Srpski državljanin optužen za rukovođenje sajtom za prodaju narkotika Monopoly Market

Sajber hronika, 28.06.2023, 10:30 AM

Srpski državljanin optužen za rukovođenje sajtom za prodaju narkotika Monopoly Market

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 33-godišnjeg državljanina Hrvatske i Srbije iz Smederevske Palanke, Milomira Desnice, zbog toga što je navodno upravljao platformom za trgovinu narkoticima pod nazivom Monopoly Market na mračnom vebu.

Desnica je optužen da je pokrenuo i vodio Monopol od kraja 2019. godine. Platforma je korišćena za prodaju narkotika, uključujući opioide, stimulanse, psihodelike i lekove koji se izdaju na recept.

Da bi mogli da prodaju na Monopolu, prodavci su morali da popune prijavu koja je uključivala opis robe koju žele da prodaju i fotografije inventara, i da se saglase sa plaćanjem provizije za prodaju obavljenu preko Monopola. Desnica je pregledao i odobravao sve prijave, tako da nema sumnje da je znao da se na njegovom sajtu prodaje droga. On je od transakcija na platformi zaradio oko 18 miliona dolara u kriptovaluti, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Prema optužnici, Desnica je bio na poternici od prošlog jula, a nedavno je izručen SAD iz Austrije u kojoj je uhapšen u novembru prošle godine. Optužbe protiv njega uključuju pranje novca, kao i posedovanje i distribuciju oko 50 grama metamfetamina.

Desnica je navodno koristio najmanje dva servisa za pranje nezakonito stečene kriptovalute. Zatim je prodavao kriptovalutu srpskim P2P trgovcima, u pokušaju da „očisti“ svoju zaradu, rekli su tužioci.

Ukoliko se dokaže da je kriv, Desnica bi mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora i novčanu kaznu.

Prošlog meseca, Europol je objavio da je uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu narkoticima na Monopoly Marketu. Hapšenja su izvršena dve godine nakon što su nemačke vlasti tajno preuzele kontrolu nad infrastrukturom tržišta, zbog čega je sajt iznenada prestao da radi u decembru 2021. godine. Zbog toga su korisnici sajta sumnjali da su prevareni i da su administratori sajta jednostavno nestali sa njihovim novcem.

Međutim, radilo se samo o promeni taktike. Policija nije želela, kao što je to uobičajeno, da obaveštenjem o zapleni sajta upozori korisnike da je u toku policijska akcija. Ova odluka se pokazala ispravnom, jer je rezultirala rekordnim brojem uhapšenih, koji je nadmašio 150 hapšenja nakon zatvaranja DarkMarketa i 179 nakon gašenja Wall Street Marketa.

Operacija je omogućila policiji da tajno prati prodaju droge i plaćanja na sajtu, kao i komunikaciju između operatera sajta i prodavaca. Upravo kroz ovu istragu policija je identifikovala Desnicu kao osobu koja rukovodi sajtom.

Gašenje Monopoly Marketa bila je jedna od najvećih policijskih akcija preduzetih protiv nekog tržišta na mračnom vebu. Osim hapšenja, policija je zaplenila više od 53,4 miliona dolara u gotovini i virtuelnim valutama, kao i 850 kilograma droge.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

I u Rusiji hapšenja sajber kriminalaca, stručnjaci kažu da to nije slučajno

Ruske vlasti su identifikovale i uhapsile tri člana ransomware bande SugarLocker. Grupa posluje pod maskom legitimne tehnološke kompanije pod nazivo... Dalje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Uhapšena dva člana ransomware bande LockBit, žrtvama dostupan besplatni alat za dešifrovanje

Američko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvojice članova ransomware grupe LockBit , a dva člana bande uhapšena su u Francuskoj i Ukrajin... Dalje