Stručnjaci upozorili na PrisonLocker, ransomware opasniji od CryptoLocker-a

Opisi virusa, 08.01.2014, 06:11 AM

Stručnjaci upozorili na PrisonLocker, ransomware opasniji od CryptoLocker-a

Grupa Malware Must Die koju čine istraživači koji za sebe kažu da su posvećeni borbi protiv kriminala na internetu upozorili su na moguću pojavu novog malvera čiji su autori, po svemu sudeći, bili inspirisani popularnim ransomware-om CryptoLocker, od koga bi novi malver mogao biti i opasniji.

O novom malveru počelo je da se raspravljama na forumima koji okupljaju sajber kriminalce još početkom novembra. Uspeh CryptoLocker-a, ransomware-a koji se pojavio u oktobru prošle godine, očigledno je bio motiv za kriminalce da stvore novi malver koji bi mogao da “zarobi” gigabajte vrednih podataka i drži ih kao “taoce” dok žrtve ne popuste pod pritiskom i ne odluče da plate otkup.

Novi malver koji je nazvan prigodno PrisonLocker (alternativno i PowerLocker), mogao bi da bude i opasnija pretnja od CyrptoLocker-a zato što bi se mogao prodavati na forumima sajber podzemlja kao alat svima koji mogu da plate 100 dolara za licencu. Za razliku od ovog malvera, CryptoLocker koristi samo jedna kriminalna grupa.

Pored toga, PowerLocker mogao bi ponuditi još neke nove funkcionalnosti, uključujući i sposobnost da onemogući upravljač zadacima (task manager), uređivač registratora (registry editor) i druge administratorske funkcije u operativnom sistemu Windows.

Dokazi sa foruma koje su prezentovali istraživači Malware Must Die ukazuju na to da bi malver mogao biti zaštićen od reverznog inženjeringa kada se pokrene na virtuelnoj mašini.

PowerLocker šifruje fajlove koristeći ključeve bazirane na Blowfish algoritmu. Svaki ključ se potom šifruje u fajl koji može biti otključan samo 2048-bitnim privatnim RSA ključem.

Istraživači prate diskusije o novom malveru na forumima već nekoliko meseci a sada su pozvali i nadležne da reaguju. Nije nemoguće da se novi malver, koji bi bio naprednija verzija CryptoLocker-a, i pojavi uskoro. I to ne bi bilo po prvi put. Krajem decembra, stručnjaci kompanije TrendMicro otkrili su novu verziju CryptoLocker-a koja je omogućila poznatom ransomware-u da se osim na do sada viđene načine (emailovi koji sadrže malver, drive-by download napadi ili uz pomoć drugih malvera), širi i preko USB memorijskih stikova.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje