Direktor FBI uveren da je Severna Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Vesti, 08.01.2015, 21:51 PM

Direktor FBI uveren da je Severna  Koreja krivac za napad na Sony Pictures

Hakeri koji su u novembru prošle godine napali kompaniju Sony Pictures Entertainment u nekoliko navrata nisu prikrili svoju lokaciju pomoću proksija, otkrivajući svoje prave IP adrese, rekao je direktor FBI Džejms Komi govoreći na godišnjoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj sajber bezbednosti (ICCS) koja se održava na Univerizetu Fordam, u Njujorku. On je tom prilikom otkrio još neke detalje iz istrage o ovom incidentu.

FBI je krajem prošle godine objavio prve rezultate istrage o hakovanju Sonyja. Već tada je biro označio Severnu Koreju kao krivca za napad tvrdeći da postoji značajno preklapanje infrastrukture koja je korišćena u napadu i drugih malicioznih aktivnosti koje je američka vlada ranije povezivala sa Severnom Korejom. Malver koji je korišćen u napadu na Sony imao je sličnosti sa malverima koji su povezivani sa severnokorejskim napadačima. Alati korišćeni u ovom napadu slični su onima koji su korišćeni u napadu na južnokorejske banke i medijske kuće, za koji se veruje da su odgovorni severnokorejski hakeri.

Iz FBI su tada rekli da neće javno objavljivati dokaze za svoje tvrdnje kako time ne bi otkrili metode istrage FBI, kao i obaveštajne kapacitete i izvore biroa.

Mnogi ipak nisu bili spremni da veruju američkoj vladi bez dokaza. Kako je nedavno primetio poznati stručnjak za kompjutersku bezbednost Brus Šnajder, “američka istorija obiluje primerima tajnih informacija koje nas okreću protiv drugih zemalja da bi smo kasnije doznali da su dokazi bili netačni”.

Ni Džejms Kami nije ponudio dokaze koji bi mogli da podrže ove optužbe na račun Severne Koreje, osim što je izneo nove tvrdnje da napadači u nekoliko navrata nisu koristili proksi servere kada su se povezivali sa Sonyjevim serverima, otkrivajući tako svoje prave IP adrese.

Kami je rekao da su napadači sa iste IP adrese pristupali Facebook nalogu sa kojeg su slali preteće poruke Sonyju.

Komentarišući skepticizam stručnjaka za kompjutersku bezbednost, Kami je rekao da oni nisu upoznati sa svim činjenicama. “Oni ne vide ono što ja vidim”, rekao je Kami. Ali upravo je to ono što osporavaju stručnjaci.

“Različite IP adrese su povezivane sa ovim napadom, od hotela na Tajvanu do IP adrese u Japanu. Napadači mogu kompromitovati i koristiti bilo koju IP adresa povezanu sa internetom”, kaže stručnjak za bezbednost Brajan Honan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol je danas izdao upozorenje u kome se kaže da bi međunarodne mreže organizovanog kriminala mogle da pokušaju da ubace u prodaju lažne vakc... Dalje

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su novi malver koji se koristi u napadima na korisnike MacOS, iza kojih prema rečima istraživača stoje ... Dalje

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da provale u sisteme britanskog proizvođača lekova AstraZeneca, kompanije koja je trenutno u žiži javnosti k... Dalje

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Italijanska i mađarska policija, uz podršku britanske policije i Europola, sprečile su gubitke od oko 40 miliona evra pojedinaca i kompanija, akcij... Dalje