Sumnjate da vas partner prati: kako da otkrijete aplikaciju za praćenje na svom telefonu

Vesti, 09.10.2020, 01:00 AM

Sumnjate da vas partner prati: kako da otkrijete aplikaciju za praćenje na svom telefonu

Broj slučajeva nasilja u porodici porastao je u celom svetu kada su zbog pandemije mnoge zemlje ograničile kretanje stanovništa i pozvale na ostanak kod kuće. Nasilje se prenelo i u digitalni svet, pa je prema podacima kompanije Avast, u periodu od marta do juna ove godine zabeležen porast od 51% u korišćenju špijunskog softvera i stalkerwarea, u poređenju sa prva dva meseca ove godine.

U julu je na ovaj trend reagovao Google, koji je preduzeo određene korake kako bi uticao na smanjenje popularnosti stalkerwarea. Kompanija je zabranila reklamiranje "proizvoda ili usluga koje se prodaju sa izričitom svrhom praćenja i nadzora nad drugom osobom ili njenim aktivnostima, bez njenog znanja".

Međutim, mnogi su primetili da su gotovo identične aplikacije i dalje tu, i dalje se reklamiraju kao privatni detektivi ili kao pomoć roditeljima koji žele da prate svoju maloletnu decu.

Oktobar je mesec brobe protiv nasilja u porodici i pravo vreme da se podseti da postoji snažna korelacija između loših odnosa u vezama/brakovima i prisustva stalkerwarea na uređajima onih koji su u takvim vezama.

Iz Avasta kažu da su oni koji su već u nasilnoj vezi, ili misle da ona ide u tom pravcu, u većem riziku od stalkerwarea. Jedna bezazlena poseta kafiću zbog susreta sa prijateljem ili rođakom, o kojoj stalkerware izvesti partnera, mogla bi biti okidač za nasilje, kažu u Avastu.

Kada je stalkerware instaliran, teško ga je ukloniti a da onaj ko ga je instalirao to ne primeti. Zato je važno sprečavanje instalacije. Iz Avasta savetuju da telefon bude zaštićen PIN kodom ili lozinkom, što bi trebalo da ga zaštiti od instalacije softvera bez znanja vlasnika. Antivirusni softver je takođe neophodan kako bi upozorio potencijalnu žrtvu na pokušaj instalacije stalkerwarea ili kako bi pomogao uklanjanje ovakve aplikacije ako je već instalirana.

“Oba ova koraka su uobičajene razumne stvari koje treba preduzeti radi sigurnosti uređaja i vaših ličnih podataka. Ako se vaš partner snažno protivi bilo kojem od ovih razumnih koraka, to opet ukazuje da bi trebalo da dobijete pomoć da biste se zaštitili”, kažu iz Avasta.

Performanse vašeg uređaja iznenada su lošije, telefon vam je usporen, primećujete zamrzavanja ili prekid rada aplikacija - ovo mogu biti simptomi stalkerwarea na uređaju. Takođe, na to možete posumnjati i ako su se iznenada promenila podešavanja bez vašeg pristanka (imate novu početnu stanicu pregledača, nove ikone, drugi podrazumevani pretraživač ili druge promene koje niste sami izazvali). Dobijate čudne poruke, pojavljuju se iskačući prozori ili poruke o greškama programa koji su uvek dobro funkcionisali - sve to može ukazivati na to da vas neko uz pomoć stalkerwarea prati.

Ako mislite da postoji mogućnost da na ovaj način budete uhođeni, zaštitite svoj telefon: koristite PIN kod ili drugi način potvrde identiteta kao što je otisak prsta, instalirajte antivirusni softver koji će tretirati stalkerware kao potencijalno neželjeni program, i koji vam može pomoći da ga uklonite.

Stalkerware možete i ručno ukloniti sa uređaja. Pokrenite telefon u bezbednom režimu i uklonite sve sumnjive aplikacije, posebno one koje ne prepoznajete. Ako niste sigurni, pokušajte da potražite informacije o sumnjivoj aplikaciji da biste videli da li su i drugi imali probleme sa njom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izrael pokrenuo istragu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Izraelske vlasti pokrenule su istragu protiv proizvođača softvera za nadzor, izraelske kompanije NSO Grupa, zbog izveštaja koji je nedavno objavio ... Dalje

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Ucenjeni ucenjivači: Napadnut forum ransomware bande, napadač traži 5000 dolara

Rebrendiranje ransomware bande Babuk čini se ne ide baš najbolje. Izgleda da je ova kriminalna grupa i sama postala žrtva ucene. Poslednji poduhvat... Dalje

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Bajden: Ozbiljni sajber napadi mogli bi dovesti do ''pravog oružanog rata''

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je da bi sajber napadi koji bi doveli do ozbiljnih posledica mogli eskalirati u „pravi oružani rat&ld... Dalje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Zbog hakerskih napada, Apple objavio hitna ažuriranja za Mac, iPhone i iPad uređaje

Ako ste vlasnik iPhonea, iPada ili Maca, trebalo bi da odmah ažurirate sistem. Apple je objavio hitno bezbednosno ažuriranje za svoje uređaje, nako... Dalje

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

No More Ransom uštedeo milijardu evra milionima žrtava ransomwarea

Projekat No More Ransom proslavio je petu godišnjicu više nego dobrim rezultatima. Od kada je pokrenut, šest miliona žrtava je zahvaljujući proje... Dalje