Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Vesti, 28.03.2023, 11:30 AM

Zbog bezbednosti Francuska zabranila sve aplikacije za zabavu na uređajima zaposlenih u državnim službama

Poslednjih nekoliko meseci, vlade širom sveta zabranjuju TikTok na uređajima zvaničnika. Holandija i Norveška su poslednje koje su se pridružile listi zemalja koje zabranjuju TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, na uređajima koji su u vlasništvu vlade.

Uprkos negiranju veza sa komunističkim režimom i tvrdnjama TikToka da se podaci korisnika ne dele sa kineskom vladom, Francuska je poslednja u nizu zemalja koja je zaposlenima u državnim institucijama ograničila pristup aplikaciji. Ali, Francuska je i prva zemlja koja je uradila isto za sve “rekreativne” aplikacije uključujući Netflix, Instagram, Candy Crush i Twitter.

Zabrana, koju će pratiti francuska agencija za sajber bezbednost, pogodiće oko 2,5 miliona državnih službenika.

„Rekreativne aplikacije ne pružaju dovoljne nivoe sajber bezbednosti i zaštite podataka da bi se primenile na digitalne alate administracije“, rekao je francuski ministar državne administracije Stanislas Gerini. „Ove aplikacije stoga mogu predstavljati rizik za zaštitu podataka ovih uprava i njihovih službenika. Ipak, izuzeci bi mogli biti odobreni za svrhe „institucionalne komunikacije“.

Gerini je na Twitteru, gde je najavio zabranu, rekao i da je taj potez usledio nakon sličnih odluka nekoliko drugih zapadnih zemalja. Međutim, izgleda da Francuska, za razliku od njih, gleda na kineske i američke tehnološke kompanije na sličan način, što je suštinski i stav direktora TikToka Šou Zi Čua, koji je odgovarajući prošle nedelje na kritike poslanika u američkom Kongresu, rekao da se TikTok ne razlikuje od drugih sličnih platformi kada je u pitanju prikupljanje korisničkih podataka.

Neki američki poslanici saglasni su sa njim.

„Čemu histerija i panika i napadi na TikTok?“ upitao je demokrata Džamal Bouman iz Njujorka. „Hajde da uradimo pravu stvar ovde a to je sveobuhvatna reforma društvenih medija u pogledu privatnosti i bezbednosti.“

Potez francuske vlade mogao bi izazvati tenzije u odnosima sa SAD, ali to ne bi bio prvi put. Francuska je 2019. odobrila porez na digitalne usluge uprkos pretnjama odmazdom od strane SAD, koje su tvrdile da je to nepravedno prema američkim tehnološkim gigantima kao što su Google i Facebook.

Takođe, od 2018. Francuska se glasno protivi američkom zakonu o oblaku, koji američkim institucijama koje su zadužene za sprovođenje zakona daje ovlašćenja da zahtevaju podatke koje čuva većina velikih provajdera, čak i ako su izvan SAD.

Odluka Francuske da ukine sve „aplikacije za zabavu“ naišla je na pozitivan odjek među aktivistima koji se zalažu za zaštitu privatnosti.

Politički fokus je trenutno na TikToku jer je njegova matična kompanija u Kini, ali francuska vlada jasno stavlja do znanja da ima mnogo pitanja na koja sve ovakve kompanije treba da odgovore.

Naslovna fotografija: Anthony Choren / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Policija zaplenila domene ransomware kartela LockBit

Ransomware kartel LockBit ostao je bez veb sajta koji je grupa koristila za objavljivanje imena novih žrtava. Na sajtu sada stoji obaveštenje da je ... Dalje

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Google najavio novu funkciju Google Chromea koja će blokirati napade na kućne mreže

Veb pregledači su portal između vas i interneta, tako da bi trebalo da imaju odbrambene mehanizme koji mogu da spreče hakere da steknu uporište na... Dalje

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Zbog masovnog sajber napada zaustavljena proizvodnja baterija u fabrikama Varta

Nemački proizvođač baterija i akumulatora za automobile Varta AG je saopštio da je sajber napad koji se dogodio u ponedeljak stavio van mreže pet... Dalje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

''Nevidljivi malver'' RustDoor inficira Apple macOS uređaje

Istraživači kompanije Bitdefender otkrili su novi macOS malver napisan u programskom jeziku Rust zbog čega je nazvan RustDoor, koji se neprimećen ... Dalje

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Raspisana nagrada od 10 miliona dolara za informacije o članovima ransomware grupe Hive

Američki Stejt department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lociranja ključnih članova ra... Dalje