Sajber kriminalci pokrenuli prvi program za nagrađivanje otkrivenih bagova u jednom ransomwareu

Vesti, 29.06.2022, 08:00 AM

Sajber kriminalci pokrenuli prvi program za nagrađivanje otkrivenih bagova u jednom ransomwareu

Veoma aktivna LockBit ransomware grupa je tokom vikenda objavila „LockBit 3.0“ i najavila program za nagrađivanje onih koji otkriju greške u kodu ransomwarea. Programi za bagove su poslednjih godina postali uobičajeni za velike proizvođače softvera, ali ovo je prvi takav program koji je pokrenut za jedan ransomware.

LockBit koji se pojavio 2019. godine prošlog meseca je bio najuspešniji ransomware. Ova grupa odgovorna je za 40% svih poznatih ransomware napada u maju 2022.

Iako je objavljeno malo detalja o tehničkim promenama u operaciji, grupa je rekla da poziva sve bezbednosne istraživače i hakere da učestvuju u njihovom programu za nagrađivanje grešaka, u okviru koga se navodno nude nagrade u rasponu od 1.000 do milion dolara. Grupa traži greške na veb sajtu i kodu ransomwarea ali i ideje za njegovo poboljšanje.

Nekoliko istraživača sajber-bezbednosti sumnja u efikasnost programa za nagrađivanje grešaka iza kojeg stoje kriminalci. Neki od njih smatraju da je nagrada od 1.000 dolara premala s obzirom na rizik onih koji odluče da pomognu kriminalcima.

Međutim, pokretanje ovakvog programa ukazuje na to kako ransomware grupe rade nekažnjeno, a u nekim slučajevima su toliko postale organizovane da liče na prava preduzeća.

„Ako ovo funkcioniše za velike igrače kao što su Microsoft, Google ili Apple, zašto ne bi funkcionisalo za kriminalnu bandu ako imaju i zrelost i resurse da to urade?“, izjavio je za Record Majk Parkin, viši tehnički inženjer u Vulcan Cyber.

„Ove bande su dostigle nivo zrelosti da su, bukvalno, profesionalno vođeni poslovi“, dodao je Parkin. „U ovom trenutku su uhvatili korak sa “konvencionalnim” sindikatima organizovanog kriminala i biće potrebni međunarodni napori da ih zaustave.”

Istraživači su povezali više od 850 napada sa LockBitom od kada je grupa počela sa radom 2019. Grupa se smatrala marginalnim igračem sve dok 2021. godine kada je lansirala LockBit 2.0, novu verziju svoje ransomware-as-a-service platforme.

Pored programa za nagrađivanje grešaka, LockBit 3.0 takođe uvodi Zcash, kao opciju plaćanja za žrtve ransomwarea. Ova kriptovaluta pruža poboljšanu privatnost u poređenju sa drugim digitalnim valutama, što je čini logičnim izborom za sajber kriminalce.

Photo by Markus Spiske from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Ruski hakeri koriste grešku u Outlooku da preuzmu email naloge

Hakeri povezani sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i dalje iskorišćavaju ranjivost u Microsoftovom softveru da bi dobili pristup imejlovima ž... Dalje

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Učestali napadi na korisnike Booking.com

Korisnici Booking.com sve češće su mete prevaranata, upozorila je firma za sajber bezbednost Panda Security. Iako Booking.com tvrdi da su njihovi s... Dalje

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje