Kaspersky Lab: Svakog dana se otkrije 200000 novih malvera

Vesti, 11.12.2012, 08:27 AM

Kaspersky Lab: Svakog dana se otkrije 200000 novih malvera

Prema podacima koji su objavljeni u godišnjem biltenu kompanije Kaspersky Lab, 2012. Godina ostaće upamćena po značajnom porastu broja malvera za Mac i dramatičnom porastu broja malvera namenjenih Android platformi.

Prema podacima iz biltena, Kaspersky Lab svakoga dana otkrije i blokira više od 200000 novih zlonamernih programa, što je značajno više u odnosu na podatak iz prve polovine ove godine, kada je u proseku dnevno detektovano i blokirano 125000 zlonamernih programa.

Početak 2012. godine obeležilo je otkriće Trojanca Flashback i bot mreže sastavljene od 700000 zaraženih računara sa Mac OS X. To otkriće je konačno stavilo tačku na percepciju Mac OS X platforme kao platforme otporne na malvere.

Pored toga, Mac OS X računari su u 2012. bili često na meti ciljanih napada. Objašnjenje za to leži u činjenici da su Apple-ovi proizvodi veoma popularni među uticajnim političarima i istaknutim biznismenima, a podaci koje čuvaju uređaji koji su u njihovom vlasništvu su ono što je interesovalo kriminalce i što je ove ljude pretvorilo u mete ciljanih sajber napada.

Još jedan od trendova 2012. godine je nastavljeni rast broja Android malvera. Sada se već može govoriti o tome da je, kao nekada Windows, Android platforma postala glavna meta hakerskih napada i dominantni predmet interesa autora malvera. Iako se i dalje pišu malveri za druge mobilne platforme, 99% novoootkrivenih malvera su oni namenjeni Android platformi. Uprkos pokušajima Google-a da zaštiti ekosistem Androida, zlonamerne aplikacije se i dalje pojavljuju na zvaničnom Google-ovom marketu aplikacija za Android, Google Play.

Kada je reč o prodavnicama aplikacija, ova godina će ostati upamćena i po prvom incidentu sa potencijalno zlonamernom aplikacijom koja prikuplja podatke iz adresara telefona i šalje spam a koja se pojavila u Apple App Store.

Kao i personalni računari, tako su i mobilni uređaji sada meta visokoprofilisanih sajberkriminalnih operacija, koje uključuju ciljane napade i stvaranje mobilnih bot mreža.

Proizvodi Kaspersky Lab-a u proseku su blokirali 4 miliona napada na brauzere dnevno, a ukupan broj blokiranih napada sa interneta prelazi 1,5 miljardu godišnje. Najčešće korišćena taktika za napad na korisnike je napad na ranjivosti u programima. U tom smislu, najčešća meta napadača bile su ranjivosti u Oracle-ovom softveru Java (više od 50% napada).

Adobe Reader je druga najčešća meta napada, a Adobe Flash Player se nalazi na četvrtom mestu sa svega 2% napada koji koriste ranjivosti u ovom programu, i to zahvaljujući efikasnom automatskom mehanizmu ažuriranja.

Neki exploiti koriste stare, dobro poznate ranjivosti u različitim Windows operativnim sistemima. Jedno od objašnjenja je da se starije verzije Windowsa još uvek aktivno koriste. Procenat korisnika Windows XP pao je sa 63% (podatak iz prošle godine) na 44%, ali to nije značajan pad, imajući u vidu da je Windows 7 dostupan korisnicima već tri godine i da je nedavno objavljen i novi Windows 8.

Većina malvera u 2010. godini hostovana je u Kini, međutim, zahvaljujući promenama politike registrcije domena i druge regulative koje u preduzele vlasti u Kini, situacija je sada potpuno drugačija, te se malveri najčešće nalaze na serverima u SAD, Rusiji, Holandiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Prema broju blokiranih napada sa interneta i lokalnih zlonamernih fajlova, korisnici u Rusiji i bivšim republikama SSSR-a suočeni su sa najvećim rizikom od infekcije računara. Najbezbedniji korisnici su oni u Danskoj, državi u kojoj je najmanja stopa zaraženih računara (15%), a među bezbednijim korisnicima su i oni u Japanu, Finskoj, Švedskoj i Češkoj.

Ceo izveštaj možete naći na blogu kompanije Kaspersky Lab, Securelist.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje