NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Opisi virusa, 05.02.2014, 08:04 AM

NameChanger: Jedan lažni antivirus sa 200 imena

Lažni antivirus koji se širi preko kompromitovanih sajtova kao što je to svojevremeno bio slučaj sa sajtom businessinsider.com ili kao što se trenutno dešava na sajtu DailyMotion, ili preko Skype reklama je malver iz familije Tritax, koji je stručnjak za bezbednost Džonatan Klijnsma nazvao NameChanger.

Lažni antivirus NameChanger koji inače ima tri verzije (NameChanger.A, NameChanger.B i NameChanger.C) koristio je do sada više od 200 imena, pa je jasno zašto je ovaj maliciozni program nazvan ovim imenom.

Familija kojoj pripada NameChanger pojavila se prvi put u maju 2009. godine. Prva verzija lažnog antivirusa NameChanger pojavila se krajem 2010. godine a verzija NameChanger.B u maju 2011. NameChanger.A je do sada koristio najmanje 52 imena, između ostalih, Windows Health Center, Privacy Guard 2010, Windows Troublemaker Agent, Windows Simple Protector i Windows Remedy.

NameChanger.B je do sada koristio najmanje 30 imena, među kojima su Windows Inspection Utility, Windows Oversight Center i Windows Repairing System.

NameChanger.C pojavljivao se pod imenima Windows PRO Scanner, Windows Protection Master i Windows Threats Destroyer.

Napadači koriste malvertajzing (maliciozne reklame), spam i kompromitovane sajtove da bi namamili korisnike na stranice na kojima se pojavljuje prozor sa obaveštenjem lažnog Microsoft-ovog antivirusa o navodno otkrivenim pretnjama na računarima posetilaca.

Korisnik koji klikne na dugme Clean computer se upućuje da preuzme i instalira program koji je ustvari lažni antivirus. Posle instalacije, malver restartuje računar, nakon čega otpočinje navodno skeniranje računara. Lažni antivirus pronalazi nepostojeće pretnje na računaru, a korisniku se nudi da ukloni pretnje sa računara klikom na dugme "Remove All". Međutim, umesto čišćenja računara, program prikazuje poruku o aktivaciji. U međuvremenu, NameChanger isključuje firewall, automatsko ažuriranje i antivirusnu zaštitu na računaru. Osim lažnog skeniranja i dosađivanjem korisniku sa aktivacijom, lažni antivirs prikazuje različita lažna upozorenja.

Kao i drugi lažni antivirusi, NameChanger sprečava pokretanje programa i pristupanje programa internetu pod izgovorom da su zaraženi.

Lažni antivirus upozorava korisnika da krši zakon preuzimanjem piratskog sadržaja, nudeći mu mogućnost anonimne veze,klikom na dugme "Get anonymous connection". Međutim, klik na dugme vraća korisnika na formular za aktivaciju.

Više tehničkih detalja o lažnom antivirusu NameChanger i familiji lažnih antivirusa Tritax možete naći na blogu Džonatana Klijnsma 0x3a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje