Ransomware bande prošle godine zaradile najmanje 600 miliona dolara

Vesti, 14.02.2022, 08:00 AM

Ransomware bande prošle godine zaradile najmanje 600 miliona dolara

Više od 600 miliona dolara u kriptovaluti moglo bi biti povezano sa otkupninama koje su žrtve isplaćivale ransomware bandama 2021. godine, pri čemu je grupa Conti zaradila skoro trećinu te sume, objavila je kompanija za analizu blokčejna Chainalysis u najnovijem izveštaju.

Iako je ukupna suma manja od 692 miliona dolara koje je kompanija povezala za isplate ransomware grupa u 2020. godini, Chainalysis je rekao da očekuje da će 2021. na kraju biti najbolja godina za grupe koje distribuiraju ransomware, jer se isplate i dalje identifikuju.

„Postoji malo vremensko kašnjenje u podacima o ransomwareu, tako da očekujemo da kada se ovi brojevi ažuriraju za nekoliko meseci, 2021. će imati veće brojke nego 2020. godina”, navodi se u izveštaju.

Ransomware Conti, kojeg je američki FBI povezao sa više od 400 napada, uspeo je da iznudi najmanje 180 miliona dolara od svojih žrtava, navodi se u izveštaju Chainalysis. Grupa se proslavila po napadima na široki spektar ranjivih organizacija, uključujući dispečerske centre, opštine i hitne medicinske službe.

Grupa Darkside koja je okrivljena za napad na najveći američki naftovod Colonial Pipeline i ubrzo potom ugašena, bila je grupa sa drugim najvećim prihodom u 2021. godini, sa zaradom od oko 85 miliona dolara. Slede je Phoenix Cryptolocker i grupa REvil, koju je nedavno razbila ruska Federalna služba bezbednosti.

Broj ransomware grupa se takođe povećao 2021. godine - najmanje 140 sojeva ransomwarea je prošle godine primoralo žrtve na plaćanje, u poređenju sa 119 u 2020. i 79 u 2019. godini, navodi se u izveštaju.

„Conti je bio jedini soj koji je ostao konstantno aktivan tokom cele 2021. godine, i zapravo je njegov udeo u svim prihodima od ransomwarea rastao tokom cele godine“, navodi se u izveštaju. Ali Contijeva aktivnost je bila neobična. U 2021., prosečan ransomware je bio aktivan samo oko dva meseca, što je značajno manje u poređenju sa prethodnim godinama. Jedno od objašnjenja je da grupe često prestaju sa radom i ponovo se pojavljuju pod novim imenima kako bi izbegle zakonske sankcije.

Još jedan trend koji je naveden u izveštaju je povećanje prosečne otkupnine koja je iznosila oko 118.000 dolara u 2021. godini, što je značajno više u odnosu na 88.000 dolara u 2020. i 25.000 dolara u 2019. godini, navodi se u izveštaju. Analitičari kažu da će se ovi trendovi verovatno nastaviti i ove godine.

„Očekujemo da će ovi brojevi nastaviti da rastu u 2022.“, navodi se u izveštaju. Ali to se ne odnosi samo na ransomware, već i na napade malvera u širem smislu, poručili su iz Chainalysis.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com upozorava da je broj prevara na putovanjima porastao za 900%

Booking.com je upozorio na značajan porast prevara na putovanjima, pripisujući to pojavi veštačke inteligencije (AI). Marni Vilking, direktor bez... Dalje

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija zabranila Kaspersky antivirusni softver u SAD

Bajdenova administracija je zabranila antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky i isporuku ažuriranja softvera američkim kompanijama i korisnici... Dalje

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Poznati haker tvrdi da je hakovao AMD i Apple

Ozloglašeni haker i moderator platforme za sajber kriminal Breach Forums, objavio je vest o hakovanju kompanija AMD i Apple, koje se navodno dogodilo... Dalje

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Hakeri imaju novu ''copy-paste'' taktiku: iza ispravke za Chrome kriju se malveri

Sajber kriminalci koriste novu „copy-paste“ tehniku varajući žrtve lažnom porukom o grešci koja se pojavljuje u pretraživaču Chrome ... Dalje

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Signal i Threema protiv planova EU o skeniranju privatnih poruka

Predlog Evropske unije o skeniraju privatnih poruka sa ciljem otkrivanja sadržaja o seksualnom zlostavljanju dece (CSAM) predstavlja ozbiljan rizik z... Dalje