NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Opisi virusa, 05.02.2014, 08:04 AM

NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Lažni antivirus koji se širi preko kompromitovanih sajtova kao što je to svojevremeno bio slučaj sa sajtom businessinsider.com ili kao što se trenutno dešava na sajtu DailyMotion, ili preko Skype reklama je malver iz familije Tritax, koji je stručnjak za bezbednost Džonatan Klijnsma nazvao NameChanger.

Lažni antivirus NameChanger koji inače ima tri verzije (NameChanger.A, NameChanger.B i NameChanger.C) koristio je do sada više od 200 imena, pa je jasno zašto je ovaj maliciozni program nazvan ovim imenom.

Familija kojoj pripada NameChanger pojavila se prvi put u maju 2009. godine. Prva verzija lažnog antivirusa NameChanger pojavila se krajem 2010. godine a verzija NameChanger.B u maju 2011. NameChanger.A je do sada koristio najmanje 52 imena, između ostalih, Windows Health Center, Privacy Guard 2010, Windows Troublemaker Agent, Windows Simple Protector i Windows Remedy.

NameChanger.B je do sada koristio najmanje 30 imena, među kojima su Windows Inspection Utility, Windows Oversight Center i Windows Repairing System.

NameChanger.C pojavljivao se pod imenima Windows PRO Scanner, Windows Protection Master i Windows Threats Destroyer.

Napadači koriste malvertajzing (maliciozne reklame), spam i kompromitovane sajtove da bi namamili korisnike na stranice na kojima se pojavljuje prozor sa obaveštenjem lažnog Microsoft-ovog antivirusa o navodno otkrivenim pretnjama na računarima posetilaca.

Korisnik koji klikne na dugme Clean computer se upućuje da preuzme i instalira program koji je ustvari lažni antivirus. Posle instalacije, malver restartuje računar, nakon čega otpočinje navodno skeniranje računara. Lažni antivirus pronalazi nepostojeće pretnje na računaru, a korisniku se nudi da ukloni pretnje sa računara klikom na dugme "Remove All". Međutim, umesto čišćenja računara, program prikazuje poruku o aktivaciji. U međuvremenu, NameChanger isključuje firewall, automatsko ažuriranje i antivirusnu zaštitu na računaru. Osim lažnog skeniranja i dosađivanjem korisniku sa aktivacijom, lažni antivirs prikazuje različita lažna upozorenja.

Kao i drugi lažni antivirusi, NameChanger sprečava pokretanje programa i pristupanje programa internetu pod izgovorom da su zaraženi.

Lažni antivirus upozorava korisnika da krši zakon preuzimanjem piratskog sadržaja, nudeći mu mogućnost anonimne veze,klikom na dugme "Get anonymous connection". Međutim, klik na dugme vraća korisnika na formular za aktivaciju.

Više tehničkih detalja o lažnom antivirusu NameChanger i familiji lažnih antivirusa Tritax možete naći na blogu Džonatana Klijnsma 0x3a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Mac računari su meta novog opasnog malvera nazvanog Cuckoo (Kukavica). Reč je o trojancu sakrivenom u legitimnom softveru kao što je Spotify, koji ... Dalje

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Istraživači malvera iz kompanije McAfee otkrili su novi malver za krađu informacija koji je povezan sa malverom Redline. Malver se predstavlja se k... Dalje

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Istraživači iz finske kompanije za sajber bezbednost WithSecure detaljno su opisali malo poznati ruski backdoor malver koji se koristi u napadima na... Dalje

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Malver „Sign1“ inficira WordPress veb sajtove, i preusmerava posetioce na prevare ili ih bombarduje reklamama, upozorili su istraživači ... Dalje

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kao što privlači milione ljudi širom sveta, tako svet kriptovaluta privlači i sajber kriminalce koji pokušavaju da iskoriste neiskustvo i neznanj... Dalje