NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Opisi virusa, 05.02.2014, 08:04 AM

NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Lažni antivirus koji se širi preko kompromitovanih sajtova kao što je to svojevremeno bio slučaj sa sajtom businessinsider.com ili kao što se trenutno dešava na sajtu DailyMotion, ili preko Skype reklama je malver iz familije Tritax, koji je stručnjak za bezbednost Džonatan Klijnsma nazvao NameChanger.

Lažni antivirus NameChanger koji inače ima tri verzije (NameChanger.A, NameChanger.B i NameChanger.C) koristio je do sada više od 200 imena, pa je jasno zašto je ovaj maliciozni program nazvan ovim imenom.

Familija kojoj pripada NameChanger pojavila se prvi put u maju 2009. godine. Prva verzija lažnog antivirusa NameChanger pojavila se krajem 2010. godine a verzija NameChanger.B u maju 2011. NameChanger.A je do sada koristio najmanje 52 imena, između ostalih, Windows Health Center, Privacy Guard 2010, Windows Troublemaker Agent, Windows Simple Protector i Windows Remedy.

NameChanger.B je do sada koristio najmanje 30 imena, među kojima su Windows Inspection Utility, Windows Oversight Center i Windows Repairing System.

NameChanger.C pojavljivao se pod imenima Windows PRO Scanner, Windows Protection Master i Windows Threats Destroyer.

Napadači koriste malvertajzing (maliciozne reklame), spam i kompromitovane sajtove da bi namamili korisnike na stranice na kojima se pojavljuje prozor sa obaveštenjem lažnog Microsoft-ovog antivirusa o navodno otkrivenim pretnjama na računarima posetilaca.

Korisnik koji klikne na dugme Clean computer se upućuje da preuzme i instalira program koji je ustvari lažni antivirus. Posle instalacije, malver restartuje računar, nakon čega otpočinje navodno skeniranje računara. Lažni antivirus pronalazi nepostojeće pretnje na računaru, a korisniku se nudi da ukloni pretnje sa računara klikom na dugme "Remove All". Međutim, umesto čišćenja računara, program prikazuje poruku o aktivaciji. U međuvremenu, NameChanger isključuje firewall, automatsko ažuriranje i antivirusnu zaštitu na računaru. Osim lažnog skeniranja i dosađivanjem korisniku sa aktivacijom, lažni antivirs prikazuje različita lažna upozorenja.

Kao i drugi lažni antivirusi, NameChanger sprečava pokretanje programa i pristupanje programa internetu pod izgovorom da su zaraženi.

Lažni antivirus upozorava korisnika da krši zakon preuzimanjem piratskog sadržaja, nudeći mu mogućnost anonimne veze,klikom na dugme "Get anonymous connection". Međutim, klik na dugme vraća korisnika na formular za aktivaciju.

Više tehničkih detalja o lažnom antivirusu NameChanger i familiji lažnih antivirusa Tritax možete naći na blogu Džonatana Klijnsma 0x3a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje