SAD uvele sankcije Rusiji zbog širenja ransomwarea NotPetya

Vesti, 16.03.2018, 10:00 AM

SAD uvele sankcije Rusiji zbog širenja ransomwarea NotPetya

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv pojedinih ruskih institucija i pojedinaca zbog širenja ransomwarea NotPetya po celom svetu, sajber napade na američku električnu mrežu, i pokušaje uticaja na predsedničke izbore u SAD.

Sankcije su najavljene u saopštenju za medije koje je izdala Kancelarija za kontrolu strane aktive američkog trezora (OFAC).

Američko ministarstvo finansija i trezora je u saopštenju imenovalo pet institucija i 19 osoba. Ime na vrhu liste onih protiv koje su uvedene sankcije je Agencija za istraživanje interneta LLC (IRA), takozvana "farma trolova" kojom se upravlja iz Sankt Peterburga, koja je umešana u širenje lažnih vesti i stvaranje nekoliko kontroverznih organizacija koje su pokušale da utiču na ishod američkih izbora 2016. godine.

Na listi se nalaze uglavnom pojedinci i organizacije koje finansijski podržavaju IRA, ali i neki visoki zvaničnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i Glavne obaveštajne direkcije (GRU), za koje se veruje da su umešani u širenje ransomwarea NotPetya i sajber napade na američki energetski sektor.

SAD su okrivile Rusiju za NotPetya epidemiju, nazvavši je "najdestruktivnijim i najskupljim sajber napadom u istoriji."

Napad je rezultirao gubicima širom Evrope, Azije i Sjedinjenih Država koji se mere milijardama dolara, i značajno je poremetio globalnu isporuku, trgovinu i proizvodnju lekova. Pored toga, nekoliko bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama nije moglo da koristi elektronske dokumente više od nedelju dana.

Bela kuća je zvanično okrivila Rusiju za širenje NotPetya ransomwarea 15. februara. Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland, koje su članovi obaveštajne koalcije Five Eyes, objavile su u to vreme slična saopštenja u kojima su okrivile Rusiju za NotPetya ransomware.

Do danas, SAD su sankcionisale više od 100 pojedinaca i organizacija povezanih sa Rusijom, umešanih u sajber napade, mešanje u izbore ili rusku invaziju na Krim.

SAD su proterale 35 ruskih diplomata u decembru 2016, kao odgovor na rusko mešanje u izbore.

"Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi imenovanih osoba koje su predmet američkih sankcija su blokirani, a američkim državljanima su zabranjene transakcije sa njima", saopštilo je američko ministarstvo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje