Prvi put sankcionisan mikser kriptovaluta zbog pomaganja severnokorejskim hakerima

Vesti, 09.05.2022, 09:00 AM

Prvi put sankcionisan mikser kriptovaluta zbog pomaganja severnokorejskim hakerima

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je mikser kriptovaluta Blender.io što je prvi put da je jedan kripto mikser podvrgnut ekonomskim blokadama. Hakerska grupa Lazarus koju podržava Severna Koreja koristila je Blender.io je za pranje sredstava ukradenih prilikom hakovanja Ronin Networka krajem marta.

Sankcije, koje je najavila američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), ciljaju 45 Bitcoin adresa povezanih sa Blender.io i četiri nova novčanika povezana sa grupom Lazarus.

„Blender.io je korišćen za obradu preko 20,5 miliona dolara nezakonite zarade“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, dodajući da ga je Severna Koreja koristila za svoje „zlonamerne sajber aktivnosti i pranje ukradene virtuelne valute“.

Mikseri kriptovaluta olakšavaju korisnicima nezakonite transakcije prikrivajući njihovo poreklo, odredište i ugovorne strane.

Mikseri poput Blendera uzimaju „dinamičku“ naknadu za uslugu koja se kreće između 0,6% i 2,5% svaki put kada se novac prenese na adresu novčanika koji je pod njegovom kontrolom. Procenjuje se da je od početka rada servisa 2017. godine, Blender iskorišćen za pranje bitkoina u vrednosti od više od 500 miliona dolara. Blender.io ima usluge na engleskom i ruskom jeziku, a istraživači sajber kriminala su ga naveli kao jedan od najpopularnijih miksera.

Ministarstvo finansija SAD je 16. aprila stavilo na crnu listu adresu Ethereum novčanik koji je primio ukradenu digitalnu valutu, iako je do tada grupa Lazarus uspela da opere 18% ukradene kriptovalute (oko 97 miliona dolara) preko centralizovanih berzi i Tornado Casha.

Američke vlasti tvrde i da je Blender pomogao brojnim ransomware grupama koje su navodno povezane sa Rusijom, da operu kriptovalutu do koje su došle iznudom, a među njima su TrickBot, Conti, REvil i Gandcrab. Blender.io je takođe korišćen za pranje sredstava sa Hydra marketa, darknet tržišta na ruskom jeziku koji OFAC takođe sankcionisao.

Kripto berza Binance je 22. aprila objavila da zamrzava 5,8 miliona dolara za koje se sumnja da su povezani sa pomenutim napadom.

Pre mesec dana, SAD su uvele sankcije protiv berze kriptovaluta Garantex zbog pomaganja kriminalnim grupama u pranju više od 100 miliona dolara nezakonito stečenih sredstava.

Prošle godine, SAD su kaznile dve berze kriptovaluta SUEX i CHATEX zbog omogućavanja finansijskih transakcija ransomware grupama i unovčavanja sredstava iznuđenih od žrtava.

Poslednjih godina, Severna Koreja je bila povezana sa nizom sajber pljački koje su za ovu izolovanu državu način da zaobiđe međunarodne sankcije i finansira svoj program nuklearnog naoružanja.

„Mikseri virtuelnih valuta koji pomažu nezakonite transakcije predstavljaju pretnju interesima nacionalne bezbednosti SAD“, rekao je Brajan Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu. „Mi preduzimamo mere protiv nezakonitih finansijskih aktivnosti Severne Koreje i nećemo dozvoliti da krađa koju podržava država i njeni pomagači u pranju novca ostanu bez odgovora.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje