Posle godinu dana kineski Huawei uzvraća udarac: Ne verujete NSA? Verujte nama

Vesti, 22.10.2013, 08:17 AM

Posle godinu dana kineski Huawei uzvraća udarac: Ne verujete NSA? Verujte nama

Prošle godine u ovo vreme kineska kompanija Huawei Technologies bila je označena kao pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD, zbog mogućnosti da kompanija omogući kineskim obaveštajnim službama pristup telekomunikacijskim mrežama. Američki političari su bili zabrinuti zbog navodnih veza kompanije sa kineskim vlastima. Iako je Huawei u to vreme poricao takve veze, obaveštajni komitet američkog Kongresa je ostao pri tvrdnjama da bi kompanija svoju opremu mogla staviti u službu kineskih vlasti.

Godinu dana kasnije, posle objavljivanja tajnih dokumenata američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koje je medijima dostavio bivši službenik CIA Edvard Snouden, ništa više nije isto. Uloge su zamenjene, a na optuženičkoj klupi sada je NSA koja je "okrivljena" za masovni nadzor internet i mobilnih komunikacija.

Za imidž kompanije kao što je Huawei koja ima globalne ambicije, optužbe američkih zvaničnika bile su težak udarac. Međutim, sada te optužbe nemaju više istu težinu.

„Posle otkrića o NSA, jasno je, kao što su mnogi tvrdili, da proizvođači mrežne opreme nisu problem“, kaže Dankan Klark, predsednik konsultantske firme BDA China, čije je sedište u Pekingu.

U petak je kineski proizvođač mrežne opreme objavio izveštaj u kome se založio za transparentnost u stvaranju međunarodnih standarda sajber bezbednosti i odbacio navode predstavnika obaveštajnog komiteta američkog Kongresa o umešanosti u sajber špijunažu koji su prošle godine izneli stav da američke kompanije i američka vlada ne bi trebalo da rade sa Huawei (i ZTE) jer su kineske kompanije pretnja nacionalnoj bezbednosti. Huawei je uvek bio izvan uticaja vlada koje su želele pristup tehnologiji koju proizvodi kompanija, kaže se u izveštaju.

„Možemo da potvrdimo da od nas nikada nije traženo da omogućimo pristup našoj tehnologiji, ili da pružimo bilo kakve podatke ili informacije o bilo kom građaninu ili organizaciji bilo kojoj vladi ili njihovim agencijama“, rekao je potpredsednik kompanije Huawei Ken Hu u izveštaju o sajber bezbednosti koji je objavila kompanija.

Slične izjave došle su iz Huawei i pre godinu dana ali to nije bilo dovoljno ubedljivo za američke vlasti koje su tvrdile da su od bivšeg zaposlenog u kompaniji dobile internu dokumentaciju koja navodno pokazuje da Huawei pruža specijalne mrežne usluge elitnoj sajber jedinici kineske vojske.

Kineski proizvođač se i tada, odgovarajući na optužbe SAD, zalagao za razvoj boljih međunarodnih standarda i prakse koja se tiče odbrane od sajber pretnji. Ali posle onoga što je svetu otkrio Snouden, mnogi će tek sada primetiti napore kineske kompanije da unapredi IT infrastrukturnu, smatraju stručnjaci koji su i ranije tvrdili da u opremi koju proizvodi kompanija nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je Huawei umešan u sajber špijunažu i da je kompanija isključivo orijentisana ka profitu i zauzimanju dominantne pozicije na tržištu. Backdoor u Huawei opremi bi bio otkriven, kažu stručnjaci, i to bi zaustavilo rast kompanije u naredne tri do četiri godine.

U odnosu na ono sa čime su se suočavali prošle godine, kada su u SAD skoro bili na crnoj listi, posle Snoudena situacija se praktično potpuno preokrenula u korist Huawei.

U izveštaju koji je objavio Huawei detaljno je objašnjen pristup kompanije bezbednosti i zaštiti kompanije i njenih proizvoda od hakovanja i krađe podataka.

Kompanija je odbila da komentariše curenje tajnih dokumenata NSA, ali je rečeno da Huawei želi da bezbednost bude prioritet za celu industriju.

„Ako smo mi jedini koji pravimo sigurne mreže, to je onda beskorisno“, kaže Skot Sajks, portparol kompanije dodajući da je Huawei tehnologija često povezana sa hardverom drugih proizvođača uključujući i konkurentske kompanije Ericsson i Cisco.

Iz Huawei kažu da kompanija u proizvodnji svoje opreme koristi mnoge komponente koje se proizvode izvan Kine, kao i da Huawei proizvodi komponente za potrebe drugih proizvođača, uključujući i američke. Primera radi, i Huawei telefoni i iPhone sadrže komponente koje se proizvode u Kini, SAD i drugim zemljama, tako da nijedan uređaj nije ekskluzivno kineski ili američki. Huawei snabdeva opremom operatere a oni su ti koji bi mogli omogućiti pristup vladinim agencijama ako bi to bilo zatraženo.

Stručnjaci pozdravljaju korake kompanije u pravcu jačanja bezbednosti i kažu da je dobro što kompanija prolazi kroz proces kroz koji su Microsoft, Cisco i druge kompanije prolazile pre 12 godina.

Šanse za povratak Huawei na američko tržište su ipak veoma male, zahvaljujući uticaju lobista, konkurencije i anti-kineskog raspoloženja koji bi verovatno još jednom ugušili poslovanje kineske kompanije. Ranije ove godine, kompanija je objavila da više nije fokusirana na američko tržište.

Ipak, za Huawei barikade na američkom tržištu ne znače da kompanija nema dovoljno prostora za rast na drugim tržištima, predviđaju stručnjaci. Evropa i Azija su ogromna tržišta, a i u Africi Huawei ima veoma dominantnu poziciju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Google je objavio da je svojim korisnicima tokom 2019. godine poslao skoro 40000 upozorenja o pokušajima hakovanja, krađe identiteta ili infekcije m... Dalje

Google za ovu nedelju najavio važna bezbednosna ažuriranja za Chrome, Chrome 81 stiže sledeće nedelje

Google za ovu nedelju najavio važna bezbednosna ažuriranja za Chrome, Chrome 81 stiže sledeće nedelje

Google je nedavno objavio da zbog pandemije pauzira velika ažuriranja za Google Chrome, kako bi se smanjio pritisak na programere koji sada rade od k... Dalje

Kriminalci koriste pandemiju da bi zaradili od svojih aplikacija za Android i malvera

Kriminalci koriste pandemiju da bi zaradili od svojih aplikacija za Android i malvera

Javnost je u strahu od novog korona virusa koji je izgleda zlatni rudnik i prilika za sajber-kriminalce za širenje malvera, fišing napade, različit... Dalje

Sajber-kriminalci ponovo ucenjuju korisnike - neverovatno je čime im prete

Sajber-kriminalci ponovo ucenjuju korisnike - neverovatno je čime im prete

Sajber-kriminalci zaista ne znaju za granice. Sećate li se sextortion prevara? Za one koji prvi put čuju za to, reč je o pokušaju ucene žrtve koj... Dalje

Sajber-kriminalci šire opasni backdoor kao lažno ažuriranje za Google Chrome

Sajber-kriminalci šire opasni backdoor kao lažno ažuriranje za Google Chrome

Sajber-kriminalci koriste hakovane WordPress sajtove kompanija i novinske sajtove za širenje backdoor malvera koji im omogućava da u drugoj fazi na... Dalje