Najomraženiji haker na svetu oslobođen zbog ''izuzetne saradnje'' sa FBI

Sajber hronika, 28.05.2014, 01:50 AM

Najomraženiji haker na svetu oslobođen zbog ''izuzetne saradnje'' sa FBI

Nakon sedmomesečnog boravka u zatvoru, jedan od vođa sada rasformirane hakerske grupe LulzSec pušten je na slobodu zbog saradnje sa policijom kojoj je pomogao da spreči stotine napada koje je grupa planirala ili da minimizira štetu prouzrokovanu napadima koje je grupa realizovala.

Hektor Monsegur poznat pod nadimkom Sabu učestvovao je u napadima hakerske grupe LulzSec čiji je bio neformalni vođa. Procene američkih vlasti su da su sajber napadi grupe kojom je rukovodio Sabu na više od 250 javnih i privatnih subjekata prouzrokovali štetu u iznosu od 50 miliona dolara.

Sabu će, prema odluci suda, biti još godinu dana pod nadzorom, a sud mu je sedam meseci koje je proveo u zatvoru uračunao u kaznu. Ovako blaga kazna je praktično nagrada za hakera koji je izdao svoje saučesnike u sajber napadima, radeći kao doušnik federalnih vlasti. Da nije sarađivao sa istražnim organima, Sabu je mogao biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 26 godina.

Sabu je jedna od najomraženijih ličnosti u hakerskoj zajednici, a njegovo jučerašnje oslobađanje i blaga kazna na koju je osuđen neće mu ni najmanje popraviti reputaciju izdajnika koju uživa od trenutka kada se saznalo da je jedna od vodećih figura Anonimusa i LulzSeca ustvari tajni ganet FBI.

“Nisam ista osoba kakva sam bio pre tri godine. Prešao sam dug put. Morao sam mnogo da razmišljam i da se preispitujem”, rekao je Sabu novinarima prilikom izlaska iz suda.

Obrazlažući presudu, sudija Loreta Preska je više puta pohvalila “zaista izuzetnu saradnju” optuženog. Ona je rekla da je Sabu pružio kompleksnu i sofisticiranu pomoć vlastima omogućavajući im da se probiju u zaštićeno okruženje LulzSeca i da privedu pravdi članove grupe.

Preska je istakla da je Sabuov rad kao doušnika bio izuzetan i zbog toga što je on lično mnogo rizikovao time, s obzirom da su federalni istražitelji otkrili tokom sudskog postupka da je Monsegur već u početnoj fazi kampanje LulzSeca počeo da sarađuje sa vlastima.

Očekivano, sa strane na kojoj su nekadašnji Sabuovi saborci brzo je stigla snažna osuda.

Predstavnik Anonimusa je, komentarišući presudu, rekao da je Monsegur pre svega kriminalac i da su istražitelji FBI sa kojima je Sabu sarađivao njegovi zaverenici. On je dodao da je Monegur, dok je radio pod nadzorom FBI, počinio brojne prestupe koji se nikako ne mogu opravdati njegovim statusom zaštićenog saradnika.

Anonimusi su optužili FBI da nastavlja da koristi “uhvaćene” doušnike, koji su počinili krivična dela i koji nastoje da saradnjom sa federalnim istražiteljima smanje kaznu, kako bi se javnost zastrašila. Oni smatraju da američke vlasti na taj način pokušavaju da pacifikuju internet disidente i da spreče novinarske istrage o ponašanju američkih vlasti.

Rešenje presude protiv Sabua je otkrilo da je on direktno pomogao vlastima da identifikuju i osude osam svojih saradnika iz Anonimusa i LulzSeca. Najpoznatiji među njima je svakako Džeremi Hamond koji je u vreme kampanje LulzSeca bio za FBI najtraženiji sajber kriminalac u svetu, zbog uloge koju je imao u hakovanju privatne američke obaveštajne agencije Stratfor.

Hamond je prošlog novembra osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od deset godina.

Ono o čemu se nije juče, prilikom izricanja presude Monseguru, raspravljalo su tvrdnje koje Hamond izneo tokom svog suđenja. Hamond je naime rekao da je Monsegur rukovodio većim delom kriminalnih aktivnosti zbog kojih je on osuđen.

Hamond je na suđenju tvrdio da ga je Monsegur snabdevao spiskovima na kojima su se, između ostalog, nalazili i ranjivi web sajtovi u Brazilu, Iranu i Turskoj. On je čak tvrdio da ga je FBI, preko Monsegura, kao kooridnatora, iskoristio da izvede brojne sajber napade u svetu.

Kada je Loreta Preska izrekla presudu kojom je Hamond osuđen na 10 godina zatvora, on joj se obratio rečima: “Vlasti slave to što sam osuđen i kažnjen zatvorom, nadajući se da će se time zatvoriti vrata za celu priču. Ja sam preuzeo odgovornost za svoje postupke, priznajući krivicu, ali kada će vlada odgovarati za svoje sopstvene zločine?”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

Osuđeni kriminalci koji su pomoću trojanca GozNym ukrali 100 miliona dolara

U maju ove godine Europol je razbio kriminalnu grupu odgovornu za infekciju više hiljada računara širom sveta bankarskim trojancem GozNym. Kriminal... Dalje

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

Osuđen haker koji je ucenjivao Apple

22-godišnji Keram Albajrak iz Severnog Londona koji je tvrdio da ima pristup za više od 300 miliona iCloud naloga, preteći Appleu da će resetovat... Dalje

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Rumunski hakeri koji su inficirali 400000 računara osuđeni na 20 godina zatvora

Dvojica rumunskih hakera, Bogdan Nikolesku (37) i Radu Miklaus (37), osuđeni su u petak na 20, odnosno 18 godina zatvora nakon što su proglašeni kr... Dalje

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

FBI nudi nagradu od 5 miliona dolara za informacije o hakerima koji stoje iza bankarskog trojanca Dridex

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država otkrilo je identitete dvojice ruskih hakera i optužilo ih za razvoj i distribuciju bankarskog trojanca Dridex... Dalje

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

Zbog piraterije ugašeno 30500 sajtova

U koordinisanoj akciji policija iz 18 evropskih država, Europola i Nacionalnog koordinacionog centra za prava intelektualne svojine zbog piraterije j... Dalje