Ko je čovek koji je obelodanio da američke vlasti špijuniraju korisnike interneta

Ostale vesti, 10.06.2013, 07:34 AM

Ko je čovek koji je obelodanio da američke vlasti špijuniraju korisnike interneta

Tajanstveni izvor britanskog lista Guardian koji je prošle nedelje objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prikupljala podatke i listinge telefonskih razgovara miliona korisnika kompanije Verizon, je 29-ogodišnji Edvard Snouden, bivši tehnički asistent CIA, trenutno zaposlen u kompaniji Booz Allen Hamilton, objavio je Guradian.

Snouden je poslednje četiri godine radio kao spoljni saradnik NSA zaposlen u nekoliko kompanija, uključujući i kompanije Booz Allen i Dell.

Na njegov zahtev, nekoliko dana posle intervjua koji je dao, Guardian je objavio njegov identitet.

“Nemam nameru da krijem ko sam jer znam da nisam uradio ništa loše”, kaže Snouden koji će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih uzbunjivača u američkoj političkoj istoriji koji je objavio poverljive dokumente jedne od najtajanstvenijih organizacija u svetu, NSA.

Snouden koji je imao veoma dobar život, zarađujući 200 000 dolara godišnje, devojku sa kojom je živeo na Havajima, stabilnu karijeru i porodicu koju voli, svesno je rešio da žrtvuje sve jer nije mogao da dozvoli američkoj vladi da uništi privatnost, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi širom sveta sa mašinerijom za masovni nadzor koju su vlasti izgradile u tajnosti.

Uprkos tome što nije želeo da krije svoj identitet, on insistira na tome da želi da izbegne pažnju medija. “Ne želim pažnju javnosti zato što neću da ovo bude priča o meni, već o onome što radi američka vlada”, kaže Snouden. “Ja zaista želim da fokus bude na ovim dokumentima i nadam se da će ovo među građanima širom sveta pokrenuti debatu o tome u kakvom svetu želimo da živimo. Moj jedini motiv je da obavestim javnost šta je ono što se radi u njihovo ime a šta ono što se radi protiv njih.”

Tri nedelje pre nego što je Guardian objavio Snoudenovu priču, on je kopirao poslednja dokumenta koje je nameravao da objavi u kancelariji NSA na Havajima. Zatim je najavio svom šefu u NSA da će biti odsutan sa posla nekoliko nedelja zbog lečenja epilepsije, pošto je prošle godine posle nekoliko epi napada saznao da boluje od ove bolesti. Svojoj devojci je rekao da će biti odsutan nekoliko nedelja, iako nije naveo razlog, ali s obzirom da je deceniju proveo radeći u obaveštajnom svetu, to nije bilo neuobičajeno. Zatim se spakovao i otputovao u Hong Kong 20. maja. Hong Kong je odabrao jer taj grad je čvrsto opredeljen za pravo na slobodan govor i političko neslaganje. Osim toga, Hong Kong je jedno od nekoliko mesta u svetu koja bi mogla da pruže otpor američkoj vlasti.

Snouden od tada jedva da je izašao iz hotelske sobe. On je strahovao da ga špijuniraju, pa je postavio jastuke na vrata hotelske sobe kako ga ne bi prisluškivali. Stavljao je veliku crvenu kapuljaču preko glave i laptopa kada bi unosio lozinke da bi sprečio da ih eventualno sakrivene kamere otkriju.

Iako bi to većini delovalo kao paranoja, za Snoudena je opravdani strah, s obzirom da je radio za američku obaveštajnu službu skoro deceniju i da ga NSA traži. Znajuči kakvom tehnologijom raspolaže NSA, znao je i da im je lako da ga pronađu. NSA je dva puta posetila njegov dom na Havajima i kontaktirala njegovu devojku, iako on veruje da je to možda bilo zbog njegovog odsustva sa posla a ne zbog sumnji u vezi sa curenjem dokumenata.

Snouden je svestan da je mnogo rizikovao i da će američke vlasti sve učiniti da ga kazne. Ali njega to ne brine. Jedini put kada je Snouden pokazao zabrinutost tokom višečasovnog intervjua je onaj kada je govorio o posledicama koje će pretrpeti njegova porodica zbog njegove odluke da javno progovori o ovome.

Šta je još rekao Snouden novinarima Guardian-a možete naći na adresi http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/edward-snowden-nsa-whistleblower-surveillance.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoftova odluka da za svoj pregledač Edge koristi Chromiumov endžin, kako sada stvari stoje, bila je dobitna karta. Pre samo godinu dana, Micros... Dalje

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje