SAD uvele sankcije Rusiji zbog širenja ransomwarea NotPetya

Vesti, 16.03.2018, 10:00 AM

SAD uvele sankcije Rusiji zbog širenja ransomwarea NotPetya

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije protiv pojedinih ruskih institucija i pojedinaca zbog širenja ransomwarea NotPetya po celom svetu, sajber napade na američku električnu mrežu, i pokušaje uticaja na predsedničke izbore u SAD.

Sankcije su najavljene u saopštenju za medije koje je izdala Kancelarija za kontrolu strane aktive američkog trezora (OFAC).

Američko ministarstvo finansija i trezora je u saopštenju imenovalo pet institucija i 19 osoba. Ime na vrhu liste onih protiv koje su uvedene sankcije je Agencija za istraživanje interneta LLC (IRA), takozvana "farma trolova" kojom se upravlja iz Sankt Peterburga, koja je umešana u širenje lažnih vesti i stvaranje nekoliko kontroverznih organizacija koje su pokušale da utiču na ishod američkih izbora 2016. godine.

Na listi se nalaze uglavnom pojedinci i organizacije koje finansijski podržavaju IRA, ali i neki visoki zvaničnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i Glavne obaveštajne direkcije (GRU), za koje se veruje da su umešani u širenje ransomwarea NotPetya i sajber napade na američki energetski sektor.

SAD su okrivile Rusiju za NotPetya epidemiju, nazvavši je "najdestruktivnijim i najskupljim sajber napadom u istoriji."

Napad je rezultirao gubicima širom Evrope, Azije i Sjedinjenih Država koji se mere milijardama dolara, i značajno je poremetio globalnu isporuku, trgovinu i proizvodnju lekova. Pored toga, nekoliko bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama nije moglo da koristi elektronske dokumente više od nedelju dana.

Bela kuća je zvanično okrivila Rusiju za širenje NotPetya ransomwarea 15. februara. Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland, koje su članovi obaveštajne koalcije Five Eyes, objavile su u to vreme slična saopštenja u kojima su okrivile Rusiju za NotPetya ransomware.

Do danas, SAD su sankcionisale više od 100 pojedinaca i organizacija povezanih sa Rusijom, umešanih u sajber napade, mešanje u izbore ili rusku invaziju na Krim.

SAD su proterale 35 ruskih diplomata u decembru 2016, kao odgovor na rusko mešanje u izbore.

"Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi imenovanih osoba koje su predmet američkih sankcija su blokirani, a američkim državljanima su zabranjene transakcije sa njima", saopštilo je američko ministarstvo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje