Na zahtev američkih vlasti ruska Federalna služba bezbednosti razbila zloglasnu ransomware bandu REvil, uhapšeno 14 ljudi

Sajber hronika, 17.01.2022, 10:00 AM

Na zahtev američkih vlasti ruska Federalna služba bezbednosti razbila zloglasnu ransomware bandu REvil, uhapšeno 14 ljudi

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je saopštila da je uhapsila nekoliko članova zloglasne ransomware bande REvil. Ovaj potez bez presedana rezultat je zahteva američkih vlasti koje su zvanično obaveštene o ovoj akciji.

Policija je izvršila pretrese 25 stambenih objekata u Moskvi, Sankt Peterburgu i Lipeckoj oblasti, koji su u vlasništvu 14 ljudi osumnjičenih da su članovi organizovane kriminalne bande.

„U cilju sprovođenja zločinačkog plana, ove osobe su razvile zlonamerni softver, organizovale krađu sredstava sa bankovnih računa stranih državljana i njihovo podizanje, uključujući i kupovinu skupe robe na internetu“, navodi se u saopštenju FSB-a.

FSB je zaplenila više od 426 miliona rubalja, uključujući kriptovalute, 600.000 dolara, 500.000 evra, kao i kompjutersku opremu, kripto novčanike korišćene za vršenje krivičnih dela i 20 luksuznih automobila koji su kupljeni novcem stečenim nezakonitim putem.

Hapšenja su rezultat pritiska američkih vlasti i predsednika Bajdena koji je prošlog leta više puta tražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da preduzme mere i razbije rusko sajber-podzemlje, u kome deluju mnoge od danas najuspešnijih ransomware grupa.

Jedna od najaktivnijih ransomware grupa prošle godine, grupa REvil, preuzela je odgovornost za napad na JBS Foods, koji je doveo do poremećaja u snabdevanju mesom i mesnim proizvodima na američkom i australijskom tržištu, i IT kompaniju Kaseya 4. jula prošle godine, koji je blokirao hiljade kompanija širom sveta.

Američka vlada je rekla Rojtersu da je jedna od uhapšenih osoba umešana i u napad na Colonial Pipeline u maju 2021. godine, što je još jednom potvrdilo vezu REvila sa drugom ransomware grupom pod nazivom DarkSide.

Kada su SAD u julu počele da vrše pritisak na ruske zvaničnike, REvil je misteriozno nestao sa interneta, ali je potom pokušao da se vrati u septembru pre nego što su američke vlasti zaplenile neke od njihovih servera. Grupa je konačno nestala sa radara u oktobru 2021. Sledećeg meseca, objavljeno je da je tokom zajedničke akcije FBI i Evropola uhapšeno sedam osoba zbog povezanosti sa grupom REvil. SAD su podigle optužnicu protiv 22-godišnjeg ukrajinskog državljanina povezanog sa napadom ransomwarea na kompaniju Kaseya.

FSB je rekla da su sve privedene osobe optužene za „nedozvoljen promet sredstava plaćanja“, krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do šest godina.

FSB nije objavila imena uhapšenih, ali je Rojters je objavio da je ruska novinska agencija RBC identifikovala jednog od osumnjičenih kao Romana Muromskog, a agencija TASS drugog osumnjičenog kao Andreja Besonova.

„Predstavnici nadležnih američkih vlasti obavešteni su o rezultatima operacije“, rekla je FSB, ističući njihovu retku saradnju sa američkim vlastima. Osumnjičeni se verovatno neće suočiti sa optužbama u SAD jer ruska vlada nema pravni mehanizam za izručenje sopstvenih građana.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj hapšenja imati na ekosistem ransomwarea, koji je u velikoj meri nastavio da cveta uprkos brojnim akcijama policije, delom zahvaljujući spremnosti Rusije da progleda kroz prste sajber-kriminalacima u zemlji, što im i omogućava da rade nekažnjeno.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Državljanin Rusije Vladimir Dunajev (40) proglašen je krivim zbog svoje uloge u razvoju i širenju malvera TrickBot, saopštilo je Ministarstvo prav... Dalje

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

U saradnji sa Evropolom i Evrodžastom i policijama sedam zemalja, u Ukrajini su uhapšeni ključni članovi ransomware grupe povezane sa napadima na ... Dalje

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Državljanin Rusije i Moldavije Sergej Makinin izjasnio se krivim za hakovanje na hiljade elektronskih uređaja širom sveta i kasniju prodaju pristup... Dalje

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Finske vlasti su zajedno sa Evropolom i kompanijom za sajber bezbednost Bitdefender zatvorile tržište mračnog veba pod nazivom PIILOPUOTI. Platform... Dalje

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski državljanin, 28-godišnji Darij Pankov, zvani dpxaker, mogao bi provesti narednih pet godina iza rešetaka nakon što se izjasnio krivim za raz... Dalje