SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

Ostale vesti, 04.11.2021, 08:00 AM

SAD uvele sankcije protiv proizvođača softvera za špijunažu

Vlada SAD sankcionisala je četiri kompanije koje razvijaju i prodaju špijunski softver i druge hakerske alate koje koriste hakerske grupe koje sponzorišu države, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Kompanije koje su stavljene na crnu listu su izraelska NSO Grupa i Candiru, ruska firma Positive Technologies i singapurska kompanija Computer Security Initiative Consultancy.

Američki zvaničnici rekli su da se ove kompanije bave „aktivnostima koje su suprotne nacionalnoj bezbednosti ili spoljnopolitičkim interesima Sjedinjenih Država“.

NSO Grupa i Candiru optužene su za razvoj i prodaju špijunskog softvera stranim vladama koje su koristile ove alate za špijuniranje zvaničnika, novinara, poslovnih ljudi, aktivista, naučnika i radnika ambasada. Američki zvaničnici kažu da su strane vlade zloupotrebile ove programe za sprovođenje "transnacionalne represije" nad disidentima, novinarima i aktivistima van granica svojih zemalja.

Positive Technologies i CSIC su optuženi za razvoj i prodaju „sajber alata“ koji su korišćeni za hakovanje pojedinaca i organizacija širom sveta.

Četiri kompanije dodate su na listu subjekata koji se bave zlonamernim sajber aktivnostima koja je u nadležnosti Biroa za industriju i bezbednost (BIS) Ministarstva trgovine SAD.

Američke kompanije i agencije moraju da dobiju posebnu licencu od BIS-a pre kupovine, izvoza ili prenosa bilo kog sajber alata koje su razvile ove četiri kompanije. Svi podnosioci zahteva treba da očekuju da će biti odbijeni kada se prijave za ovu dozvolu, rekli su američki zvaničnici.

„Današnja akcija je deo napora Bajden-Haris administracije da ljudska prava stavi u centar američke spoljne politike, uključujući i rad na zaustavljanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Za tri od četiri sankcionisane kompanije, bilo je i javnih izveštaja o tome kako su njihovi alati za hakovanje zloupotrebljeni u poslednjih nekoliko godina. NSO Grupa je razvila platformu za hakovanje Pegaz, koju kompanija iznajmljuje stranim vladama. Zloupotrebe Pegaza su veoma dobro dokumentovane prethodnih godina.

Firma Candiru se nedavno pojavila u izveštajima Microsofta i Citizen Laba kao proizvođač špijunskog softvera za Windows, DevilsEye. Hakerske usluge kompanije poznate su godinama, a veruje se da je kompanija takođe razvila i prodavala exploite nultog dana za Chrome, Internet Explorer i Windows.

Positive Technologies je optužena da razvija i prodaje hakerske alate ruskim obaveštajnim agencijama. Kompanija je već bila pod sankcijama američkog Trezora od aprila ove godine.

Manje detalja je dostupno o CSIC-u, ali kompanija je poznata po pokretanju programa za akviziciju exploita pod nazivom Pwn0rama. Trenutno nema javno dostupnih izveštaja koji povezuju exploite kupljene putem ovog programa sa poznatim napadima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google kažnjen zbog obmanjivanja korisnika i prikupljanja podataka o lokaciji

Google kažnjen zbog obmanjivanja korisnika i prikupljanja podataka o lokaciji

Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) kaznila je Google sa 60 miliona dolara zbog toga što je kompanija skoro dve godine, od jan... Dalje

Ceo grad ostao bez interneta zbog oca koji je želeo da svojoj deci ograniči upotrebu interneta

Ceo grad ostao bez interneta zbog oca koji je želeo da svojoj deci ograniči upotrebu interneta

Jedan Francuz mogao bi da završi u zatvoru zbog toga što je koristio ometač signala da bi sprečio svoju decu da posle ponoći koriste internet. To... Dalje

Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Od 2009. godine, Google u svojim godišnjim izveštajima o transparentnosti objavljuje i broj zahteva za uklanjanje sadržaja koje dobija od vlada iz ... Dalje

Google odustao od kontroverznih planova o zameni kolačića za praćenje, kompanija sada ima novi plan

Google odustao od kontroverznih planova o zameni kolačića za praćenje, kompanija sada ima novi plan

Google je objavio da odustaje od svojih kontroverznih planova o zameni kolačića trećih strana u korist novog rešenja pod nazivom Topics (Teme), ... Dalje

Nemačka preti Telegramu milionskim kaznama i zabranom

Nemačka preti Telegramu milionskim kaznama i zabranom

Nemački ministar pravde Marko Bušman najavio je „milionske“ kazne za Telegram mesindžer zbog kršenja nemačkog zakona i podsetio da ko... Dalje