Zloglasni ransomware kartel REvil misteriozno nestao sa interneta

Vesti, 15.07.2021, 09:30 AM

Zloglasni ransomware kartel REvil misteriozno nestao sa interneta

Zloglasni ransomware kartel REvil, koji stoji iza nekih od najvećih sajber napada, misteriozno je nestao sa interneta u utorak ujutro. Slučajnost ili ne, ovo se dogodilo neposredno pre sastanka ruskih i američkih zvaničnika na kome je trebalo da se razgovara o o rastućoj pretnji ransomware napada širom sveta.

Veb sajtovima bande REvil, uključujući i onaj na kome objavljuju ukradene podatke, ne može se pristupiti, a svi sajtovi grupe prikazuju poruku o grešci “Onionsite not found”.

Tor infrastruktura grupe na mračnom vebu sastoji se od sajta Happy Blog na kome grupa objavljuje ukradene podatke i 22 veb sajta za hosting podataka. Ništa od navedenog ne radi od utorka, od 8 sati ujutro, po moskovskom vremenu, a predstavnik grupe, Unknown, od 8. jula nije objavljivao ništa na hakerskim forumima.

REvil je jedna od najuspešnijih ransomware-as-a-a-service (RaaS) grupa koja se prvi put pojavila u aprilu 2019. Njihov ransomware je evoluirao od GandCrab ransomwarea, koji se u sajber podzemlju pojavio početkom 2018. godine.

Otkako se pojavila 2019. godine, grupa REvil, poznata i kao Sodinokibi, izvela je više od 360 napada na javni i privatni sektor a odgovorna je i za 42% svih skorašnjih ransomware napada. Nedavno su postali planetarno popularni zbog dva velika sajber napada koje su izveli.

Poslednji u nizu napada ove grupe je napad na kompaniju Kaseya, za koji je grupa preuzela odgovornost i zatražila otkupninu od 70 miliona dolara nudeći zauzvrat žrtvama vraćanje blokiranih sistema u funkciju pomoću univerzalnog ključa za dešifrovanje koji bi navodno dešifrovao sve podatke žrtava čiji je broj, prema poslednjim procenama, prešao 1500.

Krajem maja, REvil je izveo napad na najvećeg svetskog prerađivača mesa, kompaniju JBS, koja je na kraju platila sajber kriminalcima otkupninu od 11 miliona dolara.

Hakeri su se osećali toliko moćno da su poručili američkim vlastima da ih se ne plaše i da će nastaviti sa napadima na ciljeve u Sjedinjenim Državama. Još nije jasno da li je ruska vlada vršila pritisak na njih da zaustave napade ili žele da izađu iz sajber kriminala jer su zaradili dovoljno novca.

Nestanak grupe sa interneta poklopio se sa telefonskim pozivom koji je američki predsednik Bajden uputio ruskom predsedniku Putinu krajem prošle nedelje, kako bi izvršio pritisak na ruskog kolegu da preduzme mere protiv ransomware grupa iz Rusije.

Predstavnik grupe koja stoji iza ransomwarea LockBit objavio je na poznatom ruskom hakerskom forumu XSS, da je za prekid rada infrastrukture grupe REvil odgovorna vlada, i da je REvil zabranjen na ovom forumu.

Inače, nije retkost da ransomware grupe nestanu nakon incidenata koji izazovu veliku pažnju. Nakon što je banda DarkSide u maju napala Colonial Pipeline, kompaniju koja upravlja najvećim naftovodom u SAD, predstavnik grupe je na hakerskom forumu Exploit objavio da se povlače iz posla i da ukidaju svoj RaaS program. On je rekao da je njihove servere zaplenila nepoznata policijska agencija, ali je posle toga ostala sumnja da li se grupa zaista povukla ili će se pojaviti ponovo pod novim imenom.

Neobjašnjivi nestanak REvila, može biti planirano povlačenje ili manevar, da se ostavi utisak da grupa prestaje sa radom, da bi se pojavila pod novim imenom koje će privlačiti manje pažnje.

Ako se ispostavi da je ovo konačni kraj grupe, to će njihove žrtve ostaviti na cedilu, jer neće imati sa kim da pregovaraju o otkupnini, zbog čega će ostati bez ključeva za dešifrovanje koji bi im omogućili da vrate kontrolu nad svojim sistemima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google upozorio na ranjivosti iOS i Androida koje se koriste za instalaciju komercijalnog špijunskog softvera

Google upozorio na ranjivosti iOS i Androida koje se koriste za instalaciju komercijalnog špijunskog softvera

Googleova grupa za analizu pretnji (TAG) otkrila je da prati preko 30 komercijalnih proizvođača špijunskog softvera koji olakšavaju širenje malve... Dalje

Otvoreno pismo Maska, Voznijaka i grupe stručnjaka za AI: Trka za razvoj sistema veštačke inteligencije je van kontrole

Otvoreno pismo Maska, Voznijaka i grupe stručnjaka za AI: Trka za razvoj sistema veštačke inteligencije je van kontrole

Ilon Musk i grupa stručnjaka za veštačku inteligenciju pozvala je da se privremeno obustavi obuka moćnih sistema veštačke inteligencije zbog po... Dalje

Microsoft predstavio Security Copilot, novog GPT-4 AI pomoćnika za sajber bezbednost

Microsoft predstavio Security Copilot, novog GPT-4 AI pomoćnika za sajber bezbednost

Nakon najave Copilot pomoćnika sa veštačkom inteligencijom za Office aplikacije, Microsoft je najavio još jednog pomoćnika koji je nazvan Securi... Dalje

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Poslednjih nekoliko meseci, vlade širom sveta zabranjuju TikTok na uređajima zvaničnika. Holandija i Norveška su poslednje koje su se pridružile ... Dalje

Veb servisi APR-a zbog sajber napada nedostupni korisnicima

Veb servisi APR-a zbog sajber napada nedostupni korisnicima

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da su tokom jučerašnjeg i današnjeg dana veb servisi APR-a bili meta sajber napada, koji je prijav... Dalje