Najveća svetska spam bot mreža ima novi način da izbegne otkrivanje infekcije

Vesti, 27.04.2018, 12:00 PM

Najveća svetska spam bot mreža ima novi način da izbegne otkrivanje infekcije

Necurs, najveća svetska spam mreža, sa milionima zaraženih računara koji se nalaze pod njenom kontrolom, trenutno koristi novu tehniku za infekciju računara.

Nova tehnika podrazumeva slanje emaila potencijalnoj žrtvi sa zip fajlom koji sadrži fajl sa ekstenzijom .URL. Klik na ovaj fajl otvara web stranicu direktno u browseru, umesto na disku.

Pokretanje ovog fajla žrtvu dovodi do skripte koja preuzima i automatski pokreće malver.

U spam kampanji koja je u toku, Necurs inficira računare malverom Quant Loader čija je jedina svrha da obezbedi postojanost infekcije i da preuzme drugi mnogo potentniji malver.

Iako ova tehnika nije nova - sajber kriminalci su je već koristili - ona je nova za Necurs. Ono što ovu tehniku čini posebnom jeste pojednostavljeni lanac infekcije, koji se oslanja samo na isporučivanje zipovanog .URL fajla.

To je neobično za sajber kriminalce koji stoje iza Necursa, jer su u prethodnih šest godina, koliko postoji Necurs, oni uglavnom koristili komplikovane lance infekcije.

Tokom tih šest godina videli smo jednom ili dva puta zipovane fajlove koji su isporučivali WSF i JS fajlove, Visual Basic skripte, i sve vrste Office fajlova, koji su bili naoružani makroima ili koji su koristili exploite za infekciju računara.

Svrha jednostavnije rutine koju Necurs sada koristi je da se izbegnu skeneri malvera koji analiziraju emailove tražeći maliciozne linkove ili priloge. Takva rešenja rade po unapred uspostavljenim pravilima, od kojih mnoga diktiraju istraživači na osnovu ranije primećenih obrazaca.

Primena .URL fajla ne znači da sada imamo nerešiv problem - istraživači samo treba da ažuriraju postojeća pravila detekcije novim, ali ovo će svakako dati Necursu vremena da u narednim nedeljama lakše inficira žrtve, dok skeneri malvera u emailovima ne dobiju nova pravila detekcije.

Naravno, to je igra mačke i miša jer kao što vidimo dovoljno je da operateri bot mreže naprave male izmene u lancu infekcije.

Ono što korisnici treba da znaju je da .URL fajlovi rade kao tipičan Windows shortcut fajl, kao što je .LNK, i samim tim mogu koristiti prilagođene ikone.

Istraživači iz kompanije Trend Micro koji su i primetili ovu novu kampanju Necursa, baziranu na .URL fajlovima, upozoravaju da sajber kriminalci koriste ikonu standardnog foldera za sakrivanje .URL fajlova.

Ovo treba da prevari korisnike da misle je zip fajl u prilogu emaila koji su upravo otvorili napravio folder koji je potreban da bi se video fajl koji je sadržan u zip fajlu. Međutim, kriminalci samo žele da žrtva pristupi ovom lažnom folderu i tako pokrene lanac infekcije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje