Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Vesti, 12.09.2022, 11:00 AM

Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvela je u petak sankcije glavnoj iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom najvišem zvaničniku samo dva dana nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Teheranom zbog napada hakera iranske vlade na albankse državne veb sajtove.

Iransko Ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti (MOIS), na čelu sa ministrom obaveštajnih poslova Ismailom Hatibom, optuženo je da stoji iza julskog sajber napada na Albaniju, članicu NATO-a, kao i za zlonamerne sajber aktivnosti usmerene protiv SAD i njihovih saveznika.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je sajber napad „bez sumnje organizovao i sponzorisao“ Iran, dodajući da su sa strateškim saveznicima i prijateljskim zemljama podeljeni ključni dokazi iz istrage. Rama je zatražio da svo iransko diplomatsko, tehničko i administrativno i bezbednosno osoblje napusti Albaniju u roku od 24 sata.

Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da SAD neće tolerisati sajber napade protiv SAD ili interesa i infrastrukture njenih saveznika.

„Ovaj ekstremni odgovor, koji je neželjen, ali na koji smo primorani, potpuno je proporcionalan težini i riziku sajber napada koji je pretio da parališe javne servise, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne arhive, ukrade elektronsku komunikaciju vlade na intranetu i izazove haos i nesigurnost u zemlji“, rekao je on.

Prema OFAC-u, MOIS upravlja sa nekoliko hakerskih grupa koje su izvele ransomware napade i organizovale sajber špijunažu kao podršku političkim ciljevima Irana. Jednu od tih grupa, poznatu kao APT39, OFAC je sankcionisao u septembru 2020. zbog napada malverom na nekoliko američkih kompanija, kao i zbog organizovanja široko rasprostranjene krađe ličnih identifikacionih podataka u cilju podrške operacijama nadzora u zemlji.

Druga grupa poznata kao MuddyWater poslednjih godina povezana je sa nizom napada na kompanije u sektoru telekomunikacija, odbrane, lokalne uprave i naftnog sektora. U januaru je američka sajber komanda objavila tehničke detalje o grupi, za koju je rekla da je „podređeni element“ unutar MOIS-a.

Kao rezultat sankcija, građanima SAD je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa MOIS-om i Hatibom, a građani koji nisu državljani SAD koji učestvuju u transakcijama sa njima mogu i sami biti izloženi sankcijama. Imovina i interesi u imovini određenih ciljeva su takođe blokirani.

Poslednjih godina sankcije su postale popularan metod za kažnjavanje hakera koje sponzorišu države. OFAC je uveo sankcije protiv nekoliko ruskih organizacija i pojedinaca koji su pokušali da utiču na predsedničke izbore 2020, ali i protiv severnokorejske hakerske grupe Lazarus i kripto miksera koji je pomogao grupi Lazarus u pranju ukradenih sredstava.

Photo by Lara Jameson from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje