Ukrajina optužila Rusiju za napade na desetine državnih veb sajtova

Vesti, 17.01.2022, 13:00 PM

Ukrajina optužila Rusiju za napade na desetine državnih veb sajtova

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da stoji iza sajber-napada na brojne sajtove ukrajinskih državnih institucija koji se dogodio u petak kada je oko 70 vladinih veb-sajtova privremeno ugašeno zbog napada koji je bio najveći sajber-napad na Ukrajinu u poslednje četiri godine.

Pre nego što su sajtovi postali nedostupni, na njima se pojavila poruka koja upozorava Ukrajince da se „pripreme za najgore“. Pristup većini sajtova je vraćen u roku od nekoliko sati.

SAD i NATO osudili su napad i ponudili podršku Ukrajini. NATO je saopštio da će uskoro potpisati sporazum sa Ukrajinom o poboljšanju sajber saradnje, koja bi joj omogućila pristup platformi alijanse za razmenu informacija o malverima. Bela kuća je najavila da će Ukrajini pružiti svu podršku koja joj je potrebna da se oporavi od napada. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da su svi njeni resursi mobilisani da pomognu Ukrajini da se izbori sa „ovom vrstom sajber-napada“.

Kako je izvestio BBC, stručnjaci ukrajinskog ministarstva informisanja objavili su da su ruski mediji vest o napadu preneli pre ukrajinskih medija. Oni tvrde da su napadi bili odgovor na "neuspeh Rusije u njenim nedavnim pregovorima sa NATO-om o Ukrajini".

Rusija nije komentarisala optužbe iz Ukrajine.

Ukrajinska služba bezbednosti SBU je objavila da je za samo devet meseci prošle godine „neutralisala“ 1.200 sajber-napada ili incidenata.

Na početku napada u petak, na hakovanim sajtovima postavljena je poruka na tri jezika, ukrajinskom, ruskom i poljskom.

„Ukrajinci! Svi vaši lični podaci su postavljeni na javni internet. Ovo je za vašu prošlost, vašu sadašnjost i vašu budućnost“, pisalo je u poruci.

Poruka na poljskom jeziku je imala ozbiljne greške i nije izgledalo da ju je napisao neko ko dobro govori poljski, navodi se u saopštenju poljske vlade koja je takođe okrivila Rusiju za ovaj napad.

SBU je saopštila da, prema prvim procenama, nisu procureli lični podaci i da sadržaj sajtova nije promenjen.

Među napadnutim sajtovima bio je i veb sajt Diia, sa podacima o vakcinaciji i sertifikatima građana.

Analitičar BBC-ja Džo Tajdi kaže da je ovaj napad bio očekivan. On je podsetio da se nešto slično dogodilo tokom invazije na Gruziju 2008. godine, kada su vladini veb sajtovi bili napadnuti iz Rusije, a isto se dogodilo i kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Tada je Rusija optužena da je pokrenula niz sajber-napada da bi destabilizovala komunikacije i izazvala konfuziju tokom akcije vojske.

Tajdi kaže da su pretnje brisanjem ličnih podataka verovatno prazne pretnje, i da je ovaj napad prema njegovom mišljenju, delo patriotski nastrojenih ruskih hakera a ne naređenje Kremlja, ali i da ruske vlasti nemaju ništa protiv svega što može da “dodatno poljulja Ukrajinu u ovom izuzetno napetom trenutku”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje