Prvi put sankcionisan mikser kriptovaluta zbog pomaganja severnokorejskim hakerima

Vesti, 09.05.2022, 09:00 AM

Prvi put sankcionisan mikser kriptovaluta zbog pomaganja severnokorejskim hakerima

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je mikser kriptovaluta Blender.io što je prvi put da je jedan kripto mikser podvrgnut ekonomskim blokadama. Hakerska grupa Lazarus koju podržava Severna Koreja koristila je Blender.io je za pranje sredstava ukradenih prilikom hakovanja Ronin Networka krajem marta.

Sankcije, koje je najavila američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), ciljaju 45 Bitcoin adresa povezanih sa Blender.io i četiri nova novčanika povezana sa grupom Lazarus.

„Blender.io je korišćen za obradu preko 20,5 miliona dolara nezakonite zarade“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, dodajući da ga je Severna Koreja koristila za svoje „zlonamerne sajber aktivnosti i pranje ukradene virtuelne valute“.

Mikseri kriptovaluta olakšavaju korisnicima nezakonite transakcije prikrivajući njihovo poreklo, odredište i ugovorne strane.

Mikseri poput Blendera uzimaju „dinamičku“ naknadu za uslugu koja se kreće između 0,6% i 2,5% svaki put kada se novac prenese na adresu novčanika koji je pod njegovom kontrolom. Procenjuje se da je od početka rada servisa 2017. godine, Blender iskorišćen za pranje bitkoina u vrednosti od više od 500 miliona dolara. Blender.io ima usluge na engleskom i ruskom jeziku, a istraživači sajber kriminala su ga naveli kao jedan od najpopularnijih miksera.

Ministarstvo finansija SAD je 16. aprila stavilo na crnu listu adresu Ethereum novčanik koji je primio ukradenu digitalnu valutu, iako je do tada grupa Lazarus uspela da opere 18% ukradene kriptovalute (oko 97 miliona dolara) preko centralizovanih berzi i Tornado Casha.

Američke vlasti tvrde i da je Blender pomogao brojnim ransomware grupama koje su navodno povezane sa Rusijom, da operu kriptovalutu do koje su došle iznudom, a među njima su TrickBot, Conti, REvil i Gandcrab. Blender.io je takođe korišćen za pranje sredstava sa Hydra marketa, darknet tržišta na ruskom jeziku koji OFAC takođe sankcionisao.

Kripto berza Binance je 22. aprila objavila da zamrzava 5,8 miliona dolara za koje se sumnja da su povezani sa pomenutim napadom.

Pre mesec dana, SAD su uvele sankcije protiv berze kriptovaluta Garantex zbog pomaganja kriminalnim grupama u pranju više od 100 miliona dolara nezakonito stečenih sredstava.

Prošle godine, SAD su kaznile dve berze kriptovaluta SUEX i CHATEX zbog omogućavanja finansijskih transakcija ransomware grupama i unovčavanja sredstava iznuđenih od žrtava.

Poslednjih godina, Severna Koreja je bila povezana sa nizom sajber pljački koje su za ovu izolovanu državu način da zaobiđe međunarodne sankcije i finansira svoj program nuklearnog naoružanja.

„Mikseri virtuelnih valuta koji pomažu nezakonite transakcije predstavljaju pretnju interesima nacionalne bezbednosti SAD“, rekao je Brajan Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu. „Mi preduzimamo mere protiv nezakonitih finansijskih aktivnosti Severne Koreje i nećemo dozvoliti da krađa koju podržava država i njeni pomagači u pranju novca ostanu bez odgovora.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje