Ciljani napadi novog malvera KeyBoy

Opisi virusa, 12.06.2013, 07:52 AM

Ciljani napadi novog malvera KeyBoy

Korisnici u Vijetnamu, Kini, Indiji, Tajvanu, i možda i drugim zemljama trenutno su izloženi napadima u kojima se koriste Microsoft Word dokumenti sa exploit-ima a cilj napada je instaliranje backdoor programa koji omogućava napadačima krađu podataka sa zaraženih računara, upozorili su stručnjaci firme Rapid7.

U napadima se koriste specijalno napravljeni Word dokumenti koji se šalju kao mamac u spear fišing emailovima odabranim žrtvama. Dokumenti u emailovima su opremljeni exploit-ima za poznate ranjivosti u nezakrpljenim instalacijama Microsoft Office.

Jedan od ovih malicioznih dokumenata koji su otkrili istraživači firme Rapid7 napisan je na vijetnamskom jeziku i bavi se temom prakse u nastavi i naučnim istraživanjima, što je stručnjake navelo na pomisao da je dokument namenjen napadu na vijetnamsku akademsku zajednicu.

Drugi dokument je na engleskom i bavi se stanjem telekomunikacijske infrastrukture, pokrivenosti mobilnom mrežom i dostupnošću širokopojasnog interneta u Kalkuti, u Indiji. Logično je da je dokument namenjen zaposlenima u telekomunikacijama ili predstavnicima lokalnih vlasti.

Kada se otvore, dokumenti pokušavaju da iskoriste ranjivosti CVE-2012-0158 i CVE-2012-1856 u MS Office 2003, 2007 i 2010 koje su zakrpljene prošle godine kada je Microsoft objavio MS12-027 i MS12-060.

Uprkos činjenici da je reč o relativno starim ranjivostima, posebno ona sa oznakom CVE-2012-0158 se često koristi u napadima. Ista ranjivost se koristila i u operacijama sajber špijunaže malverima NetTraveler i HangOver.

Maliciozni dokumenti instaliraju backdoor program nazvan KeyBoy koji krade podatke za prijavljivanje na naloge sačuvane u Internet Explorer-u i Firefox-u, i instalira keylogger komponentu koja može da krade iste podatke koji se unose u Google Chrome. Backdoor obezbeđuje napadačima detaljne informacije o kompromitovanom računaru, pregledava foldere, i preuzima i otprema fajlove. Malver se može koristiti i za otvaranje Windows-ovog komandnog interpretera na zaraženom računara koji se može koristiti za izvršenje Windows-ovih komandi.

Napadi su počeli najranije 1. aprila, a domeni za komandu i kontrolu registrovani su tokom aprila i maja.

Napadi nisu naročito sofisticirani, exploit-i koji se koriste u napadima su dobro poznati, a malver je jednostavan. Ipak, i to je, kao što je pokazala praksa, dovoljno da napadi budu uspešni i da napadači postignu svoj cilj.

Stope detekcije expliut-a i backdoor programa od strane antivirusa su iznenađujuće niske u ovom trenutku, kažu u Rapid7, ali s obzirom da su napadi privukli pažnju javnosti, to bi trebalo da se promeni narednih dana, procenjuju stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kao što privlači milione ljudi širom sveta, tako svet kriptovaluta privlači i sajber kriminalce koji pokušavaju da iskoriste neiskustvo i neznanj... Dalje

Hakeri koriste grešku u Windows SmartScreen da prevare korisnike da preuzmu malver

Hakeri koriste grešku u Windows SmartScreen da prevare korisnike da preuzmu malver

Phemedrone je novi malver za krađu informacija koji inficira računare koristeći ranjivost Microsoft Defender SmartScreena (CVE-2023-36025). Phemedr... Dalje

Nova varijanta zloglasnog Mirai botneta širi malver za rudarenje kriptovaluta

Nova varijanta zloglasnog Mirai botneta širi malver za rudarenje kriptovaluta

Istraživači sajber bezbednosti iz kompanije Akamai otkrili su novu verziju čuvenog botneta Mirai pod nazivom NoaBot, koja se koristi za distribucij... Dalje

Malver MS Drainer ukrao 59 miliona dolara preko Google oglasa i oglasa na X-u

Malver MS Drainer ukrao 59 miliona dolara preko Google oglasa i oglasa na X-u

Istraživači bezbednosti otkrili su novu seriju napada „crypto drainer” malvera koji je do sada ukrao 59 miliona dolara žrtvama koje su ... Dalje

Novi malver JaskaGO krade informacije sa macOS i Windows sistema

Novi malver JaskaGO krade informacije sa macOS i Windows sistema

Istraživači sajber bezbednosti iz AT&T Alien Labsa otkrili su novi sofisticirani malver pod nazivom JaskaGO, napravljen u programskom jeziku Go ... Dalje