Samo dve grupe stoje iza većine napada ransomwarea

Vesti, 15.04.2022, 01:30 AM

Samo dve grupe stoje iza većine napada ransomwarea

Više od polovine svih napada ransomwarea prijavljenih tokom prva tri meseca ove godine su delo samo dve grupe.

Istraživači iz firme Digital Shadows analizirali su napade ransomwarea zabeležene u periodu od januara do marta 2022. godine. LockBit i Conti bile su dve najaktivnije ransomware bande tokom prva tri meseca ove godine, odgovorne za 58% svih incidenata.

LockBit je daleko najuspešnija grupa koja je odgovorna za 38% napada ransomwarea. To je skoro duplo više od broja zabeleženih napada grupe Conti, koja stoji iza 20% napada u istom periodu.

Obe grupe kradu podatke od žrtava preteći da će ih objaviti ako otkupnina ne bude plaćena. Prema Digital Shadowsu, LockBit je objavio informacije o preko 200 žrtava tokom prvog kvartala ove godine, što je najviše curenja podataka do sada.

Osim ove dve bande, značajan udeo u ransomware napadima imale su grupe Hive, Vice Society, Blackbite i druge.

Ransomware Conti je ostao glavna pretnja, uprkos javnom razoktrivanju kada je jedan član grupe, poreklom Ukrajinac, objavio u februaru prepiske i kod malvera, nakon što je grupa objavila poruku podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Iako je izdaja možda uticala na grupu, Conti je sa istim intenzitetom nastavio sa napadima i iznudom. Stručnjaci ipak smatraju da je curenje podataka snažan udarac za reputaciju grupe i da može uticati na njenu sposobnost da privuče nove filijale i dugoročno i na njenu sposobnost rasta.

Čini se da je jedna grupa nestala sa scene. PYSA, koji je bila treća najaktivnija ransomware grupa tokom poslednja tri meseca 2021. godine, nestala je sa radara. Pored nje, još jedna ranije veoma uspešna ransomware grupa, Revil, takođe je prestala sa radom krajem prošle godine.

Digital Shadows je primetio i pojavu novih grupa od početka 2022. godine, a među njima su Stormous, Night Sky, Zeon, Pandora, Sugar i x001xs. Verovatno da sajber kriminalci uključeni u grupe koje su ugašene jednostavno pronađu novi posao sa drugim ransomware bandama.

S obzirom da se nove grupe pojavljuju sličnom brzinom kao i grupe koje se gase, ransomware će verovatno ostati jedna od najvećih pretnji i u budućnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prevaranti na internetu koriste stare metode ali su ubedljiviji nego ikad pre

Prema podacima kompanije Norton, prevare su najznačajnija pretnja naših digitalnih života, i trenutno su dostigle najviši nivo u istoriji. Telemet... Dalje

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Signal dobija novu bezbednosnu funkciju koja će nam biti potrebna u budućnosti

Mnogi ljudi sada shvataju prednosti end-to-end enkripcije (E2E) poruka koje šalju i primaju. Kako raste popularnost šifrovane komunikacije, kompanij... Dalje

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su hakovali kockarnice u Las Vegasu, napali i druge kompanije

Hakeri koji su poslednjih nedelja napali poznate kockarnice u vlasništvu kompanija MGM Resorts International i Caesars Entertainment, takođe su hako... Dalje

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft greškom otkrio 38TB podataka, ali kompanija tvrdi da podaci korisnika nisu ugroženi

Microsoft je preko javnog GitHub repozitorijuma nenamerno otkrio ogromnu količinu osetljivih internih informacija koje datiraju pre više od tri godi... Dalje

OBAVEŠTENJE

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran do 17. septembra.... Dalje