Ruski sudovi i opštine napadnuti destruktivnim malverom koji briše sve podatke sa zaraženih uređaja

Vesti, 06.12.2022, 10:00 AM

Ruski sudovi i opštine napadnuti destruktivnim malverom koji briše sve podatke sa zaraženih uređaja

Ruski mediji su izvestili da su sudovi i opštine u Rusiji napadnuti novim malverom za koji se prvobitno verovalo da je ransomware ali se ispostavilo da je reč o nečemu sasvim drugačijem.

Nepoznatog trojanca je ove jeseni otkrio antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky koja ga je nazvala CryWiper. Malver je otkriven kada su zaražene stotine računara u ruskom Vrhovnom sudu, Ministarstvu pravde, i drugim sudovima u zemlji. Žrtve nisu govorile o posledicama ovih napada.

Analiza malvera otkrila je da funkcija brisanja podataka nije greška u kodu malvera, već taktika napadača koji imaju cilj da unište podatke ciljeva.

Poput konvencionalnog ransomwarea, CryWiper modifikuje fajlove i prikazuje poruku o otkupnini sa adresom bitkoin novčanika i email adresom napadača. Malver zahteva od žrtava da plate kako bi im bili dešifrovani podaci a otkup se plaća isključivo bitkoinima.

CryWiper traži od žrtava da plate 0,5 bitkoina (8.000 dolara), ali čak i kada bi to uradile, to ne bi mnogo pomoglo jer malver briše sve podatke sa zaraženih uređaja.

Neki malveri koji brišu podatke nastali su slučajno, kao rezultat greške programera, ali stručnjaci iz kompanije Kaspersky su uvereni da glavni cilj napadača koji stoje iza CryWipera nije finansijska dobit već uništavanje podataka.

Kaspersky je do sada otkrio napade CryWipera samo na ruske ciljeve, ali iz kompanije kažu da „niko ne može da garantuje da isti kod neće biti korišćen protiv drugih ciljeva“.

Malver uništava pre svega baze podataka, arhive i korisničke dokumente, ali i kopije u senci, tako da se podaci ne mogu vratiti, ali će poštedeti od uništenja „.exe“, „.dll“, „lnk“, „.sys“ i „.msi“ fajlove, kao i sopstveni „.CRY“, a takođe će preskočiti i System, Windows, i Boot foldere kako bi se sprečilo da računar postane potpuno neupotrebljiv.

CryWiper takođe modifikuje Windows Registry da spreči RDP konekcije, verovatno da bi ometao daljinsku intervenciju IT stručnjaka.

Takođe treba naglasiti da je CryWiper potpuno novi malver koji nije povezan sa postojećim srodnim malverima. On ima neke karakteristike kao i IsaacWiper koji je korišćen u napadu na najmanje jednu državnu instituciju u Ukrajini dan pre ruske invazije.

Skoro svi malveri „brisači“ se ponašaju na isti način. Jedan od najpoznatijih napada brisačem bio je napad NotPetya 2017. godine, koji je širom sveta prouzrokovao štetu od više od 10 milijardi dolara.

Ko stoji iza malvera CryWiper još uvek nije jasno, ali ovakvi malveri su sve češći u ovom delu sveta od početka rata Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je od početka vojnog sukoba bila pogođena malverima koji brišu podatke - WhisperGate, HermeticWiper, IsaacWiper, CaddyWiper i DoubleZero, dok je Rusija bila na meti malvera RuRansom.

Naslovna fotografija: Markus Spiske, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje