FBI iskoristio haktiviste Anonimusa za napade na strane web sajtove

Vesti, 25.04.2014, 09:15 AM

FBI iskoristio haktiviste Anonimusa za napade na strane web sajtove

Haker Hektor Havier Monsegur, poznat pod nadimkom Sabu, postao je doušnik američkog FBI posle hapšenja 2011. godine. Kako piše američki Njujork Tajms pozivajući se na sudska dokumenta i razgovore sa ljudima koji su učestvovali u napadima, Sabu je radeći kao doušnik FBI rukovodio kampanjom hakerskih napada na više od 2000 web sajtova, među kojima su se našli i web sajtovi vlasti u Iranu, Siriji, Brazilu i Pakistanu.

Prema dokumentima do kojih je došao Tajms, Sabu je kao saradnik biroa naređivao napade za koje su znali agenti FBI pod čijim je nadzorom bio Sabu. FBI je podatke do kojih su došli hakeri u ovim napadima prosleđivao drugim američkim obaveštajnim agencijama.

Sabu je uhapšen sredinom 2011. i od tada je pomagao vlastima da otkriju identitet haktivista, ali dok je trajala kampanja napada niko od haktivista nije znao za to da je Sabu doušnik FBI. Njegova uloga u identifikaciji haktivista od kojih su neki uhapšeni je poznata od ranije.

Džeremi Hamond poznat pod nadimkom Anarchos bio je jedan od najistaknutijih učesnika u napadima 2012. godine. On je učestvovao u čuvenom napadu na obaveštajnu agenciju Stratfor, a kasnije je, zahvaljujući informacijama koje je FBI dobio od Monsegura uhapšen a prošle godine i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina. Hamond je rekao Tajmsu da je instrukcije za napad na Stratfor dobio upravo od Monsegura. On je rekao i da je Monsegur znao za 0-day ranjivost u softveru Plesk koja je omogućila backdoor pristup stranim web sajtovima koji su se našli na listi koju je Hamond dobio od Monsegura.

Hamond je po nalogu Monsegura emailove i baze podataka ukradene sa hakovanih web sajtova otpremao na server koji je kontrolisao Monsegur.

Monsegur je usmeravao druge hakere da napadaju web sajtove vlasti u Siriji, sajtove sirijskih banaka i ministarstava. Time je FBI praktično iskoristio hakere koji su želeli da podrže ljude u Siriji koji su bili protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, i koji su, i ne znajući za to, pomogli američkim vlastima da pristupe sirijskim sistemima.

Sudska dokumenta do kojih je došao Njujork Tajms ne ukazuju da je FBI direktno naređivao napade, koristeći za to Monsegura, ali ukazuju da su vlasti možda koristile hakere da bi prikupile obaveštajne podatke iz inostranstva i to istovremeno dok su istražitelji pokušavali da rasformiraju hakerske grupe kao što su Anonimusi i stave njihove članove iza rešetaka.

Hamond je rekao Tajmsu da Monegur nikada nije sam učestvovao u napadima, već je samo davao informacije o Plesk bagu, i tako je u svemu tome ostao čistih ruku.

Kada je posle hapšenja pristao da sarađuje sa FBI, Sabu je bio pod konstantnim nadzorom biroa jer su agenti instalirali softver u njegovom računaru kako bi pratili njegove aktivnosti na internetu. U njegovom domu FBI je postavio i kamere.

Sabu je bio istaknuti član Anonimusa koji je učestvovao u napadima na PayPal i MasterCard. Izricanje presude za Monsegura je nekoliko puta odlagano, što ukazuje na to da su vlastima još uvek potrebne njegove usluge. Nije poznato gde se Monsegur trenutno nalazi.

Kakvu je ulogu FBI imao u napadima 2012. godine ipak ostaje nejasno.

Portparolka FBI odbila je da komentariše pisanje Tajmsa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Tramp rekao da se NATO saveznici slažu sa tim da Huawei nije bezbedan za 5G

Američki predsednik Donald Tramp opisao je Huawei kao "sigurnosni rizik" nakon što su NATO zvaničnici na sastanku održanom protekle nedelje naglas... Dalje

Psihologija žrtava fišinga

Psihologija žrtava fišinga

Sajber-kriminalci dugo koriste psihologiju kao sredstvo obmane. Baš zbog toga, moguće je naći psihološka objašnjenja zašto neke njihove metode f... Dalje

Mozilla uklonila Avast i AVG ekstenzije iz prodavnice dodataka zbog prikupljanja velike količine informacija o korisnicima

Mozilla uklonila Avast i AVG ekstenzije iz prodavnice dodataka zbog prikupljanja velike količine informacija o korisnicima

Četiri popularne ekstenzije za Firefox i Chrome - Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice i AVG SafePrice, uhvaćene su kako pri... Dalje

FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati

FBI upozorava: Pametni televizori vas mogu špijunirati

Pametni televizori postali su veoma popularni poslednjih godina, ne samo zbog mogućnosti koje pružaju, već i zbog toga što je sve više proizvođa... Dalje

Putin potpisao novi zakon koji primorava proizvođače da instaliraju ruski softver na svojim uređajima

Putin potpisao novi zakon koji primorava proizvođače da instaliraju ruski softver na svojim uređajima

Rusija je usvojila novi zakon koji će obavezivati proizvođače pametnih telefona, računara i pametnih televizora da svoje uređaje isporučuju kup... Dalje