Direktor FBI uveren da je Severna Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Vesti, 08.01.2015, 21:51 PM

Direktor FBI uveren da je Severna  Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Hakeri koji su u novembru prošle godine napali kompaniju Sony Pictures Entertainment u nekoliko navrata nisu prikrili svoju lokaciju pomoću proksija, otkrivajući svoje prave IP adrese, rekao je direktor FBI Džejms Komi govoreći na godišnjoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj sajber bezbednosti (ICCS) koja se održava na Univerizetu Fordam, u Njujorku. On je tom prilikom otkrio još neke detalje iz istrage o ovom incidentu.

FBI je krajem prošle godine objavio prve rezultate istrage o hakovanju Sonyja. Već tada je biro označio Severnu Koreju kao krivca za napad tvrdeći da postoji značajno preklapanje infrastrukture koja je korišćena u napadu i drugih malicioznih aktivnosti koje je američka vlada ranije povezivala sa Severnom Korejom. Malver koji je korišćen u napadu na Sony imao je sličnosti sa malverima koji su povezivani sa severnokorejskim napadačima. Alati korišćeni u ovom napadu slični su onima koji su korišćeni u napadu na južnokorejske banke i medijske kuće, za koji se veruje da su odgovorni severnokorejski hakeri.

Iz FBI su tada rekli da neće javno objavljivati dokaze za svoje tvrdnje kako time ne bi otkrili metode istrage FBI, kao i obaveštajne kapacitete i izvore biroa.

Mnogi ipak nisu bili spremni da veruju američkoj vladi bez dokaza. Kako je nedavno primetio poznati stručnjak za kompjutersku bezbednost Brus Šnajder, “američka istorija obiluje primerima tajnih informacija koje nas okreću protiv drugih zemalja da bi smo kasnije doznali da su dokazi bili netačni”.

Ni Džejms Kami nije ponudio dokaze koji bi mogli da podrže ove optužbe na račun Severne Koreje, osim što je izneo nove tvrdnje da napadači u nekoliko navrata nisu koristili proksi servere kada su se povezivali sa Sonyjevim serverima, otkrivajući tako svoje prave IP adrese.

Kami je rekao da su napadači sa iste IP adrese pristupali Facebook nalogu sa kojeg su slali preteće poruke Sonyju.

Komentarišući skepticizam stručnjaka za kompjutersku bezbednost, Kami je rekao da oni nisu upoznati sa svim činjenicama. “Oni ne vide ono što ja vidim”, rekao je Kami. Ali upravo je to ono što osporavaju stručnjaci.

“Različite IP adrese su povezivane sa ovim napadom, od hotela na Tajvanu do IP adrese u Japanu. Napadači mogu kompromitovati i koristiti bilo koju IP adresa povezanu sa internetom”, kaže stručnjak za bezbednost Brajan Honan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje