Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Vesti, 12.09.2022, 11:00 AM

Sankcije protiv Irana zbog sajber napada na Albaniju

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija uvela je u petak sankcije glavnoj iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom najvišem zvaničniku samo dva dana nakon što je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Teheranom zbog napada hakera iranske vlade na albankse državne veb sajtove.

Iransko Ministarstvo obaveštajnih poslova i bezbednosti (MOIS), na čelu sa ministrom obaveštajnih poslova Ismailom Hatibom, optuženo je da stoji iza julskog sajber napada na Albaniju, članicu NATO-a, kao i za zlonamerne sajber aktivnosti usmerene protiv SAD i njihovih saveznika.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je sajber napad „bez sumnje organizovao i sponzorisao“ Iran, dodajući da su sa strateškim saveznicima i prijateljskim zemljama podeljeni ključni dokazi iz istrage. Rama je zatražio da svo iransko diplomatsko, tehničko i administrativno i bezbednosno osoblje napusti Albaniju u roku od 24 sata.

Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da SAD neće tolerisati sajber napade protiv SAD ili interesa i infrastrukture njenih saveznika.

„Ovaj ekstremni odgovor, koji je neželjen, ali na koji smo primorani, potpuno je proporcionalan težini i riziku sajber napada koji je pretio da parališe javne servise, izbriše digitalne sisteme i hakuje državne arhive, ukrade elektronsku komunikaciju vlade na intranetu i izazove haos i nesigurnost u zemlji“, rekao je on.

Prema OFAC-u, MOIS upravlja sa nekoliko hakerskih grupa koje su izvele ransomware napade i organizovale sajber špijunažu kao podršku političkim ciljevima Irana. Jednu od tih grupa, poznatu kao APT39, OFAC je sankcionisao u septembru 2020. zbog napada malverom na nekoliko američkih kompanija, kao i zbog organizovanja široko rasprostranjene krađe ličnih identifikacionih podataka u cilju podrške operacijama nadzora u zemlji.

Druga grupa poznata kao MuddyWater poslednjih godina povezana je sa nizom napada na kompanije u sektoru telekomunikacija, odbrane, lokalne uprave i naftnog sektora. U januaru je američka sajber komanda objavila tehničke detalje o grupi, za koju je rekla da je „podređeni element“ unutar MOIS-a.

Kao rezultat sankcija, građanima SAD je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa MOIS-om i Hatibom, a građani koji nisu državljani SAD koji učestvuju u transakcijama sa njima mogu i sami biti izloženi sankcijama. Imovina i interesi u imovini određenih ciljeva su takođe blokirani.

Poslednjih godina sankcije su postale popularan metod za kažnjavanje hakera koje sponzorišu države. OFAC je uveo sankcije protiv nekoliko ruskih organizacija i pojedinaca koji su pokušali da utiču na predsedničke izbore 2020, ali i protiv severnokorejske hakerske grupe Lazarus i kripto miksera koji je pomogao grupi Lazarus u pranju ukradenih sredstava.

Photo by Lara Jameson from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Odraz u vašim naočarima može otkriti sagovornicima na Zoomu nešto što ne biste želeli da znaju

Neočešljana kosa ili neadekvatna odeća najmanji su problemi učesnika video konferencije koji nose naočare. Prema nedavno objavljenom istraživanj... Dalje

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Google ima novi alat koji štiti privatnost korisnika

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podele na internetu svoje lične podatke, a čim podelite svoje podatke suo... Dalje

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft nadograđuje Windows 11 novim bezbednosnim funkcijama

Microsoft je objavio novo ažuriranje koje donosi nekoliko novih bezbednosnih funkcija Windows 11 operativnom sistemu (OS). Spisak, između ostalog, u... Dalje

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Ako koristite proveru pravopisa u Chromeu i Edgeu, ovo vam se možda neće dopasti

Google Chrome ima brojne korisne funkcije, a jedna od njih je provera pravopisa. Osim standardne provere pravopisa, Chrome nudi i „poboljšanu p... Dalje

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

2K Games potvrdio da je hakovana njihova platforma za podršku, igrači upozoreni na opasni malver

Američki izdavač video igara 2K potvrdio je da je njegova platforma za podršku hakovana i korišćena za slanje poruka sa linkom preko koga se dis... Dalje