Google Chrome će vas sada upozoravati kada instalirate ekstenzije nepouzdanih programera

Vesti, 04.06.2021, 10:00 AM

Google Chrome će vas sada upozoravati kada instalirate ekstenzije nepouzdanih programera

Google je dodao novu zaštitu za korisnike Enhanced Safe Browsinga u Chromeu, koja će ih upozoravati prilikom instaliranja nepouzdanih ekstenzija i omogućavati im da zahtevaju detaljnije skeniranje preuzetih fajlova.

Funkcija bezbednog pregledanja (Safe Browsing), dostupna u Google Chromeu od 2007. godine, upozorava vas na opasnost prilikom posete zlonamernim veb sajtovima (npr. veb sajtovi koji pokušavaju da vam ukradu lozinke, preuzmu štetne fajlove) proverom URL adresa na listi nebezbednih veb sajtova koja se čuva u Chromeu.

Poboljšano bezbedno pregledanje (Enhanced Safe Browsing), dostupno korisnicima Chromea od maja 2020. godine, značajno povećava zaštitu od opasnih veb sajtova, preuzimanja i ekstenzija proaktivnim merama zaštite i upozorenjem o kompromitovanju lozinke.

„Od prvog pokretanja, neprestano radimo iza kulisa kako bismo poboljšali proveru URL-ova u realnom vremenu i primenjujemo modele mašinskog učenja kako bismo upozorili na ranije nepoznate napade“, rekao je Google.

„Enhanced Safe Browsing sada će ponuditi dodatnu zaštitu kada instalirate novu ekstenziju iz Chrome Web prodavnice“, rekao je Google. „Dijalog će vas obavestiti ako ekstenzija koju nameravate da instalirate nije deo liste dodataka kojima Enhanced Safe Browsing veruje.”

„Svaku ekstenziju koju je napravio programer koji se pridržava smernica za programere Chrome Web prodavnice, Enhanced Safe Browsing će smatrati pouzdanom.“

Novi programeri moraće da izgrade poverenje tokom najmanje nekoliko meseci pre nego što se dodaju na listu pouzdanih programera Enhanced Safe Browsinga.

Do tada, dodaci koji se objavljuju u Chrome veb prodavnici biće označeni kao nepouzdani i Chrome će obavestiti korisnike kojim podacima oni mogu da pristupe.

Iako počinju kao nepouzdani bez obzira što su u skladu sa Googleovim Programskim smernicama za programere Chrome veb prodavnice, svi će dodaci vremenom dobiti status pouzdanih.

Trenutno je gotovo 75% svih dodataka iz Chrome Web prodavnice označeno kao pouzdano, a njihov broj će rasti kako sve više programera dobije status pouzdanih.

Enhanced Safe Browsing takođe je nadograđen u najnovijem izdanju Google Chromea da bi se obezbedila još bolja zaštita od rizičnih fajlova preuzetih sa potencijalno zlonamernih veb sajtova.

Kada se preuzeti fajl označi kao nebezbedan, korisnicima se sada nudi opcija da zahtevaju detaljniju analizu.

“Nakon kratkog čekanja, ako Safe Browsing utvrdi da fajl nije siguran, Chrome će prikazati upozorenje. Kao i uvek, možete zaobići upozorenje i otvoriti ga bez skeniranja”, rekao je Google.

“Ako odlučite da pošaljete fajl, Chrome će ga poslati Google Safe Browsingu, koji će ga skenirati koristeći svoje klasifikatore statičke i dinamičke analize u realnom vremenu. Poslati fajlovi se brišu iz Safe Browsinga ubrzo nakon skeniranja.”

Foto: Google


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

SAD uvele sankcije menjačnici kriptovaluta zbog pomoći ransomware bandama

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije portalu menjačnice kriptovaluta Suex zbog pomaganja ransomware i drugim grupama koje se ... Dalje

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Facebook upozoren da njegove nove pametne naočare mogu ozbiljno da ugroze privatnost ljudi

Vodeće regulatorno telo EU za pitanja privatnosti izrazilo je zabrinutost zbog Facebookovih pametnih Ray-Ban naočara koje tehnološki gigant sada p... Dalje

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

ExpressVPN stao iza svog direktora koji je umešan u špijunski skandal

Prošle nedelje je objavljeno da je vodeća izraelska kompanija za sajber bezbednost, Kape Technologies, kupila ExpressVPN po ceni od skoro milijardu ... Dalje

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Zašto cveta sajber kriminal na Telegramu

Sajber kriminalci već godinama koriste Telegram, jer je šifrovan i lak za korišćenje. Prema istraživanju koje su sproveli Financial Times i Cybe... Dalje

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Objavljen besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje za žrtve ransomwarea REvil

Dobra vest za žrtve ransomwarea REvil: objavljen je besplatni univerzalni ključ za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao ransomware. Kompanija Bit... Dalje