Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Vesti, 16.05.2024, 10:30 AM

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podataka. Pored toga, na forumu se trgovalo krijumčarenom robom, hakerskim alatima, hakovanim bazama podataka itd.

Na veb sajtu (breachforums[.]st) sada stoji obaveštenje o zapleni u kojem se navodi da je forum pod kontrolom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Međutim, ova zaplena je rezultat zajedničke akcije vlasti Australije, Islanda, Novog Zelanda, Švajcarske, Velike Britanije, SAD i Ukrajine.

Policija je takođe preuzela i Telegram kanal kojim je upravljao administrator BreachForums Baphomet, koji je postao administrator foruma nakon hapšenja njegovog prethodnika Konora Brajana Ficpatrika, poznatog kao Pompompurin, u martu prošle godine. Platformu hostovanu na breached.vc/.to/.co kojom je upravljao Pompompurin policija je preuzela krajem juna prošle godine. I na Telegram kanalu je poruka da su FBI i Ministarstvo pravde SAD (DOJ) uz pomoć partnera iz međunarodne zajednice uklonili BreachForums.

U obaveštenju koje dočekuje posetioce sajta se navodi da policija pregleda podatke sa sajta, a korisnici se pozivaju da ako imaju informacije o sajber kriminalu na BreachForums, kontaktiraju FBI. FBI je pokrenuo i veb stranicu za žrtve čiji su podaci završili na BreachForums.

U ovom trenutku nije jasno da li su administratori sajta, Baphomet i ShinyHunters uhapšeni ali na baneru o zapleni sajta nalate se njihove profilne slike.

BreachForums se pojavio u martu 2022. nakon što je policija preuzela RaidForums i uhapsila vlasnika sajta koji se krio iza imena „Omnipotent“. BreachForums je od tada pretrpeo više udaraca i od strane vlasti i od rivala. Posle hapšenja Pompompurina, neko vreme sajt nije bio na mreži, da bi ga zatim oživeo Baphomet. VK-underground je objavio da je zloglasna hakerska banda, ShinyHunters, preuzela sajt 2. juna 2023. Zatim je novi sajt BreachForums hakovan, a njegova korisnička baza podataka je ukradena i objavljena.

Korisnici sajta sada imaju razloga za zabrinutost s obzirom da su podaci sa sajta u rukama policije. Može se dogoditi da se BreachForums još jednom obnovi, ali čak i ako se to dogodi, reputacija sajta je ozbiljno ugrožena jer će postojati sumnja da iza toga stoji policija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje