Na zahtev američkih vlasti ruska Federalna služba bezbednosti razbila zloglasnu ransomware bandu REvil, uhapšeno 14 ljudi

Sajber hronika, 17.01.2022, 10:00 AM

Na zahtev američkih vlasti ruska Federalna služba bezbednosti razbila zloglasnu ransomware bandu REvil, uhapšeno 14 ljudi

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je saopštila da je uhapsila nekoliko članova zloglasne ransomware bande REvil. Ovaj potez bez presedana rezultat je zahteva američkih vlasti koje su zvanično obaveštene o ovoj akciji.

Policija je izvršila pretrese 25 stambenih objekata u Moskvi, Sankt Peterburgu i Lipeckoj oblasti, koji su u vlasništvu 14 ljudi osumnjičenih da su članovi organizovane kriminalne bande.

„U cilju sprovođenja zločinačkog plana, ove osobe su razvile zlonamerni softver, organizovale krađu sredstava sa bankovnih računa stranih državljana i njihovo podizanje, uključujući i kupovinu skupe robe na internetu“, navodi se u saopštenju FSB-a.

FSB je zaplenila više od 426 miliona rubalja, uključujući kriptovalute, 600.000 dolara, 500.000 evra, kao i kompjutersku opremu, kripto novčanike korišćene za vršenje krivičnih dela i 20 luksuznih automobila koji su kupljeni novcem stečenim nezakonitim putem.

Hapšenja su rezultat pritiska američkih vlasti i predsednika Bajdena koji je prošlog leta više puta tražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da preduzme mere i razbije rusko sajber-podzemlje, u kome deluju mnoge od danas najuspešnijih ransomware grupa.

Jedna od najaktivnijih ransomware grupa prošle godine, grupa REvil, preuzela je odgovornost za napad na JBS Foods, koji je doveo do poremećaja u snabdevanju mesom i mesnim proizvodima na američkom i australijskom tržištu, i IT kompaniju Kaseya 4. jula prošle godine, koji je blokirao hiljade kompanija širom sveta.

Američka vlada je rekla Rojtersu da je jedna od uhapšenih osoba umešana i u napad na Colonial Pipeline u maju 2021. godine, što je još jednom potvrdilo vezu REvila sa drugom ransomware grupom pod nazivom DarkSide.

Kada su SAD u julu počele da vrše pritisak na ruske zvaničnike, REvil je misteriozno nestao sa interneta, ali je potom pokušao da se vrati u septembru pre nego što su američke vlasti zaplenile neke od njihovih servera. Grupa je konačno nestala sa radara u oktobru 2021. Sledećeg meseca, objavljeno je da je tokom zajedničke akcije FBI i Evropola uhapšeno sedam osoba zbog povezanosti sa grupom REvil. SAD su podigle optužnicu protiv 22-godišnjeg ukrajinskog državljanina povezanog sa napadom ransomwarea na kompaniju Kaseya.

FSB je rekla da su sve privedene osobe optužene za „nedozvoljen promet sredstava plaćanja“, krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do šest godina.

FSB nije objavila imena uhapšenih, ali je Rojters je objavio da je ruska novinska agencija RBC identifikovala jednog od osumnjičenih kao Romana Muromskog, a agencija TASS drugog osumnjičenog kao Andreja Besonova.

„Predstavnici nadležnih američkih vlasti obavešteni su o rezultatima operacije“, rekla je FSB, ističući njihovu retku saradnju sa američkim vlastima. Osumnjičeni se verovatno neće suočiti sa optužbama u SAD jer ruska vlada nema pravni mehanizam za izručenje sopstvenih građana.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj hapšenja imati na ekosistem ransomwarea, koji je u velikoj meri nastavio da cveta uprkos brojnim akcijama policije, delom zahvaljujući spremnosti Rusije da progleda kroz prste sajber-kriminalacima u zemlji, što im i omogućava da rade nekažnjeno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

Ruski državljanin Mihail Pavlovič Matvejev optužen je za hiljade ransomware napada protiv žrtava širom sveta. Tridesetogodišnji Matvejev koji na... Dalje

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera... Dalje

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Američke vlasti su saopštile da su ugasile popularnu veb platformu za verifikaciju ukradenih kreditnih kartica i podigle optužnicu protiv ruskog dr... Dalje

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopo... Dalje

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Tridesetogodišnji ruski haker Denis Dubnikov osuđen je na kaznu zatvora zbog svoje uloge u pranju novca za operaciju zloglasnog ransomwarea Ryuk. Du... Dalje