Da li vam treba menadžer lozinki?

Tekstovi o zaštiti, 26.07.2023, 08:30 AM

Da li vam treba menadžer lozinki?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži - naloge na društvenim mrežama, naloge u onlajn prodavnicama, platformama za video strimovanje, naloge na sajtovima na kojima plaćaju komunalne usluge, naloge za avio kompanije itd.

Dok neki ljudi pažljivo biraju lozinke za svoje onlajn naloge, većina ili reciklira svoje lozinke ili koristi slične varijacije iste lozinke, što nije dobro, jer neke tehnike razbijanja lozinki mogu da iskoriste ovu lošu naviku.

Ako želite da izbegnete gnjavažu sa lozinkama, trebalo bi da razmotrite mogućnost korišćenja menadžera lozinki.

Ključna prednost korišćenja menadžera lozinki je što je sa menadžerom lozinki, potrebno da zapamtite samo jednu glavnu lozinku da biste pristupili ostalim lozinkama. Još bolje, možete jednostavno koristiti biometrijske funkcije svog uređaja za autentifikaciju.

Osim što vas menadžer lozinki oslobađa potrebe da pamtite lozinke, možete da koristite dugačke, složene lozinke koje je izuzetno teško razbiti. Ovo takođe smanjuje rizik od ponovnog korišćenja lozinke.

Automatizacijom procesa unosa i upravljanja lozinkama, menadžeri lozinki pomažu u smanjenju verovatnoće ljudske greške, kao što je unošenje pogrešne lozinke, zaboravljanje redovnog menjanja lozinki, pribegavanje zapisivanju lozinki, fišing prevare i još mnogo toga.

Pouzdani menadžeri lozinki koriste snažne algoritme šifrovanja za bezbedno čuvanje lozinki - čak i ako neko dobije neovlašćen pristup bazi lozinki, neće moći da dešifruje lozinke bez glavne lozinke.

Menadžeri lozinki su dizajnirani da prepoznaju veb sajtove koji pokušavaju da ukradu podatke za prijavu, tako da korišćenje menadžera lozinki takođe pomaže u borbi protiv napada društvenog inženjeringa, kao što je fišing.

Većina menadžera lozinki radi analizu jačine lozinki i može identifikovati slabe ili duplirane lozinke u vašim nalozima i zatražiti od vas da ih promenite.

Neki menadžeri lozinki omogućavaju da bezbedno delite lozinke sa ljudima od poverenja, kao što su članovi porodice ili kolege. Ovo ne samo da je praktično, već je i siguran način za deljenje lozinki bez otkrivanja stvarnih lozinki.

Većina menadžera lozinki nudi podršku za više platformi, omogućavajući bezbedan pristup lozinkama sa različitih uređaja.

Mnogi menadžeri lozinki pružaju opciju rezervnih kopija, što vam omogućava da oporavite svoje lozinke u slučaju gubitka podataka ili kvara uređaja.

Kad je reč o potencijalnim bezbednosnim rizicima, najočigledniji rizik povezan sa korišćenjem menadžera lozinki je taj što sve podatke za prijavu čuva iza jedne glavne lozinke, što znači da jedno kršenje bezbednosti podataka može dovesti do katastrofe. Srećom, većina modernih menadžera lozinki koristi nekoliko slojeva zaštite koji smanjuju šansu da vaše lozinke završe u pogrešnim rukama.

Takođe je važno odabrati menadžer lozinki koji nudi šifrovanje, osiguravajući da samo vlasnik naloga ima pristup glavnoj lozinki.

Bez obzira na navedene rizike, prednosti korišćenja modernog menadžera lozinki uveliko nadmašuju nedostatke. Ne samo da menadžer lozinki jača bezbednost na mreži promovišući upotrebu jakih, jedinstvenih lozinki, već obezbeđuje i šifrovano čuvanje lozinki i pomaže vam da izbegnete najčešće zamke na internetu.

Foto: Jason Dent / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Ažuriranje softvera na uređajima zaposlenih je stalan i zahtevan posao. Nekada preduzećima nedostaju resursi da bi se taj posao obavljao kako bi tr... Dalje

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Brisanje starih onlajn naloga koje više ne koristite važno je za vašu privatnost i bezbednost na mreži, a evo zašto. Sa svakim onlajn nalogom, č... Dalje

Da li vam treba menadžer lozinki?

Da li vam treba menadžer lozinki?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži - naloge na društvenim mrežama... Dalje

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Leto je, sezona odmora je u punom jeku, ali i prevara čije su mete turisti. Sa kakvim opasnostima se suočavaju putnici u sezoni odmora 2023. istraž... Dalje

Da li bi trebalo prihvatati kolačiće na veb sajtovima?

Da li bi trebalo prihvatati kolačiće na veb sajtovima?

Svi smo mnogo puta videli ovakve dosadne zahteve, posebno otkako je Opšta uredba EU o zaštiti podataka (GDPR) stupila na snagu, u maju 2018. GDPR, a... Dalje