Sud EU presudio: Google nije u obavezi da primenjuje pravo na zaborav izvan EU

Vesti, 25.09.2019, 10:30 AM

Sud EU presudio: Google nije u obavezi da primenjuje pravo na zaborav izvan EU

Najviši evropski sud u utorak je doneo presudu kojom se složio sa Googleom da nije potrebno primenjivati iste standarde privatnosti širom sveta kao u EU. Prema presudi Suda Evropske unije, Google nije dužan da primenjuje "pravo na zaborav" na verzije svog pretraživača izvan Evrope.

Pravo koje omogućava ljudima da traže od Googlea i drugih servisa za pretraživanje uklanjanje ili brisanje linkova do informacija o njima koje nisu od javnog interesa uvedeno je 2014. godine radi zaštite privatnosti ljudi.

Google se u Evropi pridržava ove odluke i uklanjanja linkove kada se to od kompanije traži, ali samo iz evropskih verzija pretraživača. To znači da se link možda neće pojaviti u Google pretrazi u Velikoj Britaniji ali će se i dalje pojavljivati u američkoj verziji Google pretraživača.

Međutim, francusko regulatorno telo za zaštitu podataka - Nacionalna komisija za informisanje i slobodu (CNIL), želelo je da primora Google na uklanjanje linkova u celom svetu kako bi se osigurala zaštita privatnosti prema evropskom zakonu. Francuska je kaznila Google novčanom kaznom od 100 000 evra, a na ovu odluku kompanija je uložila žalbu najvišem evropskom sudu koji je u utorak ukinuo ovu odluku.

Operater pretraživača, prema presudi suda, nije u obavezi da primeni “pravo na zaborav” na sve verzije pretraživača, ali svaka informacija na koju se odnosi pravo na zaborav mora biti obrisana u svakoj evropskoj državi članici, bez obzira na to iz koje je zemlje zahtev upućen kompaniji.

U presudi se navodi i da je Google treba da primeni mere koje će onemogućiti korisnike koji iz nekih od država članica EU pretražuju internet koristeći ime podnosioca zahteva. To znači da je Google u obavezi da korisnicima iz EU oteža pristup međunarodnim rezultatima pretrage, ali ne i da ukloni sporne linkove iz njih.

"Od 2014. godine naporno radimo na implementaciji prava na zaborav u Evropi i uspostavljanju razumne ravnoteže između ljudskih prava na pristup informacijama i privatnosti", rekao je Googleov pravni zastupnik za zaštitu privatnosti. „Dobro je videti da se sud složio sa našim argumentima, a mi smo zahvalni nezavisnim organizacijama za ljudska prava, medijskim udruženjima i mnogim drugima širom sveta koji su takođe izneli svoje stavove sudu“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Pametni špijuni: Google i Amazon odobrili aplikacije za virtuelne asistente koje prisluškuju korisnike i kradu lozinke

Privatnost je vruća tema u svetu virtuelnih asistenata. Da su Amazon Alexa i Google Home pretnja privatnosti to je sada opštepoznata stvar. Radnici... Dalje

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Nepoznati napadači upali u Avastovu mrežu, cilj napada bio popularni CCleaner

Češki proizvođač antivirusa Avast u ponedeljak je upozorio da su hakeri mogli da pristupe njegovoj internoj mreži koristeći privremeni VPN nalo... Dalje

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Stručnjaci upozoravaju: papinu aplikaciju za pametnu brojanicu  ''Klikom do molitve'' lako je hakovati

Tehnologija iza koje stoji katolička crkva, elektonska brojanica, je nebezbedna, tvrde istraživači britanske firme Fidus Information Security. Broj... Dalje

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Kako su ruski hakeri iskoristili iranske hakere da bi prikrili svoju sajber špijunažu

Ruska hakerska grupa Turla, poznata i pod nazivima Waterbug ili Venomous Bear, hakovala je iransku hakersku grupu OilRig i iskoristila njene alate i p... Dalje

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Malver koristi pola miliona zaraženih računara za ''seks-ucenu''

Emailovi u kojima se tvrdi da je vaš računar hakovan i i da su web kamerom hakovanog računara napravljeni video snimci na kojima se vidi da radite ... Dalje