SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

Ostale vesti, 04.11.2021, 08:00 AM

SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

Vlada SAD sankcionisala je četiri kompanije koje razvijaju i prodaju špijunski softver i druge hakerske alate koje koriste hakerske grupe koje sponzorišu države, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Kompanije koje su stavljene na crnu listu su izraelska NSO Grupa i Candiru, ruska firma Positive Technologies i singapurska kompanija Computer Security Initiative Consultancy.

Američki zvaničnici rekli su da se ove kompanije bave „aktivnostima koje su suprotne nacionalnoj bezbednosti ili spoljnopolitičkim interesima Sjedinjenih Država“.

NSO Grupa i Candiru optužene su za razvoj i prodaju špijunskog softvera stranim vladama koje su koristile ove alate za špijuniranje zvaničnika, novinara, poslovnih ljudi, aktivista, naučnika i radnika ambasada. Američki zvaničnici kažu da su strane vlade zloupotrebile ove programe za sprovođenje "transnacionalne represije" nad disidentima, novinarima i aktivistima van granica svojih zemalja.

Positive Technologies i CSIC su optuženi za razvoj i prodaju „sajber alata“ koji su korišćeni za hakovanje pojedinaca i organizacija širom sveta.

Četiri kompanije dodate su na listu subjekata koji se bave zlonamernim sajber aktivnostima koja je u nadležnosti Biroa za industriju i bezbednost (BIS) Ministarstva trgovine SAD.

Američke kompanije i agencije moraju da dobiju posebnu licencu od BIS-a pre kupovine, izvoza ili prenosa bilo kog sajber alata koje su razvile ove četiri kompanije. Svi podnosioci zahteva treba da očekuju da će biti odbijeni kada se prijave za ovu dozvolu, rekli su američki zvaničnici.

„Današnja akcija je deo napora Bajden-Haris administracije da ljudska prava stavi u centar američke spoljne politike, uključujući i rad na zaustavljanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Za tri od četiri sankcionisane kompanije, bilo je i javnih izveštaja o tome kako su njihovi alati za hakovanje zloupotrebljeni u poslednjih nekoliko godina. NSO Grupa je razvila platformu za hakovanje Pegaz, koju kompanija iznajmljuje stranim vladama. Zloupotrebe Pegaza su veoma dobro dokumentovane prethodnih godina.

Firma Candiru se nedavno pojavila u izveštajima Microsofta i Citizen Laba kao proizvođač špijunskog softvera za Windows, DevilsEye. Hakerske usluge kompanije poznate su godinama, a veruje se da je kompanija takođe razvila i prodavala exploite nultog dana za Chrome, Internet Explorer i Windows.

Positive Technologies je optužena da razvija i prodaje hakerske alate ruskim obaveštajnim agencijama. Kompanija je već bila pod sankcijama američkog Trezora od aprila ove godine.

Manje detalja je dostupno o CSIC-u, ali kompanija je poznata po pokretanju programa za akviziciju exploita pod nazivom Pwn0rama. Trenutno nema javno dostupnih izveštaja koji povezuju exploite kupljene putem ovog programa sa poznatim napadima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube je započeo „mali eksperiment na globalnom nivou“, pozivajući korisnike da isključe svoje blokatore oglasa i dozvole oglase na Y... Dalje

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Ruska telekomunikaciona kompanija Rostelekom planira da vladinim zvaničnicima obezbedi mobilne telefone koji rade na operativnom sistemu Aurora, doma... Dalje

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje