Snouden predao medijima nova tajna dokumenta: NSA može da prati sve što radite na internetu

Vesti, 01.08.2013, 09:31 AM

Snouden predao medijima nova tajna dokumenta: NSA može da prati sve što radite na internetu

Mnogo puta ponovljene tvrdnje američkih političara kojima je pokušano da se minimizira šteta nastala zbog skandala u koji je upletena američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), da su podaci koje su prikupljale američke vlasti praćenjem internet komunikacije i telefonskih razgovora američkih građana i internet korisnika širom sveta samo metapodaci, pale su u vodu. Mnogi ugledni stručnjaci ukazivali su na to da je čak i prikupljanje metapodataka veoma opasno.

Edvard Snouden, bivši saradnik CIA-e, koji je početkom juna dostavio medijima dokumente o tajnom programu Prizma, sada je doveo u pitanje i ono malo kredibiliteta američke obaveštajne službe, dostavljajući britanskom Gardijanu dokumentaciju koja dokazuje ono što je i ranije tvrdio - da u rukama NSA nisu samo metapodaci.

Dokumenti otkrivaju postojanje još jednog programa pod nazivom XKeyscore. Reč je o sistemu koji omogućava analitičarima NSA da pregledaju velike baze podataka koje uključuju elektronsku poštu, razgovore i istoriju pretrage miliona korisnika interneta. Razlika između Prizme i XKeystore nije jedino u tome što se u okviru ovog prvog prikupljaju samo metapodaci, već mnogo važnije od toga je da Prizma omogućava “samo” analizu sačuvanih podataka, dok XKeystore omogućava analitičarima NSA da prate sve što korisnik radi na internetu u realnom vremenu.

Prema američkom zakonu, NSA mora da dobije sudski nalog samo ako je predmet praćenja američki građanin, ali ne i ako je reč o presretanju komunikacije Amerikanaca sa stranim državljanima. Međutim, XKeyscore pruža tehničke mogućnosti za široki elektronski nadzor bez sudskog naloga pri čemu su podaci koji identifikuju korisnika, kao što je email ili IP adresa, poznati analitičarima.

Dokumenti koje je dostavio Snouden otkrivaju i postojanje alata DNI Presenter koji koristi NSA za pregled sadržaja elektronske pošte kao i sadržaja razgovora i privatnih poruka korisnika Facebook-a, kao i analizu internet aktivnosti i pretrage korisnika, ali takođe omogućava i uvid u u IP adrese svih posetilaca web sajta koji je zanimljiv analitičarima NSA.

Dokumenti dokazuju i ranije tvrdnje Snoudena da je sedeći za svojim stolom u kancelariji, mogao da prisluškuje bilo koga, pa i predsednika ukoliko bi imao njegov lični email. Dovoljno je da se prijavite na sistem i popunite kratak obrazac sa obrazloženjem zašto su vam potrebni odrđeni podaci.

Infrastrukturu sistema čini 500 servera koji su raspoređeni na svim kontinentima, na teritorijama savezničkih država ali i u državama poput Rusije i Kine.

Programom XKeystore se kontinuirano prikuplja ogromna količina podataka pa se ovi podaci mogu čuvati veoma kratko, svega tri do pet dana, za razliku od metapodataka koji ostaju sačuvani 30 dana. Da bi rešila taj problem, NSA je razvila sistem koji omogućava analitičarima da sačuvaju “zanimljiv” sadržaj u drugim bazama podataka, u kojima se ti podaci mogu čuvati i godinama.

Iz NSA su reagovali na ova nova otrkića tvrdnjom da je pristup programu XKeyscore, kao i svim alatima za analizu podataka kojima raspolaže agencija, ograničen samo na osoblje koje ima određene zadatke koji zahtevaju takav pristup. Pored toga, tvrde iz NSA, postoji i nekoliko nivoa provere u okviru sistema koji srečavaju moguće zloupotrebe.

"Aktivnosti NSA su usmerene i specijalno se primenjuju samo protiv legitimnih stranih obaveštajnih meta i to kao odgovor na zahteve naših lidera za pribavljanje informacija neophodnih za zaštitu naše nacije i naših interesa", kažu iz NSA.

Međutim, najveći problem u svemu ovome, bar kad je reč o Amerikancima, je da nema stvarnog nadzora nad onim što NSA može da radi prateći korisnike interneta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri prevarili popularni maloprodajni lanac Pepco, ukradeno 15,5 miliona evra

Hakeri prevarili popularni maloprodajni lanac Pepco, ukradeno 15,5 miliona evra

Evropski diskontni maloprodajni lanac Pepco Group koji posluje u 21 zemlji, prijavio je fišing napad u svom ogranku u Mađarskoj, koji je rezultirao ... Dalje

Malver sakriven u lažnim mejlovima sa sajta Booking.com

Malver sakriven u lažnim mejlovima sa sajta Booking.com

Prevaranti ciljaju korisnike popularnih provajdera usluga u vezi putovanja malverom Agent Tesla, šaljući im mejlove u ime sajtova kao što je Bookin... Dalje

Posle velike policijske akcije, ransomware kartel LockBit je ponovo aktivan, stižu izveštaji o novim žrtvama njihovih napada

Posle velike policijske akcije, ransomware kartel LockBit je ponovo aktivan, stižu izveštaji o novim žrtvama njihovih napada

Nekoliko dana nakon što je globalna policijska akcija desetkovala njihovu infrastrukturu, zloglasna ransomware grupa LockBit se ponovo se pojavila. &... Dalje

Apple uvodi u iMessage novu zaštitu od napada iz budućnosti

Apple uvodi u iMessage novu zaštitu od napada iz budućnosti

Apple je objavio da uvodi u iMessage novi post-kvantni kriptografski protokol pod nazivom PQ3, dizajniran da brani šifrovanje od kvantnih napada. iMe... Dalje

Avast kažnjen sa 16,5 miliona dolara zbog prodaje podataka o pretraživanju korisnika

Avast kažnjen sa 16,5 miliona dolara zbog prodaje podataka o pretraživanju korisnika

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) kaznila je Avast kaznom od 16,5 miliona dolara zbog prodaje podataka o pretraživanju korisnika oglašiv... Dalje