Da li su pametni kućni uređaji zaista pametan izbor za vašu privatnost?

Tekstovi o zaštiti, 24.04.2023, 09:00 AM

Da li su pametni kućni uređaji zaista pametan izbor za vašu privatnost?

Pametni kućni uređaji postaju sve popularniji poslednjih godina. Međutim, kako sve više ovih uređaja postaje međusobno povezano i kako prikupljaju i prenose sve više podataka, raste zabrinutost u vezi sa implikacijama na privatnost i bezbednost njihove upotrebe.

Pametni kućni uređaji kao što su pametni termostati, sigurnosne kamere, brave na vratima, svetla, pa čak i uređaji kao što su frižideri i mašine za pranje veša, obično se kontrolišu putem aplikacija instaliranih na pametnim telefonima i često se mogu integrisati sa virtuelnim pomoćnicima kao što su Amazon Alexa ili Google Assistant.

Prednosti pametnih kućnih uređaja su jasne - oni vam mogu uštedeti vreme i novac automatizacijom zadataka i smanjenjem potrošnje energije. Na primer, pametni termostat može podesiti temperaturu vašeg doma na osnovu vaših navika i preferencija, dok pametna mašina za pranje veša može optimizovati raspored pranja veša kako bi uštedela vodu i struju. Pametni kućni uređaji takođe mogu poboljšati bezbednost, omogućavajući vam da daljinski nadgledate svoj dom i primate upozorenja ako se desi nešto neobično.

Ali pametni kućni uređaji neprestano prikupljaju podatke o vašim aktivnostima, preferencama i navikama. Ovi podaci se koriste za poboljšanje performansi uređaja i za pružanje personalizovanih preporuka i usluga. Obični pametni aparat za kafu može zaraziti vaš sistem ransomwareom ili možda prikupljati podatke o vašim preferencijama za hladno i toplo, dok pametni frižider može da prati vašu potrošnju hrane i predloži recepte na osnovu onoga što imate pri ruci.

Neki od podataka koje prikupljaju pametni uređaji mogu biti osetljivi, uključujući informacije o vašim dnevnim rutinama, obrascima spavanja, pa čak i vašim vezama. Ovi podaci se često prenose u skladište u oblaku radi analize i mogu se deliti sa drugim kompanijama u marketinške i istraživačke svrhe

Pametni kućni uređaji imaju mnoge prednosti, ali i potencijalne rizike za privatnost. Jedan od najčešćih bezbednosnih problema sa uređajima za pametne kuće je kompromitovanje podataka, što može dovesti do krađe vaših ličnih podataka, uključujući vaše ime, adresu i informacije o plaćanjima.

Ovi uređaji takođe mogu biti ranjivi na hakerske napade, omogućavajući sajber kriminalcima da dobiju pristup vašoj kućnoj mreži i osetljivim podacima. Povezivanjem na jedan pametni kućni uređaj, haker može pristupiti i pokrenuti napade na druge uređaje povezane na vašu kućnu mrežu, uključujući vaš računar i pametni telefon. Sigurnosne kamere mogu biti hakovane i omogućiti hakerima da posmatraju vas i vašu porodicu.

Pametni kućni uređaji takođe mogu da prate vaše kretanje i aktivnosti, uključujući kada ulazite i izlazite iz kuće i koliko često koristite određene uređaje. Koristeći ove informacije, kompanije mogu kreirati detaljne profile vašeg ponašanja i preferencija, koje mogu prodati oglašivačima.

Kako da zaštitite svoje pametne kućne uređaje od ovakvih pretnji?

Postoji nekoliko mera koje možete preduzeti da zaštitite svoju privatnost kada koristite pametne kućne uređaje. Pre svega, birajte samo renomirane brendove koji su dokazali posvećenost privatnosti i bezbednosti. Pre kupovine proizvoda, pročitajte recenzije i izvršite temeljno istraživanje kako biste doneli ispravnu odluku.

Zaštita vaše kućne mreže može mnogo doprineti zaštiti pametnih kućnih uređaja. Jaka lozinka i omogućavanje dvofaktorske autentifikacije gde god je to moguće su odlični načini za poboljšanje bezbednosti kućne mreže. Ažurirajte firmware rutera i razmislite o odvajanju pametnih kućnih uređaja na zasebnu mrežu kako biste ograničili potencijalni uticaj kompromitovanja podataka.

Pažljivo pročitajte politiku privatnosti proizvođača pre kupovine da biste razumeli kako prikupljaju, koriste i dele vaše podatke. Ovo će vam dati bolju predstavu o tome koje vrste podataka će proizvođač prikupiti i šta će sa njima raditi. Razmislite o tome da onemogućite sve nepotrebne funkcije na uređaju koje nećete koristiti, jer ove funkcije možda prikupljaju i prenose dodatne podatke.

Redovno ažurirajte svoje uređaje. Nova ažuriranja softvera mogu pomoći da uređaji budu sigurni.

Foto: Sebastian Scholz (Nuki) / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje