje o angažmanu NSA u industrijskoj špijunaži dolaze posle nedavnog otkrića da je NSA postavila softver u skoro 100000 računara širom sveta koji joj omogućava nadzor nad tim računarima i otvara digitalni put za sajber napade. Softver NSA je postavljan u većini slučajeva pošto je ostvaren pristup kompjuterskim mrežama, ali NSA koristi i tajnu tehnologiju koja joj omogućava ulaz i u računare koji nisu povezani sa internetom, što su Njujork Tajmsu koji je pisao o ovome pozivajući se na procurela dokumenta NSA, potvrdili i američki zvaničnici i kompjutesrki stručnjaci.

Prema pisanju Tajmsa, ova tehnologija se koristi od 2008. godine, a možda i ranije, i oslanja se na radio talase koji se prenose sa malih čipova i USB kartica tajno ubačenih u računare.

Iz NSA su tada odbili da komenatrišu obim programa koji nosi oznaku Quantum, ali je NSA insistirala na tome da su aktivnosti NSA usmerene isključivo na strane ciljeve i to kao odgovor na obaveštajne zahteve. Portparol NSA Vejni Vajns je tom prilikom rekla Tajmsu da NSA ne koristi obaveštajne kapacitete za krađu trgovinskih tajni stranih kompanija za račun američkih kompanija da bi se poboljšala njihova konkurentnost na međunarodnom tržištu i povećao njihov profit.

Snoden međutim sada demantuje nedavne tvrdnje NSA.

Snouden je u SAD optužen za krađu i odavanje poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti i samovoljno i neovlašćeno davanje poverljivih dokumenata trećim licima. Edvard Snouden se trenutno nalazi u Moskvi pošto mu je Rusija odobrila privremeni azil.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje