SAD organizovale sastanak predstavnika 30 zemalja o borbi protiv ransomwarea, Rusija i Kina nisu pozvane

Vesti, 14.10.2021, 10:00 AM

SAD organizovale sastanak predstavnika 30 zemalja o borbi protiv ransomwarea, Rusija i Kina nisu pozvane

Bela kuća je organizovala dvodnevni virtuelni sastanak sa predstavnicima više od 30 zemalja sveta, pod nazivom „Inicijativa za borbu protiv ransomwarea“, na kome se razgovara o strategiji za borbu protiv ransomwarea.

„U ovoj prvoj rundi razgovora nismo pozvali Ruse da učestvuju iz niza razloga”, rekao je novinarima u utorak visoki zvaničnik administracije koji je ipak nagovestio moguće učešće Rusije na ovakvim sastancima u budućnosti.

Sastanci Inicijative za borbu protiv ransomwarea dolaze kao odgovor na brojne napade ransomwarea, uključujući napad na američke kompanije Colonial Pipeline, JBS Foods i Kaseya.

Prema podacima koje je objavila Bela kuća, javno objavljene uplate ransomware bandama dostigle su prošle godine više od 400 miliona dolara globalno i više od 80 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine.

„Mi smo domaćini - mi olakšavamo virtuelni sastanak. Pridružiće mu se ministri i visoki zvaničnici iz više od 30 zemalja i Evropske unije radi poboljšanja saradnje u borbi protiv ransomwarea”, rekao je visoki zvaničnik administracije novinarima.

On je rekao da je bilo “iskrenih i direktnih” razgovora unutar ekspertske grupe koja je formirana nakon što su se američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin sastali ranije ove godine, o tome koje akcije Vašington očekuje da Kremlj preduzme protiv ransomware bandi iz Rusije.

„Videli smo neke korake ruske vlade i očekujemo dalje mere“, rekao je zvaničnik, koji je odbio da detaljnije objasni o kojim koracima je reč.

Zanimljivo je da je prošlog meseca jedan visoki zvaničnik FBI rekao da agencija nije videla “nikakve naznake” da je Moskva razbila kriminalne mreže na svojoj teritoriji. Nedelju dana kasnije, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije za menjačnicu kriptovaluta u vlasništvu ruskih državljana za koju zvaničnici tvrde da je pomogla u pranju više od 160 miliona dolara nezakonito stečenih sredstava za ransomware i druge kriminalne grupe.

Ransomware je postao ozbiljna pretnja za SAD u poslednjih godinu dana nakon niza razornih napada na kompanije koje upravljaju kritičnom infrastrukturom, poput Colonial Pipelinea koji upravlja najvećim američkim naftovodom. Bajden je Putinu dao spisak od 16 kritičnih infrastrukturnih sektora koji bi trebalo da budu zabranjeni hakerima, ali su se, nakon kratkog zatišja, napadi grupa za koje se zna ili za koje se sumnja da su u Rusiji na američke ciljeve intenzivirali.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD je potvrdio da Kina - još jedan veliki protivnik SAD u sajber prostoru - takođe nije pozvana na sastanak. Prošle nedelje je objavljeno da su Bajden i kineski predsednik Si Đinping postigli „načelni dogovor“ o održavanju virtuelnog sastanka pre kraja godine na kojem bi jedna od tema mogla biti sajber bezbednost.

Tokom dvodnevnog foruma u Beloj kući održaće se šest sednica, a skup je započeo juče javnim plenarnim sastankom okupljenih predstavnika, ministara i drugih zvaničnika.

Zvaničnik Bele kuće koji je razgovarao sa novinarima je rekao da će sličnih sastanaka biti i u budućnosti, najavljujući saradnju i sa drugim zemljama u borbi protiv ransomwarea.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

WhatsApp ima nove funkcije koje čuvaju vašu privatnost

Meta je najavila nove funkcije privatnosti za korisnike WhatsAppa koje će im omogućiti da sakriju „last seen“ status od određenih konta... Dalje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

UN: Sajber-napadi su glavni izvor prihoda za program nuklearnog naoružanja Severne Koreje

Severna Koreja je ukrala stotine miliona dolara vredne kriptovalute u najmanje jednom velikom sajber-napadu, navodi se u poverljivom izveštaju Ujedin... Dalje

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control u Windows 11 proširio asortiman potencijalno opasnih fajlova koje blokira

Smart App Control, pametni mehanizam za kontrolu aplikacija koji je debitovao u operativnom sistemu Windows 11, blokira pokretanje zlonamernih, nepouz... Dalje

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Apple: Od jeseni lozinke postaju prošlost

Mrzite lozinke? Zamara vas da unosite lozinke, zaboravljate ih, jednu lozinku koristite za više naloga? Verovatno je bar na neko od ovih pitanja vaš... Dalje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

SAD udvostručile nagradu za informacije o hakerima iz Severne Koreje

Američka vlada ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o hakerima povezanim sa severnokorejskim vlastima. Stejt department je udvostr... Dalje