Snouden predao medijima nova tajna dokumenta: NSA može da prati sve što radite na internetu

Vesti, 01.08.2013, 09:31 AM

Snouden predao medijima nova tajna dokumenta: NSA može da prati sve što radite na internetu

Mnogo puta ponovljene tvrdnje američkih političara kojima je pokušano da se minimizira šteta nastala zbog skandala u koji je upletena američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), da su podaci koje su prikupljale američke vlasti praćenjem internet komunikacije i telefonskih razgovora američkih građana i internet korisnika širom sveta samo metapodaci, pale su u vodu. Mnogi ugledni stručnjaci ukazivali su na to da je čak i prikupljanje metapodataka veoma opasno.

Edvard Snouden, bivši saradnik CIA-e, koji je početkom juna dostavio medijima dokumente o tajnom programu Prizma, sada je doveo u pitanje i ono malo kredibiliteta američke obaveštajne službe, dostavljajući britanskom Gardijanu dokumentaciju koja dokazuje ono što je i ranije tvrdio - da u rukama NSA nisu samo metapodaci.

Dokumenti otkrivaju postojanje još jednog programa pod nazivom XKeyscore. Reč je o sistemu koji omogućava analitičarima NSA da pregledaju velike baze podataka koje uključuju elektronsku poštu, razgovore i istoriju pretrage miliona korisnika interneta. Razlika između Prizme i XKeystore nije jedino u tome što se u okviru ovog prvog prikupljaju samo metapodaci, već mnogo važnije od toga je da Prizma omogućava “samo” analizu sačuvanih podataka, dok XKeystore omogućava analitičarima NSA da prate sve što korisnik radi na internetu u realnom vremenu.

Prema američkom zakonu, NSA mora da dobije sudski nalog samo ako je predmet praćenja američki građanin, ali ne i ako je reč o presretanju komunikacije Amerikanaca sa stranim državljanima. Međutim, XKeyscore pruža tehničke mogućnosti za široki elektronski nadzor bez sudskog naloga pri čemu su podaci koji identifikuju korisnika, kao što je email ili IP adresa, poznati analitičarima.

Dokumenti koje je dostavio Snouden otkrivaju i postojanje alata DNI Presenter koji koristi NSA za pregled sadržaja elektronske pošte kao i sadržaja razgovora i privatnih poruka korisnika Facebook-a, kao i analizu internet aktivnosti i pretrage korisnika, ali takođe omogućava i uvid u u IP adrese svih posetilaca web sajta koji je zanimljiv analitičarima NSA.

Dokumenti dokazuju i ranije tvrdnje Snoudena da je sedeći za svojim stolom u kancelariji, mogao da prisluškuje bilo koga, pa i predsednika ukoliko bi imao njegov lični email. Dovoljno je da se prijavite na sistem i popunite kratak obrazac sa obrazloženjem zašto su vam potrebni odrđeni podaci.

Infrastrukturu sistema čini 500 servera koji su raspoređeni na svim kontinentima, na teritorijama savezničkih država ali i u državama poput Rusije i Kine.

Programom XKeystore se kontinuirano prikuplja ogromna količina podataka pa se ovi podaci mogu čuvati veoma kratko, svega tri do pet dana, za razliku od metapodataka koji ostaju sačuvani 30 dana. Da bi rešila taj problem, NSA je razvila sistem koji omogućava analitičarima da sačuvaju “zanimljiv” sadržaj u drugim bazama podataka, u kojima se ti podaci mogu čuvati i godinama.

Iz NSA su reagovali na ova nova otrkića tvrdnjom da je pristup programu XKeyscore, kao i svim alatima za analizu podataka kojima raspolaže agencija, ograničen samo na osoblje koje ima određene zadatke koji zahtevaju takav pristup. Pored toga, tvrde iz NSA, postoji i nekoliko nivoa provere u okviru sistema koji srečavaju moguće zloupotrebe.

"Aktivnosti NSA su usmerene i specijalno se primenjuju samo protiv legitimnih stranih obaveštajnih meta i to kao odgovor na zahteve naših lidera za pribavljanje informacija neophodnih za zaštitu naše nacije i naših interesa", kažu iz NSA.

Međutim, najveći problem u svemu ovome, bar kad je reč o Amerikancima, je da nema stvarnog nadzora nad onim što NSA može da radi prateći korisnike interneta.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Budite oprezni: U oglasima na Facebooku za GTA VI Beta verziju krije se malver

Budite oprezni: U oglasima na Facebooku za GTA VI Beta verziju krije se malver

Fanovi GTA upozoreni su na lažne oglase za preuzimanje GTA VI Beta koji su se pojavili na društvenim mrežama. Rockstar Games, koji stoji iza GTA, n... Dalje

Sajber kriminalci iskoristili haos koji je u petak izazvao CrowdStrike za širenje malvera Remcos RAT

Sajber kriminalci iskoristili haos koji je u petak izazvao CrowdStrike za širenje malvera Remcos RAT

Petak, 19. juli, ostaće upamćen po tehničkim problemima širom sveta, najvećim u novijoj istoriji, koji su bili posledica neuspelog ažuriranja so... Dalje

Aerodromi, banke i TV stanice širom sveta blokirani zbog tehničke greške u sigurnosnom softveru

Aerodromi, banke i TV stanice širom sveta blokirani zbog tehničke greške u sigurnosnom softveru

Na hiljadama Windows računara širom sveta u bankama, avio-kompanijama, televizijama, supermarketima i mnogim drugim preduzećima danas se pojavio č... Dalje

Na hakovanim YouTube kanalima prevaranti koriste atentat na Trampa za prevaru sa kriptovalutama

Na hakovanim YouTube kanalima prevaranti koriste atentat na Trampa za prevaru sa kriptovalutama

Istraživači iz kompanije Bitdefender su upozorili na stream-jacking napade na YouTubeu u kojima se koristi pokušaj atentata na bivšeg američkog p... Dalje

Hakovan Dizni, besni hakeri objavili ukradene podatke na hakerskom forumu

Hakovan Dizni, besni hakeri objavili ukradene podatke na hakerskom forumu

Grupa haktivista tvrdi da je hakovala Diznijeve IT sisteme i ukrala više od 1,1 terabajta podataka sa internih Slack kanala za komunikaciju, uključu... Dalje