Ukrajina optužila Rusiju za napade na desetine državnih veb sajtova

Vesti, 17.01.2022, 13:00 PM

Ukrajina optužila Rusiju za napade na desetine državnih veb sajtova

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da stoji iza sajber-napada na brojne sajtove ukrajinskih državnih institucija koji se dogodio u petak kada je oko 70 vladinih veb-sajtova privremeno ugašeno zbog napada koji je bio najveći sajber-napad na Ukrajinu u poslednje četiri godine.

Pre nego što su sajtovi postali nedostupni, na njima se pojavila poruka koja upozorava Ukrajince da se „pripreme za najgore“. Pristup većini sajtova je vraćen u roku od nekoliko sati.

SAD i NATO osudili su napad i ponudili podršku Ukrajini. NATO je saopštio da će uskoro potpisati sporazum sa Ukrajinom o poboljšanju sajber saradnje, koja bi joj omogućila pristup platformi alijanse za razmenu informacija o malverima. Bela kuća je najavila da će Ukrajini pružiti svu podršku koja joj je potrebna da se oporavi od napada. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da su svi njeni resursi mobilisani da pomognu Ukrajini da se izbori sa „ovom vrstom sajber-napada“.

Kako je izvestio BBC, stručnjaci ukrajinskog ministarstva informisanja objavili su da su ruski mediji vest o napadu preneli pre ukrajinskih medija. Oni tvrde da su napadi bili odgovor na "neuspeh Rusije u njenim nedavnim pregovorima sa NATO-om o Ukrajini".

Rusija nije komentarisala optužbe iz Ukrajine.

Ukrajinska služba bezbednosti SBU je objavila da je za samo devet meseci prošle godine „neutralisala“ 1.200 sajber-napada ili incidenata.

Na početku napada u petak, na hakovanim sajtovima postavljena je poruka na tri jezika, ukrajinskom, ruskom i poljskom.

„Ukrajinci! Svi vaši lični podaci su postavljeni na javni internet. Ovo je za vašu prošlost, vašu sadašnjost i vašu budućnost“, pisalo je u poruci.

Poruka na poljskom jeziku je imala ozbiljne greške i nije izgledalo da ju je napisao neko ko dobro govori poljski, navodi se u saopštenju poljske vlade koja je takođe okrivila Rusiju za ovaj napad.

SBU je saopštila da, prema prvim procenama, nisu procureli lični podaci i da sadržaj sajtova nije promenjen.

Među napadnutim sajtovima bio je i veb sajt Diia, sa podacima o vakcinaciji i sertifikatima građana.

Analitičar BBC-ja Džo Tajdi kaže da je ovaj napad bio očekivan. On je podsetio da se nešto slično dogodilo tokom invazije na Gruziju 2008. godine, kada su vladini veb sajtovi bili napadnuti iz Rusije, a isto se dogodilo i kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Tada je Rusija optužena da je pokrenula niz sajber-napada da bi destabilizovala komunikacije i izazvala konfuziju tokom akcije vojske.

Tajdi kaže da su pretnje brisanjem ličnih podataka verovatno prazne pretnje, i da je ovaj napad prema njegovom mišljenju, delo patriotski nastrojenih ruskih hakera a ne naređenje Kremlja, ali i da ruske vlasti nemaju ništa protiv svega što može da “dodatno poljulja Ukrajinu u ovom izuzetno napetom trenutku”.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Posle hapšenja članova grupe, stižu upozorenja da ransomware banda REvil ponovo napada

Zloglasna ransomware grupa REvil ponovo se pojavila, tvrdi nekoliko istraživača bezbednosti koji prate njene napade. Grupa je po drugi put prekinula... Dalje

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Mnogi veb sajtovi beleže sve što kucate pre nego što pritisnete ''Pošalji''

Kada se prijavljujete za bilten, rezervišete hotel ili se prijavljujete na sajtu, verovatno mislite da ako ste tri puta pogrešno otkucali imejl adre... Dalje

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanska policija sprečila napade proruskih hakera na Evroviziju

Italijanske vlasti uspele su da blokiraju pokušaje proruskih hakera da prekinu takmičenje za Pesmu Evrovizije tokom polufinala 10. maja i finala koj... Dalje

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Poznati kradljivac lozinki RedLine ponovo se širi preko YouTube videa

Istraživači Netskope Threat Labsa otkrili su novu kampanju za širenje RedLine Stealera, jeftinog alata za krađu lozinki koji se prodaje na hakersk... Dalje

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada u padu zbog sankcija protiv Rusije koje otežavaju život sajber kriminalcima

Broj ransomware napada opao je poslednjih meseci jer sankcije protiv Rusije otežavaju sajber kriminalcima da organizuju napade i primaju otkupnine, o... Dalje