SAD nude 15 miliona dolara za informacije o članovima ransomware bande Conti

Vesti, 09.05.2022, 11:00 AM

SAD nude 15 miliona dolara za informacije o članovima ransomware bande Conti

Američki Stejt department ponudio je nagrade do 15 miliona dolara za informacije koja bi pomogle u identifikaciji i lociranju vođa i saučesnika zloglasne ransomware bande Conti.

Nagrada do 10 miliona dolara ponuđena je za informacije o identitetu i lokaciji vođa grupe Conti, a dodatnih 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja njihovih saučesnika.

Prema izjavi portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Conti je do januara 2022. godine izveo više od 1000 uspešnih napada posle kojih su žrtve isplatile kriminalcima više od 150 miliona dolara.

„Ransomware grupa Conti odgovorna je za stotine ransomware incidenata u protekle dve godine”, rekao je Prajs.

Stejt department je nazvao Conti „najskupljom vrstom ikada dokumentovanog ransomwarea“, koji je delo transnacionalne organizovane kriminalne grupe sa sedištem u Rusiji nazvane Gold Ulrick.

Nakon što je grupa u februaru izrazila javnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, anonimni ukrajinski istraživač sajber bezbednosti za koga se govorilo da je član grupe, počeo je da objavljuje izvorni kod, ali i privatne razgovore članova grupe. Poruke koje su procurile otkrile su odnos grupe Conti sa grupama TrickBot i Emotet, od kojih je grupa Conti iznajmljivala pristup zaraženim računarima da bi instalirala svoj ransomware.

Prepiske su otkrile čestu komunikaciju i saradnju nekoliko kriminalnih grupa uključujući Gold Blackburn (TrickBot, BazarLoader, Anchor, and Diavol), Gold Crestwood (Emotet), Gold Mystic (LockBit), i Gold Swathmore (IcedID).

Intel 471 otkrio je povezanost Emotet kampanja koje je pratio od 25. decembra 2021. do 25. marta 2022. godine. Istraživači su identifikovali više od deset meta Conti ransomwarea koje su zapravo bile žrtve Emotet spam napada, što je pokazalo kako su ove dve operacije isprepletene.

Curenje podatka nije uticalo na aktivnosti grupe - broj žrtava ransomwarea Conti u martu ove godine bio je drugi najveći mesečni ukupan broj od januara 2021.

Ovo nije prvi put da američka vlada nudi nagrade za informacije o nekoj ransomware grupi.

U novembru 2021. američki Stejt department ponudio je slične novčane nagrade za lociranje kriminalnih grupa povezanih sa DarkSide i REvil ransomwareom, koji su korišćeni u napadima na naftovod Colonial Pipeline i IT kompaniju Kaseya prošle godine.

Nagrade su deo programa nagrađivanja Stejt depratmenta za informacije koje su važne za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Od 1986. isplaćeno je više od 135 miliona dolara nagrada iz ovog programa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje