Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Vesti, 12.09.2022, 11:00 AM

Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvela je u petak sankcije glavnoj iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom najvišem zvaničniku samo dva dana nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Teheranom zbog napada hakera iranske vlade na albankse državne veb sajtove.

Iransko Ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti (MOIS), na čelu sa ministrom obaveštajnih poslova Ismailom Hatibom, optuženo je da stoji iza julskog sajber napada na Albaniju, članicu NATO-a, kao i za zlonamerne sajber aktivnosti usmerene protiv SAD i njihovih saveznika.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je sajber napad „bez sumnje organizovao i sponzorisao“ Iran, dodajući da su sa strateškim saveznicima i prijateljskim zemljama podeljeni ključni dokazi iz istrage. Rama je zatražio da svo iransko diplomatsko, tehničko i administrativno i bezbednosno osoblje napusti Albaniju u roku od 24 sata.

Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da SAD neće tolerisati sajber napade protiv SAD ili interesa i infrastrukture njenih saveznika.

„Ovaj ekstremni odgovor, koji je neželjen, ali na koji smo primorani, potpuno je proporcionalan težini i riziku sajber napada koji je pretio da parališe javne servise, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne arhive, ukrade elektronsku komunikaciju vlade na intranetu i izazove haos i nesigurnost u zemlji“, rekao je on.

Prema OFAC-u, MOIS upravlja sa nekoliko hakerskih grupa koje su izvele ransomware napade i organizovale sajber špijunažu kao podršku političkim ciljevima Irana. Jednu od tih grupa, poznatu kao APT39, OFAC je sankcionisao u septembru 2020. zbog napada malverom na nekoliko američkih kompanija, kao i zbog organizovanja široko rasprostranjene krađe ličnih identifikacionih podataka u cilju podrške operacijama nadzora u zemlji.

Druga grupa poznata kao MuddyWater poslednjih godina povezana je sa nizom napada na kompanije u sektoru telekomunikacija, odbrane, lokalne uprave i naftnog sektora. U januaru je američka sajber komanda objavila tehničke detalje o grupi, za koju je rekla da je „podređeni element“ unutar MOIS-a.

Kao rezultat sankcija, građanima SAD je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa MOIS-om i Hatibom, a građani koji nisu državljani SAD koji učestvuju u transakcijama sa njima mogu i sami biti izloženi sankcijama. Imovina i interesi u imovini određenih ciljeva su takođe blokirani.

Poslednjih godina sankcije su postale popularan metod za kažnjavanje hakera koje sponzorišu države. OFAC je uveo sankcije protiv nekoliko ruskih organizacija i pojedinaca koji su pokušali da utiču na predsedničke izbore 2020, ali i protiv severnokorejske hakerske grupe Lazarus i kripto miksera koji je pomogao grupi Lazarus u pranju ukradenih sredstava.

Photo by Lara Jameson from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Procurili dokumenti korisnika dva besplatna onlajn PDF servisa

Svi smo bar jednom koristili besplatne PDF servise. Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se ... Dalje

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Microsoft Outlook ima kritičnu ranjivost koja može dovesti do neovlašćenog pristupa i curenja podataka

Istraživači bezbednosti iz firme Morphisec otkrili su kritičnu ranjivost, CVE-2024-38021, koja utiče na većinu Microsoft Outlook aplikacija. Re... Dalje

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google olakšao podešavanje Programa napredne zaštite korisnicima rizičnih Google naloga

Google je olakšao korisnicima koji su pod većim rizikom od ciljanih napada da se uključe Program napredne zaštite za Google naloge. Sada korisnic... Dalje

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Kaspersky otkrio novu hakersku grupu koja špijunira ruske vladine agencije

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novu hakersku grupu, nazvanu CloudSorcerer, koja koristi „sofisticirani alat za sajber špijunažu&ldquo... Dalje

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Malveri sve češće sakriveni u lažnim AI alatima

Tokom proteklih šest meseci došlo je do značajnog porasta finansijskih pretnji za Android - malvera koji ciljaju korisnike mobilnog bankarstva, bil... Dalje