Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Vesti, 10.08.2020, 11:30 AM

Posle Trampove uredbe o zabrani, i Twitter želi da kupi TikTok

Opstanak TikToka u SAD je pod znakom pitanja pošto je američki predsednik Donald Tramp prošle nedelje potpisao uredbu kojom se američkim kompanijama daje rok od 45 dana za prestanak poslovanja sa TikTokom, koji prema mišljenju američke administracije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Uredbom su zabranjene sve transakcije sa kineskom kompanijom ByteDance u čijem je vlasništvu Tik Tok.

Uredba o zabrani TikToka usledila je posle priznanja Microsofta da pregovara o kupovini TikToka, odnosno američkog dela poslovanja kompanije.

I dok mnogi već vide Microsoft kao sledećeg vlasnika TikToka, navodno se i Twitter uključio u preliminarne razgovore o akviziciji.

Twitter želi da kupi TikTok, objavio je Bloomberg, samo što se u ovom trenutku Microsoft i dalje smatra favoritom kada je reč o kupovini kineske aplikacije.

Ipak, Twitter smatra da ima dobre šanse da postane novi vlasnik TikToka, jer je Twitter manja kompanija koja ne bi pokrenula toliko pitanja o monopolu kao tehnološki gigant poput Microsofta.

Sa druge strane, izvor koga citira Bloomberg naglašava da bi Twitteru gotovo sigurno bila potrebna finansijska pomoć investitora, jer nema resurse koje ima Microsoft za eventualnu akviziciju. Poređenja radi, Microsoftova trenutna tržišna vrednost je 1,6 biliona dolara, a Twittera 29 milijardi dolara. Osim toga, Microsoft je kompanija koja ostvaruje i veliku dobit, dok Twitter konstantno ima probleme sa finansijama, zbog čega bi mu bila neophodna pomoć investitora. Navodno bi investicijski fond Silver Lake, koji je suvlasnik Twittera, pomogao kompaniji da kupi TikTok. Procenjuje se da će preuzimanje TikToka koštati milijarde dolara.

Microsoft je odredio rok do 15. septembra za postizanje sporazuma sa TikTokom.

Microsoft garantuje da će ako bude u njegovom vlasništvu, TikTok sve podatke američkih korisnika preseliti u Sjedinjene Države i zatim ih čuvati na lokalnim serverima. Podaci koji se trenutno čuvaju izvan SAD bi bili obrisani sa servera odmah nakon što budu prebačeni.

Ni Twitter ni ByteDance nisu komentarisali ove glasine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačka policija istražuje prvi slučaj smrti zbog napada ransomwarea na bolnicu

Nemačke vlasti istražuju smrt pacijenta posle napada ransomwarea na bolnicu u Diseldorfu. Reč je o pacijentkinji kojoj je bila potrebna hitna medic... Dalje

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Korisnici Googleovog programa napredne zaštite sada mogu tražiti skeniranje fajlova

Google je dodao novu funkciju svom programu za zaštitu visokorizičnih korisnika, kao što su novinari, političke organizacije i aktivisti. Od juče... Dalje

Sajber-kriminal u doba pandemije

Sajber-kriminal u doba pandemije

Ako ste mislili da 2020. ne može biti gora, grešite. Ni sajber-prostor nije pošteđen loših dešavanja. Mnogi su zbog pandemije bili prinuđeni da... Dalje

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Razer greškom otkrio privatne podatke više od 100000 gejmera

Proizvođač opreme za gejmere, kompanija Razer, slučajno je otrkio privatne podatke više od 100000 igrača koji su bili javno dostupni skoro mesec ... Dalje

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Microsoft Edge dobija svoj generator lozinki

Canary i Dev verzije Microsoft Edgea često se ažuriraju novim funkcijama koje su skrivene ili nisu poznate široj javnosti. Jedna od takvih funkcija... Dalje