Wikileaks objavio kopije špijunskog softvera FinFisher i spisak kupaca softvera

Vesti, 16.09.2014, 00:38 AM

Wikileaks objavio kopije špijunskog softvera FinFisher i spisak kupaca softvera

Wikileaks je juče objavio kopije novih verzija programa koji su delovi četvrte generacije kontroverznog špijunskog softvera FinFisher, kritikujući nemačku vladu zbog toga što dozvoljava prodaju ovog softvera nekim od najrepresivnijih režima u svetu.

FinFisher prodaje Gamma International GmbH, nemački ogranak kompanije Gamma Group, u čijem je sastavu i britanska filijala Gamma International Ltd. Nemačka kompanija proizvodi i prodaje sisteme za upad u računare, softverske exploite i sisteme za daljinski nadzor koji omogućavaju presretanje komunikacija i podataka sa OS X, Windows i Linux računara, kao i Android, iOS, BlackBerry, Symbian i Windows Phone uređaja.

Za FinFisher je javnost saznala u decembru 2011. kada je Wikileaks objavio dokumente sa detaljima o proizvodima i poslovanju kompanije.

Džulijan Asanž, osnivač Wikileaksa, je kritikovao vladu nemačke kancelarke Angele Merkel zbog toga što se “pretvara da je zabrinuta za privatnost”, dok njena dela govore drugačije.

Wikileaks je objavio kopije komponenata FinFishera, uključujući i FinFisher Relay, FinSpy za Windows koji se koristi za presretanje fajlova i komunikacija na Windows računarima na kojima se krišom instalira, FinSpy Proxy i FinSpy Master koji se koristi za kontrolu prikupljanja podataka. Wikileaks je objavio i kopije računa proizvođača, nove brošure proizvoda i bazu podataka web sajta za podršku korisnicima, omogućavajući javnosti uvid u nove pojedinosti o ovim proizvodima i redak uvid u bazu klijenata kompanije, kao i uvid u to koliko su novca pojedini klijenti izdvojili za ovu tehnologiju.

Procenjuje se da je nemačka kompanija od FinFishera do sada zaradila najmanje 50 miliona evra, saopštila je organizacija. Među klijentima nemačke kompanije do kojih je Wikileaks došao analizirajući zahteve za podršku, nalaze se Slovačka, Mongolija, Katar, Južnoafrička Republika, Bahrein, Pakistan, Estonija, Vijetnam, Australija, Belgija, Nigerija, Holandija, Singapur, Bangladeš, Mađarska, Italija i Bosna i Hercegovina.

Među najvećim kupcima je Mongolija, koja nedavno izabrana za predsedavajućeg organizacije Freedom Online Coalition koju su oformile vlade koje su, barem deklarativno, posvećene zajedničkoj borbi za slobodni internet i zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Drugi istaknuti klijent nemačke kompanije je Bahrein, čija vlast koristi FinFisher za ucenjivanje i kažnjavanje aktivista koji se bore za ljudska prava.

Prema podacima do kojih je došao Wikileaks, FinFisher je do sada koristilo 64 korisnika, sa 171 objavljenom licencom. Možda to ne izgleda mnogo, ali treba imati na umu da je reč o veoma skupom softveru i licencama.

Wikileaks se nada da će objavljivanje ovih podataka pomoći tehnološkoj zajednici da razvije alate za zaštitu ljudi od FinFishera kao i za praćenje njegovih komandnih i kontrolnih centara.

Ono što je juče objavio Wikileaks ipak nije novost. U avgustu je nepoznati haker provalio u korporativnu mrežu kompanije i ukrao bazu podataka klijenata kao i brošure ali i druge dokumente koje je Wikileaks analizirao i praktično sada popisao, a u aprilu prošle godine Citizen Lab je identifikovao 36 zemalja koje su mogući korisnici ovog softvera. Većina zemalja sa spiska Wikileaksa nalazi se i na prošlogodišnjem spisku Citizen Laba, osim Bosne i Hercegovine, Belgije, Italije i Slovačke.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Darcula je nova taktika sajber kriminalaca a ako vam stigne ova poruka ne odgovarajte na nju

Izveštaj kompanije za sajber bezbednost Netcraft razotkrio je sofisticiranu phishing-as-a-service (PhaaS) platformu pod nazivom „Darcula“... Dalje

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje