Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Vesti, 21.11.2014, 00:06 AM

Amnesty International objavio alat za otkrivanje programa koje vlasti koriste za špijuniranje građana

Amnesty International je objavio program koji može otkriti špijunski softver koji koriste vlade da bi špijunirale političke protivnike u svojim državama.

Iz organizacije kažu da je njihov softver, nazvan Detekt, razvijen sa idejom da pomogne onima čije su aktivnosti predmet interesovanja vlasti, kao što su novinari, aktivisti i borci za ljudska prava.

Open source alat je delo bezbednosnog istraživača Klaudija Garnijerija, a iza njega stoje Amnesty International, Digitale Gesellschaft, Electronic Frontier Foundation i Privacy International.

Špijunski programi koje koriste vlade mnogih zemalja nisu novost za industriju bezbednosti. Postoje kompanije koje ih legitimno prave i prodaju vlastima iz celog sveta.

Jedan od najpoznatijih takvih programa je FinFisher koji se koristi za špijuniranje komunikacija a koji proizvodi nemačka kompanija Gamma International GmbH.

Još jedna takva kompanija je italijanski Hacking Team, koji kupcima nudi Remote Control System (RCS), špijunski alat koji se može primeniti na različitim platformama i koji se prodaje brojnim državnim institucijama u svetu.

Obe kompanije tvrde da one pažljivo proveravaju svoje klijente pre nego što se odluče za poslovnu saradnju tako da navodno njihove proizvode ne može da kupi bilo ko.

Svi proizvođači ovakvih špijunskog programa reklamiraju njihovu sposobnost da izbegnu detekciju antivirusa. Oni sprovode opsežne testove da bi bili sigurni da infekcija računara špijunskim programom neće aktivirati upozorenje programa zaštitu od malvera.

Špijunski softver legitimnih prooizvođača koriste ne samo represivni režimi, već on postaje veoma popularan i kada su njegovi korisnici demokratskim putem izabrane vlade. Trgovina ovakvim špijunskim programima je biznis vredan 5 milijardi dolara godišnje.

Detekt je odgovor na nezakonito špijuniranje koje sprovode vlasti širom sveta koje tako dolaze do informacija na osnovu kojih hapse pa čak i muče svoje političke protivnike, borce za ljudska prava i novinare, kažu iz Amnesty Internationala.

Alat nije u potpunosti delotvoran protiv svih programa koje koriste vlasti za špijuniranje, ali može ukazati na prisustvo poznatih špijunskih programa na računaru. Tako Detek osim legalnog špijunskog softvera, može detektovati i trojance za daljinski pristup (RAT), kao što su DarkComet RAT, XtremeRAT, BlackShades RAT, njRAT, ShadowTech RAT i Gh0st RAT.

Program se ne instalira, već ga je dovoljno pokrenuti sa administatorskim privilegijama i sačekati da završi skeniranje. To ne traje dugo, ali za to vreme ne treba koristiti računar dok program ne završi skeniranje.

Ako alat pronađe neki špijunski program, računar ne bi trebalo povezivati sa internetom ili drugim uređajima dok program ne bude uklonjen.

Program Detekt je besplatan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje