Ciljani napadi novog malvera KeyBoy

Opisi virusa, 12.06.2013, 07:52 AM

Ciljani napadi novog malvera KeyBoy

Korisnici u Vijetnamu, Kini, Indiji, Tajvanu, i možda i drugim zemljama trenutno su izloženi napadima u kojima se koriste Microsoft Word dokumenti sa exploit-ima a cilj napada je instaliranje backdoor programa koji omogućava napadačima krađu podataka sa zaraženih računara, upozorili su stručnjaci firme Rapid7.

U napadima se koriste specijalno napravljeni Word dokumenti koji se šalju kao mamac u spear fišing emailovima odabranim žrtvama. Dokumenti u emailovima su opremljeni exploit-ima za poznate ranjivosti u nezakrpljenim instalacijama Microsoft Office.

Jedan od ovih malicioznih dokumenata koji su otkrili istraživači firme Rapid7 napisan je na vijetnamskom jeziku i bavi se temom prakse u nastavi i naučnim istraživanjima, što je stručnjake navelo na pomisao da je dokument namenjen napadu na vijetnamsku akademsku zajednicu.

Drugi dokument je na engleskom i bavi se stanjem telekomunikacijske infrastrukture, pokrivenosti mobilnom mrežom i dostupnošću širokopojasnog interneta u Kalkuti, u Indiji. Logično je da je dokument namenjen zaposlenima u telekomunikacijama ili predstavnicima lokalnih vlasti.

Kada se otvore, dokumenti pokušavaju da iskoriste ranjivosti CVE-2012-0158 i CVE-2012-1856 u MS Office 2003, 2007 i 2010 koje su zakrpljene prošle godine kada je Microsoft objavio MS12-027 i MS12-060.

Uprkos činjenici da je reč o relativno starim ranjivostima, posebno ona sa oznakom CVE-2012-0158 se često koristi u napadima. Ista ranjivost se koristila i u operacijama sajber špijunaže malverima NetTraveler i HangOver.

Maliciozni dokumenti instaliraju backdoor program nazvan KeyBoy koji krade podatke za prijavljivanje na naloge sačuvane u Internet Explorer-u i Firefox-u, i instalira keylogger komponentu koja može da krade iste podatke koji se unose u Google Chrome. Backdoor obezbeđuje napadačima detaljne informacije o kompromitovanom računaru, pregledava foldere, i preuzima i otprema fajlove. Malver se može koristiti i za otvaranje Windows-ovog komandnog interpretera na zaraženom računara koji se može koristiti za izvršenje Windows-ovih komandi.

Napadi su počeli najranije 1. aprila, a domeni za komandu i kontrolu registrovani su tokom aprila i maja.

Napadi nisu naročito sofisticirani, exploit-i koji se koriste u napadima su dobro poznati, a malver je jednostavan. Ipak, i to je, kao što je pokazala praksa, dovoljno da napadi budu uspešni i da napadači postignu svoj cilj.

Stope detekcije expliut-a i backdoor programa od strane antivirusa su iznenađujuće niske u ovom trenutku, kažu u Rapid7, ali s obzirom da su napadi privukli pažnju javnosti, to bi trebalo da se promeni narednih dana, procenjuju stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje

30000 Mac računara inficirano novim malverom Silver Sparrow

30000 Mac računara inficirano novim malverom Silver Sparrow

Novi malver Silver Sparrow inficirao je 30000 Mac računara. Malver su otkrili istraživači iz firme Red Canary koji su ga analizirali zajedno sa ist... Dalje

Otkriven prvi malver koji napada isključivo Appleov novi M1 čip

Otkriven prvi malver koji napada isključivo Appleov novi M1 čip

Bivši istraživač NSA Patrik Vordl otkrio je malver koji je dizajniran za napade na računare sa Appleovim novim M1 čipom, koji se koristi na najno... Dalje

Oprez: Video snimak Trampovog ''seks skandala'' krije QRAT trojanca

Oprez: Video snimak Trampovog ''seks skandala'' krije QRAT trojanca

Istraživači kompanije Trustwave otkrili su novu spam kampanju koja distribuira trojanski program za daljinski pristup (RAT), a kao mamac koristi vid... Dalje

Opasni malver Emotet se vratio i sada dnevno stigne u sandučiće za e-poštu 100000 korisnika

Opasni malver Emotet se vratio i sada dnevno stigne u sandučiće za e-poštu 100000 korisnika

Posle zatišja od skoro dva meseca, botnet Emotet se vratio izmenjen i sa kampanjom koja dnevno pogađa 100 000 ciljeva. Emotet se pojavio 2014. godin... Dalje