EU formira tim za brzi odgovor na sajber napade

Vesti, 24.06.2021, 10:32 AM

EU formira tim za brzi odgovor na sajber napade

Evropska komisija najavila je planove za formiranje „Zajedničke sajber jedinice“ za borbu protiv sajber napada. To je akcioni plan za zemlje pogođene sajber napadima koje će na taj način brzo dobiti pomoć od EU i vlada evropskih zemalja. Nova radna grupa biće odgovorna za brze odgovore na sajber napade i borbu protiv hakera u realnom vremenu, navodi se u nacrtu koji je video Politico.

Inicijativa takođe poziva na uspostavljanje platforme za policiju za visokotehnološki kriminal, vojne službe, diplomate i kompanije za sajber bezbednost, za razmenu resursa i koordinaciju odgovora. Inicijativa planira i redovne izveštaje o pretnjama, razvoj i testiranje strategija za odgovor na krizne situacije i partnerstva za razmenu informacija između vlada i privatnih kompanija za sajber bezbednost.

Inicijativa dolazi u trenutku kada sajber napadi pogađaju kontinent, pobuđujući strah da Evropa možda neće moći da se odbrani od napadača. Napad na američki naftovod koji se dogodio prošlog meseca je scenario noćne more za koji se EU mora pripremiti, rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas. Kriminalna grupa DarkSide napala je ransomwareom prošlog meseca Colonial Pipeline, kompaniju koja rukovodi najvećim naftovodom u SAD, što je izazvalo paničnu kupovinu i nestašicu goriva na američkoj istočnoj obali. Američka vlada je posle toga formirala radnu grupu za ransomware.

Broj sajber incidenata u Evropi povećao se sa 432 koliko ih je bilo 2019. godine na 756 u 2020. Zbog toga EU treba da nađe rešenje koje će pomoći zemljama da se bore protiv sve složenijih i drskijih napada udruživanjem kapaciteta nacionalnih vlada za odbranu od sajber napada.

Vlade su bile prinuđene da krenu ovim putem zbog sajber napada na važne institucije poput Evropske agencije za lekove, bolnica u Irskoj i Francuskoj, kao i sajber špijunaže nekoliko vladinih zvaničnika.

Ideja o zajedničkoj sajber jedinici prvi put je predstavljena 2019. godine. Nova agencija ima za cilj da zaustavi sajber napade koji bi ugrozili institucije Evropske unije, nacionalna ministarstva, agencije i evropske kompanije. Budući da EU nema suverenitet nad nacionalnom bezbednošću, trebalo je više vremena za finalizaciju plana.

U okviru programa odbrambene saradnje EU, nekoliko zemalja EU već je formiralo zajedničke timove za sajber odgovor. Agencije za sajber bezbednost sarađivale su na obezbeđivanju izbora i 5G infrastrukture, a policije za sajber kriminal iz cele Evrope sarađuju u Evropskom centru za sajber kriminal.

Prema planu, nova jedinica će biti potpuno operativna do juna 2022. godine a evropska industrija sajber-bezbednosti biće uključena u njene aktivnosti do kraja prve polovine 2023. godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruske vlasti zabranile još šest VPN servisa

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, najavio je zabranu još š... Dalje

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Hakeri napali Panasonic, kompanija potvrdila da su napadači pristupali podacima kompanije

Japanski tehnološki gigant Panasonic potvrdio je da su hakeri pristupili njegovoj internoj mreži. Panasonic je u saopštenju za javnost od 26. novem... Dalje

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Google i Apple kažnjeni zbog korišćenja podataka korisnika bez njihove saglasnosti

Italijansko regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je sa po 10 miliona evra Apple i Google zbog toga što nisu dobili saglasnost korisnika ... Dalje

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izrael smanjio spisak zemalja koje mogu kupiti softver za nadzor za dve trećine, sa 102 na 37 zemalja

Izraelska vlada je ograničila listu zemalja kojima izraelske firme mogu prodavati softver za nadzor, čime je lista za izvoz sajber oružja smanjena ... Dalje

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple tužio proizvođača softvera Pegaz zbog špijuniranja korisnika

Apple je saopštio da je podneo tužbu protiv NSO Grupe i njene matične kompanije Q Cyber Technologies, izraelskih kompanija koje stoje iza moćnog ... Dalje