Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

Vesti, 06.12.2021, 12:00 PM

Telefoni američkog Stejt departmenta hakovani špijunskim softverom izraelske NSO Grupe

iPhone uređaji najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom hakovani su pomoću špijunskog softvera izraelske kompanije NSO Grupa a ovaj broj mogao bi biti i veći, objavio je Rojters. Nije jasno ko stoji iza napada, a NSO Grupa kaže da prodaje svoj softver samo vladinim organizacijama koje su dobile odobrenje od izraelske vlade.

NSO je tvrdio i da njegov špijunski softver ne može da se koristi za američke telefonske brojeve. Rojters navodi da su ljudi koji su bili prisluškivani bili zaposleni u Stejt departmentu, ali da su koristili strane telefonske brojeve. Ipak, uređaji su korišćeni za zvanične poslove Stejt departmenta, što znači da je NSO sada praktično umešan u špijunažu protiv američke vlade.

Prema Rojtersu, napadi su se dogodili u poslednjih nekoliko meseci.

Špijunski softver Pegaz NSO Grupe može da krade podatke sa zaraženog iOS ili Android uređaja i da tajno uključi mikrofon ili kameru telefona. Takođe je dizajniran da zarazi telefone koristeći napad „nultim klikom“, u kojem se špijunski softver može instalirati bez da vlasnik uređaja klikne na link ili na drugi način preuzme softver.

Pegaz u teoriji takođe ne bi trebalo da ostavlja nikakve tragove, iako su istražitelji razvili neke metode da utvrde da li je telefon hakovan Pegazom.

NSO, sa sedištem u Izraelu, mora da dobije odobrenje od izraelskog Ministarstva odbrane pre nego što proda svoj softver državnoj instituciji neke zemlje. Suosnivač NSO Šalev Hulio je insistirao da kompanija ne zna koga njeni klijenti špijuniraju koristeći njen softver. Kompanija takođe kaže da će istražiti da li njeni klijenti koriste Pegaz na ciljevima van granica svoje zemlje i da će u tom slučaju blokirati klijentu pristup softveru ako postoje dokazi o zloupotrebi.

Portparol NSO je rekao Rojtersu da će kompanija istražiti njihov izveštaj, a izraelska ambasada je rekla da bi vlada koja špijunira američke zvaničnike uz pomoć Pegaza ozbiljno prekršila ugovor o licenciranju.

SAD su nedavno dodale NSO na crnu listu, i tako nametnule stroga ograničenja američkim kompanijama u pogledu prodaje proizvoda ili usluga NSO Grupi.

Apple je podneo tužbu protiv NSO Grupe, tvrdeći da je kompanija prekršila Appleove uslove korišćenja usluge kreiranjem preko stotinu iCloud naloga za slanje zlonamernih podataka putem iMessage. Apple kaže da je zakrpio specifičnu ranjivost koju je NSO koristio za instaliranje Pegaza sa iOS 14.8 i da je dodao dodatnu zaštitu u iOS 15, za koji kompanija kaže da još nije hakovan Pegazom.

Apple je takođe najavio da će ubuduće obaveštavati korisnike koji su žrtve špijunaže koju sponzoriše država.

Američka vlada navodno planira inicijativu sa drugim zemljama za sprečavanje prodaje tehnologije za nadzor autoritarnim vladama. Inicijativa će se fokusirati na kontrolu izvoza i verovatno će biti najavljena na Samitu za demokratiju, koji počinje 9. decembra.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje