Tragovi hakerske grupe APT28 odgovorne za višegodišnju sajber špijunažu vode do Rusije

Vesti, 28.10.2014, 10:48 AM

Tragovi hakerske grupe APT28 odgovorne za višegodišnju sajber špijunažu vode do Rusije

Rusija je najverovatniji krivac za višegodišnju sajber špijunažu iako su nevidljivi napadi ostavili manje tragova nego što je to uobičajeno za hakerske napade čiji su pokrovitelji države, zaključak je novog izveštaja koji je objavila kompanija FireEye.

Istraživači ove kompanije grupu koja je odgovorna za ove napade nazvali su APT28, što je skraćenica od “advanced persistent threat”, naziv koji koji su istraživači upotrebili da bi klasifikovali ove napade za koje veruju da ih je počinila jedna određena grupa napadača.

Ova APT kampanja započela je pre šest godina, a možda i ranije, a napadači su uglavnom fokusirani na ciljeve koji su od interesa za Rusiju, kao što su oni u regionu Kavzakaza, posebno u Gruziji, ali i evropske vlade, vojske i bezbednosne agencije.

Ali ruske aktivnosti u sajber prostoru je teško pratiti, a FireEye je u ovom slučaju napade pripisao grupi APT28 na osnovu rezultata analize zlonamernog koda i tajminga napada.

U dokumentu (pdf) koji je objavio FireEye se navodi da je više od polovine malicioznih fajlova koje su analizirali istraživači na ruskom jeziku i da je kod malvera pisan u ruskom okruženju konzinstentno tokom šest godina i to tokom radnog vremena, od osam ujutro do šest poslepodne (po moskovskom vremenu).

Mandiant, firma koja je u vlasništvu kompanije FireEye je prošle godine obelodanila hakersku kampanju kineske vojske, tačnije jedne njene jedinice sa sedištem u Šangaju, a taj izveštaj je čak uključio i fotografije zgrade odakle deluje hakerska jedinica kineske vojske. U maju ove godine, američko Ministarstvo pravde optužilo je petoricu pripadnika kineske vojske za trgovinu poslovnim tajnama ukradenim iz američkih kompanija, a među optuženima su i neki od onih čije je nadimke u svom prošlogodišnjem izveštaju naveo Mandiant.

Međutim, sa Rusijom, “nemamo slike zgrade, osobe ili instituciju vlasti koju možemo imenovati, ono što imamo je dokaz dugotrajnih, ciljanih operacija koje ukazuju na pokroviteljstvo vlade, na vladu sa sedištem u Moskvi”, kaže se u izveštaju kompanije FireEye.

APT28 napada svoje žrtve spear fišing emailovima, pokušavajući da ih ubedi da otvore fajl ili kliknu na link u emailu, što može za posledicu imati infekciju malverom.

Jedan od alata koje APT28 najčešće pokušava da instalira na računarima je downloader Sourface, koji se takođe naziva i Sofacy. Grupa takođe često koristi i backdoor Eviltoss koji krade korisnička imena i lozinke, kao i Chopstick, koji su istraživači firme FireEye opisali kao “modularni impantat”.

Alati koje koristi APT28 ukazuju da iza kampanje stoje “metodični, vredni programeri”, kažu iz FireEye.

“APT28 je najverovatnije podržana grupa programera koja stvara univerzalne alate namenjene za dugotrajnu upotrebu”, kažu istraživači. "Ovo ukazuje da APT28 direktno dobija finansijska i druga sredstva od državne organizacije, najverovatnije od vlade.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje