Interpol planira da osudi tehnološke kompanije zbog korišćenja enkripcije jer ona ''štiti pedofile''

Vesti, 19.11.2019, 10:30 AM

Interpol planira da osudi tehnološke kompanije zbog korišćenja enkripcije jer ona ''štiti pedofile''

Međunarodna policijska organizacija Interpol planira da rezolucijom osudi tehnološke kompanije koje koriste snažnu enkripciju jer ona štiti pedofile koji ugrožavaju bezbednost dece na internetu.

Tri osobe koje su upućene u ovo pitanje, rekle su Rojtersu da će Interpol ove nedelje objaviti rezoluciju kojom će osuditi upotrebu end-to-end enkripcije jer ona pomaže pedofilima.

Zvaničnik Interpola je rekao da će verzija rezolucije iza koje stoji američki Federalni istražni biro (FBI) biti objavljena bez formalnog glasanja predstavnika 60 zemalja prisutnih na samitu koji je prošle nedelje održan u sedištu organizacije u Lionu, u Francuskoj.

"Pružaoci usluga, programeri aplikacija i proizvođači uređaja razvijaju i implementiraju proizvode i usluge sa enkripcijom koja prikriva seksualno iskorišavanje dece koje se dešava na njihovim platformama", navodi se u nacrtu rezolucije koji je video Rojters. „Tehnološke kompanije treba da uključe mehanizme u dizajn svojih šifrovanih proizvoda i usluga pomoću kojih vlade, postupajući sa odgovarajućim zakonskim ovlašćenjima, mogu da dobiju pristup podacima u čitljivom i korisnom formatu.“

Ova rezolucija se nadovezuje na slične izjave zapadnih vlada, policija i obaveštajnih agencija. Takozvana retorika „mislite na decu“ je isprobana i pouzdana strategija koju policije koriste kako bi se opravdali zahtevi vlasti za „izuzetnim pristupom“ šifrovanoj komunikaciji.

Rezolucija neće imati snagu zakona, ali će povećati pritisak na tehnološke kompanije. Osim toga, ona bi mogla pružiti alibi većem broju zemalja za donošenje zakona i drugih propisa kojima se zabranjuje jaka enkripcija ili zahteva od kompanija da budu u stanju da hakuju vlastite korisnike.

„Ovaj predlog će ugroziti ljude koji se, kako bi bili bezbedni, oslanjaju na snažnu enkripciju, kao i od hakera i represivnih režima“, rekao je portparol Facebooka, koji je bi prisutan na konferenciji gde su bile i druge tehnološke kompanije. "To će takođe oslabiti bezbednost više od milijardu ljudi na internetu."

Facebook, koji je vlasnik WhatsAppa i Instagrama, najavio je ove godine da planira da njegov popularni Messenger bude zaštićen end-to-end enkripcijom, tako da ni Facebook ni policija ne mogu da pregledaju sadržaj komunikacije ako nemaju pristup jednom od uređaja učesnika u razgovoru.

Budući da je Messenger bio jedan od najvrednijih izvora informacija o pedofilima, ova najava je izazvala zajedničko pismo tri članice obaveštajne alijanse „Five Eyes“, SAD, Velike Britanije i Australije, koje je objavljeno prošlog meseca.

Aktivisti koji se zalažu za pravo na privatnost ukazuju na ranije zloupotrebe „izuzetnog pristupa“ za vlade. Oni smatraju da ako internacionalna kompanija pruža hakerske usluge pravnom sistemu jedne države, i druge zemlje će tražiti i dobiti isti pristup, pa i onaj preko granica.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje