Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Vesti, 10.08.2020, 11:30 AM

Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Opstanak TikToka u SAD je pod znakom pitanja pošto je američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje potpisao uredbu kojom se američkim kompanijama daje rok od 45 dana za prestanak poslovanja sa TikTokom, koji prema mišljenju američke administracije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Uredbom su zabranjene sve transakcije sa kineskom kompanijom ByteDance u čijem je vlasništvu Tik Tok.

Uredba o zabrani TikToka usledila je posle priznanja Microsofta da pregovara o kupovini TikToka, odnosno američkog dela poslovanja kompanije.

I dok mnogi već vide Microsoft kao sledećeg vlasnika TikToka, navodno se i Twitter uključio u preliminarne razgovore o akviziciji.

Twitter želi da kupi TikTok, objavio je Bloomberg, samo što se u ovom trenutku Microsoft i dalje smatra favoritom kada je reč o kupovini kineske aplikacije.

Ipak, Twitter smatra da ima dobre šanse da postane novi vlasnik TikToka, jer je Twitter manja kompanija koja ne bi pokrenula toliko pitanja o monopolu kao tehnološki gigant poput Microsofta.

Sa druge strane, izvor koga citira Bloomberg naglašava da bi Twitteru gotovo sigurno bila potrebna finansijska pomoć investitora, jer nema resurse koje ima Microsoft za eventualnu akviziciju. Poređenja radi, Microsoftova trenutna tržišna vrednost je 1,6 biliona dolara, a Twittera 29 milijardi dolara. Osim toga, Microsoft je kompanija koja ostvaruje i veliku dobit, dok Twitter konstantno ima probleme sa finansijama, zbog čega bi mu bila neophodna pomoć investitora. Navodno bi investicijski fond Silver Lake, koji je suvlasnik Twittera, pomogao kompaniji da kupi TikTok. Procenjuje se da će preuzimanje TikToka koštati milijarde dolara.

Microsoft je odredio rok do 15. septembra za postizanje sporazuma sa TikTokom.

Microsoft garantuje da će ako bude u njegovom vlasništvu, TikTok sve podatke američkih korisnika preseliti u Sjedinjene Države i zatim ih čuvati na lokalnim serverima. Podaci koji se trenutno čuvaju izvan SAD bi bili obrisani sa servera odmah nakon što budu prebačeni.

Ni Twitter ni ByteDance nisu komentarisali ove glasine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Sophos obaveštava korisnike da su procureli podaci onih koji su kontaktirali korisničku podršku

Proizvođač rešenja za zaštitu informacionih sistema sa sedištem u Velikoj Britaniji, kompanija Sophos, trenutno šalje email obaveštenja svojim ... Dalje

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje