Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Vesti, 16.04.2024, 12:00 PM

Rusija i Ukrajina na vrhu prvog svetskog indeksa sajber kriminala

Časopis PLOS ONE objavio je 10. aprila naučni rad pod nazivom „Mapiranje globalne geografije sajber kriminala sa svetskim indeksom sajber kriminala“. Ovo je prva svetska rang lista za sajber kriminal koja je rezultat je rada međunarodnog tima akademskih istraživača koji je anketirao 92 vodeća stručnjaka za sajber kriminal i analizirao rezultate po naučnoj metodologiji.

Prema prvom Svetskom indeksu sajber kriminala (WCI), Rusija, Ukrajina i Kina su najveća pretnja sajber kriminala.

Istraživanje je od 92 stručnjaka tražilo da razmotre pet vrsta finansijski motovisanog sajber kriminala, navedu zemlje iz kojih smatraju da svaka od ovih vrsta sajber kriminala potiče, a zatim ih rangiraju prema uticaju, profesionalizmu i tehničkoj veštini sajber kriminalaca.

Pet kategorija sajber kriminala su:

→ Tehnički proizvodi/usluge (npr. kodiranje malvera, pristup botnetu, pristup kompromitovanim sistemima, proizvodnja alata)

→ Napadi i iznuda (npr. DDoS napadi, ransomware)

→ Krađa podataka/identiteta (npr. hakovanje, phishing, kompromitovanje naloga, kreditnih kartica)

→ Prevare (npr. prevara sa plaćanjem, kompromitovanje poslovne e-pošte, prevara sa onlajn aukcijama)

→ Isplata novca/pranje novca (npr. prevara sa kreditnim karticama, novčane mazge, nelegalne platforme virtuelnih valuta)

Istraživači su dobili rezultat za svaku nominovanu zemlju u svakoj kategoriji, a zatim izračunali ukupni rezultat, nazvan WCI skor, koji je korišćen za opšte rangiranje. Opis korišćenih proračuna nalazi se u naučnom radu.

Na listi 20 zemalja sa najvišim nivoom opasnosti od sajber kriminala, Rusija je na prvom mestu kao zemlja iz koje potiče najviše sajber kriminala, sa WCI ocenom od 58,39, a slede Ukrajina (36,44) i Kina (27,84). SAD (25,01) i Nigerija (21,28) su takođe među prvih pet. Za njima slede Rumunija, Severna Koreja, Velika Britanija, Brazil, Indija, Iran, Belorusija, Gana, Južnoafrička Republika, Moldavija, Izrael, Poljska, Nemačka, Holandija i Letonija.

Svetski indeks sajber kriminala je razvijen kao zajedničko partnerstvo između Univerziteta u Oksfordu i Univerziteta Novog Južnog Velsa u Australiji i finansiran od strane CRIMGOV, projekta koji podržava EU.

Džonatan Lasthaus, vanredni profesor na katedri za sociologiju Univerziteta u Oksfordu i Oksfordskoj školi za globalne i regionalne studije, jedan je od pet koautora studije. Tokom konferencije za novinare, Lasthaus je istakao potrebu da se otkrije odakle potiče sajber kriminal, koji je u velikoj meri nevidljiva pojava jer prestupnici često maskiraju svoje fizičke lokacije skrivajući se iza lažnih profila i tehničke zaštite.

„Ako pokušate da iskoristite tehničke podatke za otkrivanje njihove lokacije, takođe nećete uspeti, jer sajber kriminalci izvode svoje napade na internet infrastrukturu širom sveta. Najbolji način da napravimo sliku o tome gde se ti prestupnici zapravo nalaze je da ispitamo one čiji je posao da prate te ljude“, rekao je on.

Prema drugom koautoru studije, Federiku Varezeu, profesoru na Sciences Po u Parizu, Svetski indeks sajber kriminala će verovatno biti ažuriran i nadograđen u budućnosti. On je rekao da se istraživači nadaju da će proširiti studiju kako bi utvrdili da li su nacionalne karakteristike kao što su obrazovanje, prodor na internet, BDP ili nivoi korupcije povezani sa sajber kriminalom.

„Mnogi ljudi misle da je sajber kriminal globalan i fluidan, ali ova studija podržava stav da je, slično oblicima organizovanog kriminala, deo određenih konteksta“, rekao je Vareze.

Jedna specifična metrika koju je indeks koristio (Technicality score, T-score), procenjuje koliko su vešti sajber kriminalci u vodećih 15 zemalja na ovoj listi. Na primer, Rusija i Ukrajina su centri visokotehnološkog sajber kriminala, dok su nigerijski sajber kriminalci angažovani u manje tehničkim oblicima sajber kriminala.

Foto: Bermix Studio / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google omogućio deljenje lozinki sa članovima porodice

Google je ranije ove godine najavio da deljenje lozinki dolazi u Google menadžer lozinki, a sada je ova funkcija najzad dostupna korisnicima. Googleo... Dalje

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra uvođenje dozvola za plaćanje otkupa za žrtve napada ransomwarea

Velika Britanija razmatra da promeni način na koji zemlja reaguje na napade ransomwarea tako što će od svih žrtava zahtevati da incidente prijave... Dalje

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard najavio da će primenjivati generativnu veštačku inteligenciju za brže otkrivanja prevara

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara. Kompanija je rekla da veštačka inteligen... Dalje

YouTube postao leglo prevara

YouTube postao leglo prevara

Prevare koje se oslanjaju na socijalni inženjering odnosno manipulaciju ljudima i njihovu naivnost i neopreznost predstavljaju većinu sajber pretnj... Dalje

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje