Počelo suđenje članu zloglasne ransomware bande REvil

Sajber hronika, 10.03.2022, 08:30 AM

Počelo suđenje članu zloglasne ransomware bande REvil

Jaroslav Vasinski, optužen da je povezan sa ransomware grupom Sodinokibi (REvil), izručen je krajem prošle nedelje Sjedinjenim Državama a juče izveden pred sud u Dalasu, u Teksasu.

U novembru je američko Ministarstvo pravde saopštilo da ovaj 22-godišnjak stoji iza napada ransomwarea na kompaniju Kaseya koji se dogodio u julu 2021., i zbog koga stotine kompanija širom sveta danima nisu radile.

Vasinski je uhapšen na poljsko-ukrajinskom graničnom prelazu 8. oktobra.

„Kada sam prošle godine objavio optužnice protiv članova Sodinokibi/REvil ransomware grupe, jasno sam stavio do znanja da Ministarstvo pravde neće štedeti resurse u identifikaciji i privođenju pravdi transnacionalnih sajber kriminalaca koji ciljaju američki narod“, rekao je državni tužilac Merik Garland.

„Samo osam meseci nakon što je izvršio ransomware napad na Kaseyu iz inostranstva, ovaj optuženi je stigao u sudnicu u Dalasu da se suoči sa pravdom“, rekla je zamenica državnog tužioca Liza Monako.

Prema optužnici, Vasinski je odgovoran za napad na Kaseyu, kao i nekoliko drugih kompanija. Grupa REvil je takođe optužena da je odgovorna za napad na najvećeg svetskog prerađivača mesa, kompaniju JBS, koja je platila 11 miliona dolara u bitkoinu napadačima u zamenu za ključ potreban za dešifrovanje mreže.

Vasinski, koji je na internetu koristio pseudonim “Rabotnik”, bio jedan od idejnih tvoraca ransomwarea REvil. U optužnici se navodi da je Vasinski deo grupe REvil bar od od 2019. godine i da je pokrenuo najmanje 2.500 napada.

Prema tvrdnjama tužilaštva, on je zaradio 2,3 miliona dolara od otkupa od zahtevanih više od 760 miliona dolara ukupno.

Optužen je za udruživanje radi činjenja prevare i povezanih aktivnosti u vezi sa računarima, oštećenje zaštićenih računara i zaveru radi pranja novca. Preti mu ukupno 115 godina zatvora ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Vest o hapšenju Vasinskog u novembru pratila je zaplenu 6,1 miliona dolara koje je od žrtava ransomwarea primio 28-godišnji ruski državljanin Jevgenij Poljanin. Poljanin je takođe optužen za svoju umešanost u napade ransomwarea REvil.

Na zahtev američkih vlasti, ruska Federalna služba bezbednosti razbila je u januaru ransomware bandu REvil, i uhapsila 14 ljudi osumnjičenih da su članovi organizovane kriminalne grupe.

Pored napada na Kaseyu i JBS, REvil je odgovoran za infekciju više od 175.000 računara koji su zaraženi ransomwareom. Grupa je navodno od otkupa zaradila najmanje 200 miliona dolara.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

Ruski državljanin Mihail Pavlovič Matvejev optužen je za hiljade ransomware napada protiv žrtava širom sveta. Tridesetogodišnji Matvejev koji na... Dalje

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera... Dalje

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Američke vlasti su saopštile da su ugasile popularnu veb platformu za verifikaciju ukradenih kreditnih kartica i podigle optužnicu protiv ruskog dr... Dalje

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopo... Dalje

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Tridesetogodišnji ruski haker Denis Dubnikov osuđen je na kaznu zatvora zbog svoje uloge u pranju novca za operaciju zloglasnog ransomwarea Ryuk. Du... Dalje