Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Vesti, 21.11.2014, 00:06 AM

Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Amnesty International je objavio program koji može otkriti špijunski softver koji koriste vlade da bi špijunirale političke protivnike u svojim državama.

Iz organizacije kažu da je njihov softver, nazvan Detekt, razvijen sa idejom da pomogne onima čije su aktivnosti predmet interesovanja vlasti, kao što su novinari, aktivisti i borci za ljudska prava.

Open source alat je delo bezbednosnog istraživača Klaudija Garnijerija, a iza njega stoje Amnesty International, Digitale Gesellschaft, Electronic Frontier Foundation i Privacy International.

Špijunski programi koje koriste vlade mnogih zemalja nisu novost za industriju bezbednosti. Postoje kompanije koje ih legitimno prave i prodaju vlastima iz celog sveta.

Jedan od najpoznatijih takvih programa je FinFisher koji se koristi za špijuniranje komunikacija a koji proizvodi nemačka kompanija Gamma International GmbH.

Još jedna takva kompanija je italijanski Hacking Team, koji kupcima nudi Remote Control System (RCS), špijunski alat koji se može primeniti na različitim platformama i koji se prodaje brojnim državnim institucijama u svetu.

Obe kompanije tvrde da one pažljivo proveravaju svoje klijente pre nego što se odluče za poslovnu saradnju tako da navodno njihove proizvode ne može da kupi bilo ko.

Svi proizvođači ovakvih špijunskog programa reklamiraju njihovu sposobnost da izbegnu detekciju antivirusa. Oni sprovode opsežne testove da bi bili sigurni da infekcija računara špijunskim programom neće aktivirati upozorenje programa zaštitu od malvera.

Špijunski softver legitimnih prooizvođača koriste ne samo represivni režimi, već on postaje veoma popularan i kada su njegovi korisnici demokratskim putem izabrane vlade. Trgovina ovakvim špijunskim programima je biznis vredan 5 milijardi dolara godišnje.

Detekt je odgovor na nezakonito špijuniranje koje sprovode vlasti širom sveta koje tako dolaze do informacija na osnovu kojih hapse pa čak i muče svoje političke protivnike, borce za ljudska prava i novinare, kažu iz Amnesty Internationala.

Alat nije u potpunosti delotvoran protiv svih programa koje koriste vlasti za špijuniranje, ali može ukazati na prisustvo poznatih špijunskih programa na računaru. Tako Detek osim legalnog špijunskog softvera, može detektovati i trojance za daljinski pristup (RAT), kao što su DarkComet RAT, XtremeRAT, BlackShades RAT, njRAT, ShadowTech RAT i Gh0st RAT.

Program se ne instalira, već ga je dovoljno pokrenuti sa administatorskim privilegijama i sačekati da završi skeniranje. To ne traje dugo, ali za to vreme ne treba koristiti računar dok program ne završi skeniranje.

Ako alat pronađe neki špijunski program, računar ne bi trebalo povezivati sa internetom ili drugim uređajima dok program ne bude uklonjen.

Program Detekt je besplatan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje