Zbog slanja spam SMS poruka, osuđen član Darkode foruma

Sajber hronika, 02.02.2016, 00:30 AM

Zbog slanja spam SMS poruka, osuđen član Darkode foruma

Kompjuterski stručnjak Navid Ahmed iz Tampe, na Floridi, osuđen je prošle nedelje na dve godine uslovno zbog učešća u masovnoj spam kampanji koja je organizovana preko foruma Darkode.

Hakerski forum Darkode koji je bio mesto okupljanja vrhunskih hakera, prestao je sa radom jula prošle godine posle zajedničke akcije policija iz 20 zemalja. Darkode je bio mesto na kome je formirana i hakerska grupa Lizard Squad, poznata po napadima na Tor, Play Station i Xbox, koji su se dogodili u decembru pretprošle godine.

Darkode je imao između 250 i 300 članova, a članstvo na forumu odobravano je samo onima koji su mogli da dokažu da su profesionalci u svom poslu, da znaju tehnike hakovanja i da imaju softver koji mogu podeliti ili prodati drugim članovima foruma.

Tokom prošlogodišnje policijske akcije, u kojoj je osim policija evropskih zemalja učestvovao i američki FBI, u 21 zemlji uhapšeno je 28 ljudi i obavljeno 37 pretresa kuća i stanova. Policija je posebnu pažnju usmerila baš na članove Darkode foruma, koji je Interpol svrstao među pet najznačajnijih hakerskih foruma u svetu.

Jedan od uhapšenih je bio i Navid Ahmed, koji je već u avgustu priznao krivicu pošto ga je FBI optužio za učešće u slanju spama, zajedno sa još dva njegova saučesnika.

Dvadesetsedmogodišnji Navid Ahmed je napisao program koji je pomogao slanje miliona spam SMS poruka kojie su sadržale obaveštenje o poklon karticama za korisnike koji su morali da potvrde svoj identitet posetom sajtu čije je link bio u poruci. Kontakt informacije koje su prikupljene tokom spam kampanje prodate su Internet Cost Per Action mrežama, koju čine kompanije koje prikupljaju ovakve informacije i plaćaju za njih. ICPA mreže su legalne, ali ne i način na koji su Ahmed i njegova grupa došli do informacija koje su prodali.

Ova spam kampanja trajala je od septembra 2011. do februara 2013. a optuženi Ahmed je od toga zarađivao oko 3000 dolara nedeljno.

Jedan od dvojice Ahmedovih saučesnika, Divajn Vots sa Floride, dobio je sličnu kaznu kao i Ahmed, ali će on prvih šest meseci kazne provesti u kućnom pritvoru.

Očekuje se izricanje kazne da i drugom Ahmedovom saučesniku, Filipu Flajcu.

Darkode je posle prošlogodišnje policijske akcije dva puta počinjao sa radom, ali oba puta bezuspešno, jer nije uspeo da privuče isti broj korisnika s obzirom da je ne mali broj članova originalnog foruma uhapšen prošlog leta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje