Hakeri imaju svoje ''sudove'' koji rešavaju sporove i potraživanja među njima

Vesti, 24.05.2021, 09:30 AM

Hakeri imaju svoje ''sudove'' koji rešavaju sporove i potraživanja među njima

Sudski sistem u senci za hakere pokazuje kako su ransomware bande postale profesionalne.

Sajber kriminalci koji su radili kao saradnici ransomware grupe DarkSide, koja je odgovorna za napad na jedan od najvećih američkih naftvoda, imaju problem da naplate svoj rad sada kada je grupa prekinula svoje poslovanje. Zato se sada obraćaju administratorima jednog kriminalnog foruma kako bi razrešili situaciju pred svojevrsnim “narodnim sudom”, kako su ga nazvali istraživači.

Provajderi “Ransomwarea kao usluge” (RaaS) poput DarkSidea udružuju se sa drugim sajber kriminalcima od kojih uzimaju procenat od onoga što se naplati od žrtava. Posao cveta: broj napada ransomwarea od 2018. godine porastao je za 350%.

RaaS grupe svoje operacije bukvalno tretiraju kao posao što podrazumeva intervjuisanje potencijalnih članova tima, postizanje sporazuma i obezbeđivanje alata za obavljanje posla. Grupe su selektivne kada biraju saradnike jer ozbiljno shvataju ovaj posao.

Sada se saradnici DarkSidea žale da grupa krši uslove poslovnog sporazuma. Potraživanja se namiruju posredstvom administratora u „hakerskoj sudnici“, uplatama koje izvršavaju administratori iz depozita DarkSidea koji kontrolišu.

Na hakerskom sudu se čak koriste termini „tužioci“ i „optuženi“.

Među lopovima nema časti, ali postoji kodeks ponašanja, kažu stručnjaci koji prate dešavanja pred ovim hakerskim sudom.

Ruski sajber kriminalci imaju sistem depozitnog osiguranja kako bi se izbegle prevare. Depozit za ransomware je jasan znak da je u pitanju veliki biznis.

Da bi stekao poverenje potencijalnih partnera i proširio poslovanje, DarkSide je deponovao 22 bitkoina na popularnom forumu XSS. Novčanikom upravlja administrator foruma koji je arbitar u slučaju spora.

DarkSide nije jedini koji je napravio takav potez sa deponovanjem bitkoina. I grupa koja stoji iza ransomwarea REvil prošle godine je deponovala bitkoin u vrednosti od milion dolara na jednom drugom hakerskom forumu, kako bi privukla nove saradnike. Ovo je bila poruka za buduće partnere da planiraju da zarade mnogo novca.

DarkSide je posle napada na naftovod objavio da prekidaju sa radom, zbog toga što su izgubili pristup svojim serverima zbog pritiska Sjedinjenih Država nakon napada.

Ova odluka je bila nagla, neočekivana i očigledno da je mnogo toga ostalo nedovršeno. Nekoliko partnera grupe žalilo se da im grupa duguje novac od otkupnina koje su naplatili od žrtava ili od “hakerskih usluga”.

U slučaju jednog od njih, administrator foruma je odobrio da se iz depozita DarkSidea isplati podnosilac zahteva.

DarkSide je bio aktivan od avgusta prošle godine, i za devet meseci grupa je zaradila 90 miliona dolara od otkupnina. Samo za nedelju dana, grupa je zaradila oko 9 miliona dolara od dva napada: na naftovod Colonial Pipeline i na nemačku kompaniju Brenntag.

Iako je DarkSide objavio da prekida sa poslom, njihove žrtve su još uvek u problemu. Njihovi saradnici su dobili ključeve za dešifrovanje i nastavili pregovore sa žrtvama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Lažna banda DarkSide ucenjuje kompanije

Prošlog meseca grupa koja stoji iza ransomwarea DarkSide napala je Colonial Pipeline, najveći naftovod u Sjedinjenim Državama. Napad je bio toliko... Dalje

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Posle nedavnih hapšenja ransomware Clop ponovo u igri

Ransomware Clop je ponovo u igri - nakon nedavnih hapšenja, grupa koja stoji iza ovog ransomwarea je počela da navodi nove žrtve na svom sajtu gde ... Dalje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Rusija zabranila upotrebu Opera VPN i VyprVPN i označila ih kao pretnje

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor zabranila je upotrebu Opera... Dalje

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO upozorio da će sajber napade tretirati na isti način kao oružani napad

NATO je upozorio da je spreman da sajber napade tretira na isti način kao oružani napad na bilo koga od saveznika i reaguje vojnim odgovorom protiv ... Dalje

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Bajden i Putin na samitu G7 o izručenju optuženih hakera

Diskusija o izručenju optuženih hakera iz Rusije u SAD mogla bi biti na dnevnom redu ove nedelje kada se američki predsednik Džo Bajden bude sasta... Dalje